Hlavní obsah

Plogging: moderní eco friendly sport. Znáte ho?

Foto: David Pereiras, Shutterstock.com

Foto: David Pereiras, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staráte se nejen o své zdraví, ale také o zdraví naší planety? Pokud jsou vám ekologická témata blízká, možná vás zaujme sport, který spojuje obojí. Vyzkoušejte plogging, novou skandinávskou aktivitu, která prospívá lidskému organismu i životnímu prostředí.

Článek

Na své vlastní zdraví myslíte a na sportování si vždycky najdete čas. Co se ale týče ekologie, říkáte si, že třídění odpadků nestačí a rádi byste udělali pro zdraví matičky přírody něco víc. Spojte příjemné s užitečným! Dělejte plogging, tedy sbírejte odpadky při běhání.

Inspirace ze severu

Slovo plogging vychází ze švédského „plocka upp“ a znamená to zvedat. Druhá část slova –gging vychází z výrazu jogging – kondiční běh. Plogging tyhle dvě věci spojuje. Zkrátka a dobře běháte venku, ideálně někde v přírodě, a přitom sbíráte všechny odpadky, které cestou najdete.

Tato aktivita vznikla v roce 2016 ve Švédsku a po asi 2 letech se rozšířila za hranice. Při ploggingu neplatí žádná  pravidla – při sbírání odpadků nemusíte pouze běhat, ale zrovna tak se protahovat, posilovat a zkrátka dělat jakýkoli zdravý pohyb na vzduchu. Díky tomu pomáháte nejen svému vlastnímu zdraví a kondici, ale také prospíváte životnímu prostředí.

Příjemné s užitečným

Není důležité, kolik toho uběhnete nebo jak rychle. Můžete klidně jen jít na svižnou procházku, běžet takzvaným indiánským během nebo se vydejte na túru, záleží jen na vás. Plogging může dělat kdokoli v jakémkoli věku, stačí, když nemá žádné výrazné zdravotní omezení. Nalezené odpadky pak běžci třídí do recyklačních kontejnerů, však také hlavní myšlenkou ploggingu je vyčistit přírodu od všudypřítomných plastů.

Foto: Tatyana Aksenova, Shutterstock.com

Při ploggingu prospíváte nejen svému zdraví a kondici, ale také příroděFoto: Tatyana Aksenova, Shutterstock.com

Ekologický trend

Že jsou severské státy velmi ekologické asi nikoho nepřekvapí. Ve Skandinávii je třídění odpadků naprostou samozřejmostí, stejně jako využívání ekologických produktů včetně elektro automobilů. (Víte, co je ekosexualita?) Že se tato inspirativní sportovní aktivita stává novým fitness trendem všude po světě, je skvělá věc.

Uklízí i Hilaria Baldwin

Plogging podporuje řada známých lidí jako například fitness expertka a manželka herce Aleca Baldwina, Hilaria Baldwin. Mezi české osobnosti, které jdou v tomto směru ostatním příkladem, patří například herec a moderátor Lukáš Hejlík, modelka a zakladatelka Nadace Krása pomoci Taťána Gregor Brzobohatá nebo tanečník a choreograf Yemi AD. Plogging v Česku podporuje i řada soukromých firem a také Švédské velvyslanectví v Praze.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Plogging může dělat kdokoli, v jakémkoli věku a fyzické forměFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

Plogging: co k němu potřebujete

Na rozdíl od spousty jiných sportů je plogging nenáročný na finance, čas i výbavu. Zaběhnout si posbírat nějaké ty odpadky můžete kdykoli, stát vás to bude jen tolik času, kolik budete sami chtít, a jediné, co ztratíte, bude vlastní tuk. K tomuto eco friendly tréninku vám postačí jen pohodlné oblečení, kvalitní boty na běhání či chůzi, zahrádkářské gumové rukavice a batoh s pytlem na odpadky.

Pokud byste chtěli více inspirace anebo zajímavostí – například o tom, jak dlouho se rozkládá odpad v přírodě, můžete se obrátit na projekt Plogging Česko. Na jejich stránkách najdete různé zajímavosti, soutěže a hromadné akce.

Cvičit se ale dá i u domácího úklidu, například při vytírání podlahy! Tohle jsou 3 cviky, kterými při úklidu zpevníte celé tělo.

Reklama

Související témata:

Načítám