Hlavní obsah

Čím vším tělu prospívá kamenné ovoce?

Foto: SvetlanaFedoseyeva, Shutterstock.com

Foto: SvetlanaFedoseyeva, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá hubnout, bojuje se zácpou, zlepšuje zdraví očí, prospívá pleti a chrání před nemocemi. Kamenné ovoce. Už jste měli tu čest? Určitě ano, ale možná to jen netušíte.

Článek

Třešně, broskve, meruňky, nektarinky a další patří mezi peckové ovoce. Sladká a měkká dužina obklopuje pecku, která je tvrdá jako kámen. Díky ní se peckovicím, trochu poeticky a kouzelně, říkává například v angličtině „kamenné ovoce“. Tyto plody jsou bohaté na fytonutrienty, cenné rostlinné látky. Nejenže ovoci dodávají úžasné zářivě žluté, oranžové, červené a fialové odstíny, ale navíc působí protizánětlivě, chrání zdraví a bojují proti známkám stárnutí.

S čím vším peckové ovoce tělu pomáhá? Kromě toho, že obsahuje jednoduché ovocné cukry, dodá i spoustu vlákniny. Proto se skvěle hodí jako dopolední svačina (dopoledne proto, aby tělo stihlo cukry zpracovat) i během hubnutí či udržování váhy.

1. Snižuje krevní tlak

Většina peckovic dodá ve sto gramech šest až devět procent denní doporučené dávky draslíku, která činí zhruba 4700 miligramů. Tento minerál je podstatný pro zdraví srdce – hraje klíčovou roli v normalizaci krevního tlaku. Uvolňuje cévy a pomáhá tělu zbavit se nadbytečného sodíku. Dobře jsou na tom zejména třešně. „Jsou močopudné – draslík podporuje vylučování vody z těla,“ informuje Kateřina Adámková, osobní trenérka a výživová poradkyně z Prahy.

2. Udržuje hmotnost pod kontrolou

Přirozená sladkost a relativně malé množství kalorií předurčují ovoce s peckou být ideální potravinou podporující hubnutí. Většina peckovic obsahuje přibližně 75 až 100 kilokalorií na kus – čtyři broskve tak mají přibližně stejné množství energie jako třeba 45 gramů čokolády.

V šálku nakrájených meruněk, třešní nebo nektarinek najdete navíc až tři gramy vlákniny, která je známá vysokou sytivostí a zároveň snižuje vstřebávání cukru do krve. Pochutnáte si, nebudete mít příliš brzo hlad a podpoříte správné vyprazdňování. „Meruňky se hodí jako první jídlo k snídani nalačno. Pomáhají jako prevence před zácpou,“ radí Kateřina Adámková.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Meruňky jsou skvělou prevencí před zácpou Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

3. Posiluje zdraví očí

Meruňky a mango jsou bohaté na betakaroten. Jedná se o formu vitaminu A, který hraje zásadní roli při zdraví očí. Bylo prokázáno, že pohlcuje škodlivé modré světlo vyzařované počítači a mobilními telefony. Dejte si denně půl šálku čerstvých meruněk a získáte doporučené množství betakarotenu. Kromě něj doplníte i vlákninu, hořčík, draslík, síru a vápník.

4. Chrání před nemocemi

Třešně a švestky jsou bohaté na antokyany. Jde o barviva nacházející se v tmavě červeném, fialovém a modrém ovoci a zelenině. Výzkumy naznačují, že mohou chránit před rakovinou, onemocněními srdce, cukrovkou a poklesem kognitivních funkcí. „Švestky jsou rovněž výborným pomocníkem při dně, protože odbourávají a vyplavují kyselinu močovou, která je hlavní příčinou této nemoci,“ doplňuje Kateřina Adámková. Tímtéž jsou vyhlášené i třešně a višně.

A ani broskve na tom nejsou nijak špatně. „Mají optimální poměr draslíku a sodíku a tím působí příznivě na činnost ledvin. Jsou blahodárné nejen pro tělo, ale i pro mozek a zlepšují náladu,“ informuje Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou.

Foto: Ivanna Pavliuk, Shutterstock.com

Třešně jsou díky draslíku močopudné, vyplavují například nadbytek kyseliny močovéFoto: Ivanna Pavliuk, Shutterstock.com

5. Zlepšuje stav pleti

Broskve a nektarinky jsou typické vysokým obsahem vitaminu C. Ten pomáhá předcházet poškození buněk vlivem přirozeného stárnutí organismu a je nezbytný pro tvorbu kolagenu, který vyhlazuje pokožku. Z velké broskve získáte asi 15 procent doporučené denní dávky vitaminu C, z jedné velké nektarinky 10 procent.

Jak často jíte peckové ovoce? Jestli vás na čerstvou stravu neužije, určitě si dejte švestkové knedlíky s mákem nebo si upečte kynutý šnek s broskvemi a ořechy.

Reklama

Načítám