Hlavní obsah

Podzim je pro běhání jako stvořený! Víme, jak se připravit

Foto: PointImages, Shutterstock.com

Foto: PointImages, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běh patří k nejoblíbenějším sportům a Češi ho prostě milují. Většina však jen v teplých měsících, při světle a sluníčku. Výhody běhání na podzim a v zimě jsou však nepopiratelné. Zjišťovali jsme, proč byste neměli s tímto sportem končit ani na sklonku roku.

Článek

Obout tenisky a vyběhnout do přírody... To je pro hodně lidí ideální odreagování. Když však dlouhé dny vystřídají dlouhé studené noci a je tma už ve čtyři odpoledne, na pravidelnou trasu se vyráží o trochu hůř. Víme, jak si běh užít i na podzim a proč se ho nevzdávat ani v pošmourných dnech.

Posílíte imunitu a spálíte víc kalorií

Že je pohyb na čerstvém vzduchu zdravý, není žádná novinka. A to i když je chladno. Je to skvělý způsob, jak se otužit a posílit imunitní systém. V chladu ani mrazu nemají mikroorganismy šanci, kdežto ve vydýchaném fitku se nemocem daří přímo královsky.

V chladnějším počasí se zdravému člověku mnohem lépe dýchá, běhání bude proto příjemnější. Pravděpodobně tak zvládnete delší trasy a postupně si zlepšíte fyzičku. V zimě navíc spálíte víc kalorií: organismu dá větší práci se zahřát a spotřebuje na to hodně energie, je tedy dost možné, že i snáz zhubnete!

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Běhání v chladnějším prostředí napomáhá rychlejšímu hubnutíFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Štěstí přeje připraveným

Nenechte se proto počasím odradit – vyplavené hormony štěstí po sportovním výkonu za to stojí. „Pokud se dobře připravíte, tak brzy zjistíte, že neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. Na běhání venku doporučuji obléct funkční kousky z vlněného materiálu, který je prodyšný, reguluje teplotu, a navíc ani po několikátém nošení nezapáchá,” radí osobní trenérka Eva Stránská.

Důležitý je také pitný režim (i v zimě se potíte) a dýchání nosem. Nadechování otevřenými ústy při běhu může v chladném počasí vést k nachlazení a potížím s průduškami.

Nepodceňujte rozcvičku

Obzvlášť důležitá je v zimě i rozcvička a zahřátí – předejdete tak zraněním. Začít byste s tím měli ještě v teple, v předsíni nebo třeba na chodbě. Stačí pár minut intenzivního cvičení, abyste prohřáli všechny svaly: zkuste výpady, skoky na místě, dřepy, kroužení kotníků a protažení achilovek.

Foto: Dirima, Shutterstock.com

Neexistuje špatné počasí, jen nevhodné sportovní oblečeníFoto: Dirima, Shutterstock.com

V čem běhat, když je chladno

Základem zimního běžeckého oblečení by mělo být funkční tričko s krátkým či dlouhým rukávem, funkční mikina, zateplené legíny a voděodolná větrovka. Podle klesajících teplot pak přidejte zateplenou vestu, rukavice, ochranu krku a čepici. Znalí běžci se oblékají tak, jako by bylo venku o deset stupňů víc: když se po chvíli běhání zahřejete, nebude vám tak ani příliš horko, ani zima. Že jste oblečeni tak akorát poznáte podle toho, že bezprostředně poté, co vyjdete z domu, ucítíte lehký chlad.

Nezapomeňte také na správné boty: v období mokrého listí a námraz je třeba myslet i na vyšší riziko zranění. „Pokud se pohybujete nejčastěji po silnici, postačí vám klasické běžecké boty, do terénu bych určitě doporučil trailovou běžeckou obuv – lépe ochrání před riziky nerovného terénu a brání uklouznutí,“ doporučuje marketingový ředitel Hervis Sports Jan Štádler. Budete-li běhat v dešti či na roztátém sněhu, budou se vám hodit boty s membránou, které nepropustí vlhkost.

Chraňte kotníky a achilovky

A pak je tu další problém, který při vyšších teplotách řešit nemusíte: chraňte lýtka a kotníky před prokřehnutím, jinak hrozí bolesti šlach a úrazy! „Kdybyste vyběhli s holými kotníky, můžete si nachladit achilovky. Ideální jsou pro to kompresivní podkolenky. Můžete si je pořídit z nejrozmanitějších materiálů – například z vlny merino, která v nepříznivém počasí krásně hřeje,“ radí Jan Štádler. Kompresky zpevňují svaly a napomáhají celkové stabilitě běhu v terénu. Pro zahřátí však postačí i klasické štulpny – neutrácejte a ušijte si návleky ze starého svetru.

Bezpečí na prvním místě

Běháte ráno před prací anebo večer? Budete si muset zvyknout na tmu. Abyste byli dobře vidět a předešli třeba srážce s cyklistou, pořiďte si výrazné ochranné prvky. Při úplné tmě je dost nápomocná také kvalitní čelovka. Ženy by si měly po setmění vybírat spíše trasy mezi lidmi a měly by běhat se psem anebo s kamarádkou – budou se cítit bezpečněji a předejdou napadení či obtěžování.

Fučí severák a psa by nevyhnal? Vyrazte ven. Nejvíc zhubnete v chladnu a ve větru!

Reklama

Související témata:

Načítám