Hlavní obsah

Peroxid vodíku: 12 možností, jak ho můžete využít. Znáte je?

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Reklama

Ekologicky šetrný, dostupný, nezapáchající. Peroxid vodíku nevyužijete, jen když se říznete, je to i pomocník, který najde v domácnosti uplatnění každý den. Možností máte hned několik.

Článek

Víte, co je vlastně peroxid vodíku? Jde o jednoduchou sloučeninu vodíku a kyslíku, která ničí choroboplodné zárodky pouhou oxidací (podobně jako ozon). Pro každodenní použití je důležitá koncentrace: bezpečné je ředění tříprocentní, případně šestiprocentní.

Na přípravku (100 ml za zhruba 40 Kč) je návod k použití, přesto stojí zato připomenout, že peroxid reaguje na světlo. Pokud byste si ho chtěli přelít do rozprašovače, zvolte tmavou plastovou nádobu nebo ji obalte třeba černou kobercovou páskou. Nikdy přípravek nekonzumujte! Hrozí podráždění žaludku a jícnu. Při neředěném použití se raději chraňte rukavicemi.

A k čemu všemu je vlastně peroxid vhodný?

• Ošetření ran: Nejčastější použití peroxidu je na odřeniny, drobné řezné rány. Ale pozor! Nepoužívat na hluboká poranění! Sloučenina může poškodit odkrytou tkáň a zpomalit proces hojení.

• Péče o ústní dutinu a zuby: Ve stomatologii se peroxid používá hojně k výplachům zánětů, třeba při prořezávání zubů moudrosti.

• Bělení zubů: Stačí do lžičky tekutiny přimíchat stejné množství jemně mleté soli a jedlé sody. Vzniklou kašičkou si vyčistíte zuby a efekt vás ohromí! Sůl i soda však mohou narušovat zubní sklovinu, takže to nepřehánějte s frekvencí.

Domácí bělení zubů má mnoho variant, je na vás, kterou zvolíte.

• Nemoci a prevence: Výplachy úst neředěným peroxidem můžete provádět i při bolesti v krku při angíně. V ředění 1 : 10 lze používat jako běžnou ústní vodu. Nedoporučujeme pro děti, mohly by roztok spolknout. Také výborně dezinfikuje kartáčky na zuby a různé dentální propriety.

Foto: Shutterstock

Kartáčky na zuby je nutné nejen podle potřeby vyměňovat, ale průběžně i čistit.Foto: Shutterstock

• Prádlo: Skvrny od krve odstraníte tak, že postižené místo přelejete peroxidem, chvíli počkáte a vyperete obvyklým způsobem. Podobně funguje i u odolných fleků na koberci. Jen je třeba hlídat barevnou stálost tkanin.

• Zatuchlost: Skvělým pomocníkem je u zatuchlých nebo starých ručníků, třeba na chalupě. Namočte je do roztoku peroxidu a vody v poměru 1 : 1 a po zápachu není ani památky. Podobně jednoduše si poradí se skvrnami od potu na tričkách světlých barev.

• Hračky a dětské potřeby: Stačí je průběžně omývat v mírně zředěném roztoku peroxidu a vody. Dokonce i hodně znečištěné plastové hračky, které jste třeba zapomněli na písku, se dají zachránit. Když je vyčistíte kartáčkem namočeným ve sloučenině nebo do ní ponoříte na několik hodin, následně omyjete vodou, budou zase jako nové. Podobně můžete pečovat o dětské dudlíky, savičky nebo kousátka. Dětská přebalovací podložka si také zaslouží přetřít hadříkem namočeným v neředěném peroxidu.

Foto: Shutterstock

U plastových hraček by měli být rodiče obzvláště citliví na čistotu.Foto: Shutterstock

Chrastítek a kousátek je na trhu skutečně nepřeberné množství.

• Plísně: Také v létě neustále nosíte při sobě láhev s nápojem? Po čase se nejčastěji v uzávěru vytvoří malé černé tečky. Plísně se zbavíte nejrychleji namočením do peroxidu zředěného 1 : 1 s vodou. Po hodinové lázni víko omyjte vodou.

• Kuchyňské náčiní: Peroxid má největší uplatnění právě v kuchyni, a to i v místech, která jsou v kontaktu s jídlem. Sloučeninu můžete používat buď neředěnou, nebo namíchat v poměru 1 : 3 s vodou. Z dřevěných prkének tak odstraníte i případné zárodky salmonely nebo třeba bakterie E. coli. Jen dávejte pozor na dvířka z dřevěného masivu vystavená přímému slunečnímu svitu, po čase by mohly nepříjemně reagovat.

• Myčka: Tento spotřebič vám poděkuje, když jí jednou za týden či dva dáte k čisticímu přípravku ještě půl hrnku peroxidu jako bonus a spustíte dlouhý program.

• Čistota vzduchu: Přidáním lžíce peroxidu do nádoby zvlhčovače vyčistíte rozprašovací mechanismus od případných bakterií a virů. Přístroj bude fungovat jako nový.

• Zelenina a ovoce: Pesticidy a jiné chemické látky používané při hnojení lze z ovoce a zeleniny odstranit ponořením do vodní lázně s přidáním několika lžic peroxidu.

Peroxid může být skutečně každodenní pomocník. Oceníte jeho dezinfekční schopnosti a díky ekologické šetrnosti i pomůžete přírodě.

Reklama

Načítám