Hlavní obsah

8 věcí, které jste určitě nevěděli o popcornu

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když je čerstvý a horký, neodolatelně voní. V kině jej často sníte dříve, než film doopravdy začne. Neodolatelný popcorn. Věděli jste, že je k dostání ve dvou tvarech? Známe i další taje této pochoutky.

Článek

Křupavá laskomina, která poskytuje širokou paletu chutí od slané, máslové a sýrové až třeba po karamelovou či jahodovou... Popcorn jsou kukuřičná zrnka, která během pražení puknou. Myslíte, že o něm víte všechno? Ukážeme, že jste se mýlili. Věděli jste třeba, že 19. ledna slavil v USA popcorn svůj oficiální sváteční den? Jaké další informace o pražené kukuřici se k vám pravděpodobně nedostaly?

1. Existují dva tvary

Popcorn se vyrábí ze speciální odrůdy kukuřice. Nazývá se pukancová a může být dvojího tvaru: motýlek, nebo houba. Větší kukuřičná jádra produkují mohutnější a přitažlivější vločky, které se podobají motýlu a používají se k výrobě klasiky (slané či máslové). Menší jádra vytvářející houbovité kukuřičné vločky jsou využívána při výrobě popcornu výrazně dochucovaného – třeba karamelového. Proces aromatizace zamezí velkému rozevření zrna, takže je zbytečné plýtvat na něj krásně otevírajícími se motýlky a postačí dodat na pohled trochu méně atraktivní houbu…

2. Vlhká pára způsobí prasknutí

Tajemství správného puknutí je ukryto přímo ve středu dění, v samotném jádře. Chcete-li získat nadýchanou pochoutku, musíte ho nejdřív ohřát. Pára uvnitř jádra začne tlačit na vnější plášť, ten praskne a uvolní měkkou vnitřní vločku – a vznikne popcorn.

3. GMO popcorn neexistuje

Bojíte se, že se vaše oblíbená pochoutka vyrábí z geneticky modifikované kukuřice? Buďte v klidu. Zatímco až 90 procent kukuřice pěstované v USA je modifikováno, popcornová odrůda zůstává nedotčena, a GMO popcorn tedy nenajdete. To však nevylučuje modifikaci oleje nebo dalších přísad užívaných při jeho výrobě. Sázkou na jistotu je proto příprava domácích pukanců. Potřebujete lžičku másla a lžíci oleje, 100 gramů pukancové kukuřice a pánev s pokličkou. Na rozehřátý tuk vsypte kukuřici, přikryjte a zahřívejte. Za třesení pánví pak už jen posloucháte, jak zrnka pukají.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Místo chipsů sáhněte raději po popcornu bez příchuti – obsahuje totiž méně kaloriíFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

4. Moderní popcorn se narodil v roce 1893

První stroj na výrobu popcornu představil Charles Cretors v roce 1893 na Světové výstavě v Chicagu. Pod jeho jménem jsou podobné přístroje vyráběny dodnes. Inspiroval se u indiánů, kteří kukuřičné pukance konzumovali už před více než pěti tisíci lety – pukání zrn je fascinovalo natolik, že trávili čas jeho pozorováním a přičítali mu magické vlastnosti.

5. Národní jídlo

V americkém Wisconsinu je popcornová polévka (společně s pivem a sýrem) považována za národní pochoutku. Hustou polévku z brambor, kukuřice, česneku, tymiánu a rozmíchaného sýra nakonec ozdobí čerstvým horkým popcornem.

6. Popcorn vydělává na filmy

Ve 20. letech minulého století, kdy začaly na oblibě získávat kina a filmové paláce, se jejich majitelé obávali, že obecenstvo bude praženou kukuřicí dělat nepořádek v jejich luxusních interiérech. Proto byl popcorn původně prodáván zcela bokem a diváci si jej nesměli brát do sálu. To se změnilo poté, co vznikl zvukový film a publikum se začalo rozrůstat. Pro nízké náklady a vysoké zisky se křupavá kukuřice stala velice populární za velké hospodářské krize na přelomu 20. a 30. let a zůstalo jí to až do dnešních dní. Popcorn zkrátka táhne lidi do kina a zvyšuje zisky filmařům.

Foto: Lolostock, Shutterstock.com

Kino bez popcornu si lze představit jen těžkoFoto: Lolostock, Shutterstock.com

7. Existuje 22 příchutí

Možná máte rádi jen slanou klasiku a další chutě nevyhledáváte, takže ani nevíte, jaké možnosti se ohledně pražené kukuřice nabízejí. Na trhu je k mání dokonce 22 příchutí: kromě slaného, máslového a sýrového popcornu existuje například i česnekový, šunkový, s uzenou paprikou, jarní cibulkou, barbecue a také množství sladkých chutí: skořice, karamel, jahoda, kiwi, vanilka... Která vás láká nejvíc?

8. Zdravější alternativa chipsů

Nechcete přibírat a rádi se držíte zásad racionálního stravování? Možná vás překvapí, že za určitých okolností lze popcorn považovat za zdravější alternativu mlsání. „Pokud se mi klientka přizná, že někdy neodolá a dá si k televizi brambůrky, doporučím jí, krom nakrájené zeleniny, raději popcorn, protože má velmi nízkou energetickou hodnotu,“ říká k tomu Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně z firmy Krabičkujeme.

Je ale nutné zvolit kukuřici bez příchutě. „Většina druhů obsahuje příliš mnoho soli nebo cukr a různé dobarvující složky,“ přidává se Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu z Prahy. „Když už ho musíte, volte raději to nejmenší balení a bez doplňku slazených nápojů,“ doporučuje.

A jaký popcorn máte nejraději vy? Možná nestojíte o kukuřici, tak zkuste kuřecí popcorn z trouby.

Soutěž: Vyhrajte wellness pobyt pro dva!

Shodili jste s naším hubnoucím speciálem od ledna pár kil? Výborně! Právě teď totiž nadešla chvíle, kdy se můžete zapojit do naší soutěže! Až do 10. dubna máte možnost poslat nám na e-mail info.prozeny@firma.seznam.cz vaše dvě fotografie – před hubnutím a po něm – spolu s krátkým příběhem o vaší tříměsíční redukci. Na nejlepší čeká odměna: natočení motivační reportáže, v níž vypovíte svůj příběh, dále péče vizážistky a stylistky a portfolio od profesionálního fotografa. Ale pokud vás více nakopne hmotná odměna, pak se výherkyně může těšit na úžasný wellness pobyt – viz níže! Detaily a pravidla soutěže najdete zde.

Foto: Rezidence Zámeček

Vyhrajte relaxační pobyt v romantickém boutique hotelu Rezidence Zámeček v překrásných Františkových Lázních. Kromě ubytování se snídaní na dvě noci v dobovém pokoji Rudolph II. s postelí s nebesy se můžete těšit na 90minutovou masáž přímo ve svém hotelovém pokoji, ale také na vstup do wellness zařízení Aquaforum s bazény, vířivkou a saunou a využít můžete lázeňské kliniky v I. patře (jedná se o základní vstup pro dvě osoby do Aquafora, další služby je možné dokoupit)Foto: Rezidence Zámeček

Reklama

Načítám