Hlavní obsah

Prkotina, nebo důvod k rozchodu? Jak mačkáš tu pastu?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„A taková to byla láska?! No jo, jenže on měl psa a byl to Vodnář! A sakra, tak to se nedivím.“ - kroutíte nevěřícně hlavou, protože kvůli znamení horoskopu se přece nikdo nemůže rozejít. Může. A ještě mnohem větší (zdánlivé) malichernosti ukončily vztah.

Článek

Existují důvody k rozchodu, kterým každý rozumí a chápe je jako relevantní: nevěra, žárlivost, přechozený vztah, lhaní a další. A pak jsou důvody, které můžou být považovány za nevýznamné, ale vy jen při jejich zmínce dostáváte tik do oka. Když se totiž takové protivné drobnosti zopakují stokrát, umí se vztahem provést to samé co bokovka. Rozložit jej na kousky.

Jaké nečekané důvody mohou ukončit lásku?

1. Domácí mazlíček

Někdo zvířata miluje, jinému jsou jedno a pak jsou i tací, kteří zvířata nemusí, mají na ně alergii nebo s nimi mají špatnou zkušenost. Problém nastává ve chvíli, kdy takový člověk začne sdílet domácnost s majitelem domácího mazlíčka. A vidí chlupy všude, probouzí se vedle psí tlamy, před dovolenou místo hubnutí do plavek řeší, kam zvíře umístit, a po práci spěchá venčit, místo aby se chystal na večeři. Člověk, který to nikdy předtím nezažíval, těžko chápe vztah „člověk - zvíře“.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Až dokýchám, musím jí říct, že to nemůže fungovatFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

2. Zubní pasta

Vymačkávání zubní pasty od konce, nebo od středu? I to může zamilovanou dvojici rozdělit. Jeden z partnerů to považuje za zásadní a dvakrát denně se u umyvadla vytočí, druhému je to jedno a nechápe, že by nad používáním pasty měl více do hloubky přemýšlet. Podobně jako zubní pasta může vztah narušit i třeba způsob namotávání toaletního papíru. A když to trvá moc dlouho, přestane jít o pastu a jde o princip - když totiž opakovaně upozorňujete na drobnost, která vás rozčiluje, a nic se nemění, lehce nabudete dojmu, že vaše potřeby jsou ve vztahu podružné. (Víte, k čemu se zubní pasta mimo jiné hodí?)

3. Chrápání

Týká se mužů i žen, těžko se řeší a trápení způsobuje veliké. Jeden z partnerů v noci hlasitě chrápe. Ranní scénář je pak většinou stejný: nevyspalý partner je po probdělé noci nerudný, dává najevo, že noc k odpočinku nesloužila a klade to za vinu chrápajícímu. Ten se cítí dotčeně, protože dostává opět kartáč za něco, co nemůže ovlivnit. Pokud má jeden z dvojice spánek lehký a druhý tvrdý a doprovázený zvukem sbíječky, jsou společné noci z oboru hororu a ne milostného příběhu. Oddělené ložnice jsou sice řešení, ale velkou romantiku neslibují.

Foto: Herrndorff, Shutterstock.com

Prý princezna... Už si ani nevzpomínám, jak vypadá spánekFoto: Herrndorff, Shutterstock.com

4. Nejsem tvůj „kámo“

To, že se pánové často mezi sebou i v dospělosti oslovují jako banda zastydlých puberťáků, nezměníme. Rozumná žena to s úsměvem na rtech přejde, a aby si nekazila názor na svého inteligentního partnera, raději s ním do hospody moc často nechodí. Ale co když „ty vole“ a „kámo“ pronáší muž i doma směrem ke své milé? Nezní to moc mazlivě a může to vést k tomu, že se „kámo" porozhlídne po někom, pro koho bude miláček nebo koťátko.

5. Špatné znamení

Máte pocit, že jste našli životního parťáka, rozumíte si, funguje to na všech frontách, pak zjistíte jeho datum narození a katastrofa je na světě. On se k vám svým znamením vůbec nehodí. Křehká duše Raků nikdy nemůže jít dohromady s beraní ohnivostí. Beran sice nebude rozhodnutí Račice chápat, ale měl by být vděčný - problém není jen v neladících znameních, ale v nastavení partnerů. Když jeden na horoskopy a duchovno věří a druhý vůbec, velkou šanci na úspěch by neměli.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Já nejsem náročná, já prostě jen chci Lva a BýkaFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

6. Dělit se o jídlo

Jídlo může být ve vztahu velké téma. Ten nejí to, ta zas ono, ale protože se mají rádi a chtějí jíst společně, snaží se dojít k rozumnému kompromisu. Pak je tu ale dělení. Pamatujete legendární hlášku Joeyho ze seriálu Přátelé: „Joey doesn´t share food!" („Joye se o jídlo nedělí!") - chápali jste jeho rozhořčení? V této oblasti jsou vinné spíše ženy. V restauraci při objednávání předstírají, že jsou éterické víly, kterým stačí trocha zeleně a vody. A pak ucítí vůni masa, uvidí dozlatova opečené brambůrky na talíři svého milého, víla je ta tam a chtějí ochutnat. Rozhořčení partnera je na místě, on se přece ptal, zda jí bude miska salátu stačit.

7. „Co zase hledáš?“

Je váš protějšek chaotik, který permanentně něco hledá, nepamatuje si, kam co dal? Pak nejspíš desetkrát denně odpovídáte na otázku, zda jste to či ono neviděli a nebo čelíte obvinění, že jste hledanou věc uklidili, tedy zákeřně schovali. Být v domácnosti jediný, kdo ustavičně bdí nad pořádkem a systémem a má o všem přehled, není fér. Protože ten druhý si pak lebedí ve svém nepořádku a spoléhá se na vás.

Jaké další malichernosti mohou vést k rozchodu? A víte, co muži na ženách opravdu nemohou vystát? 

Reklama

Související témata:

Načítám