Hlavní obsah

Z Lucerny do Japonska, za Myšpulínem do Doks a do kina na chrabrého Karabu

Foto: Mitzo, Shutterstock.com

Foto: Mitzo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle venkovních teplot se zejména v nižších polohách zdá, jakoby únor zapomněl, že ještě patří mezi zimní měsíce. Prší, fouká a nemrzne. Co teď, když na hory se nechystáte, ale doma se vám sedět nechce?

Článek

Pokud patříte mezi milovníky zimních radovánek, nezbývá vám nic jiného než vyrazit na hory, protože ve městech a nížinách se sněhu hned tak nedočkáte. A nadprůměrné teplo má být až do poloviny března.

Pokud ale po sněhu neprahnete, máme pro vás hned několik tipů, kde a jak si užít následující dny.

Praha: Festival japonského filmu

Ve dnech 21. až 27. února se můžete v pražském kině Lucerna těšit na 15. ročník japonského filmového festivalu Eigasai s podtitulem Ztráty a nálezy. Co vás čeká? Unikátní filmy i zajímavé workshopy. Japonsko je pro návštěvníky již dva roky zavřené, tak se do Země vycházejícího slunce přeneste aspoň skrz filmové plátno. Úvodní snímek Kapka lásky (2018) vás seznámí s tajemstvím výroby tradičního alkoholického nápoje saké, film Zrozeni ke slávě (2022) vám autenticky představí japonské tradice, když vás zavede do jedné klasické kjótské rodiny. A na závěr se můžete těšit na kultovní animovaný snímek Můj soused Totoro (1988).

Během workshopů se naučíte skládat origami, vyzkoušíte si kaligrafii a vyrobíte třeba talisman pro štěstí.

Foto: eigasai.cz

Pamatuje si scénu ze Samotářů? Tak tady je to obráceně, na návštěvu k tradiční japonské rodině půjdete vyFoto: eigasai.cz

Doksy: Muzeum Čtyřlístek

Nejoblíbenější místo pro rodiny s dětmi v kraji kolem Máchova jezera? Jednoznačně Muzeum Čtyřlístek v Doksech. Pokud jste byli vy sami milovníci příběhů Myšpulína, Fifinky, Pindi a Bobíka, měli byste je představit i dětem. Následující dva víkendy má muzeum otevřeno a vy se můžete těšit na tvořivé dílničky, promítání pohádky Velké dobrodružství Čtyřlístku (2019), hraní deskovek a luštění křížovek, ale i prohlížení starších vydání časopisu Čtyřlístek apod. Víte, že autor komiksu Jaroslav Němeček oslaví 20. února 78. narozeniny?

Foto: muzeumctyrlistek.cz

Měli jste rádi časopis Čtyřlístek a jeho čtyři protagonisty? Neochuďte o ně ani svoje dětiFoto: muzeumctyrlistek.cz

Brno: Mezinárodní den průvodců

21. února slaví svátek Lenka, ale na tento den připadá i Mezinárodní den průvodců cestovního ruchu. O víkendu se k této příležitosti konají zajímavé akce.

Za symbolické vstupné se můžete v Brně zúčastnit hned několika zajímavých prohlídek organizovaných místním informačním centrem. Zajímá-li vás brněnská historie, legendy a pověsti, strašidla nebo kostely, v nabídce jistě najdete prohlídku s profesionálním průvodcem přímo pro vás. Mnohé jsou vhodné i pro menší děti, tak vyrazte za zážitky a poznáním celá rodina.

Foto: gotobrno.cz

Vyrazte s profesionálním průvodcem na procházku po Brně. Na fotce fontána u Janáčkova divadlaFoto: gotobrno.cz

Olomouc: MDP

Také Olomouc se zapojuje do akce Mezinárodní den průvodců. Po staletí byla významným moravským centrem a vy se s jejími památkami, architekturou i zajímavými pověstmi můžete seznámit během nedělních komentovaných procházek. Konají se v 10 a ve 14 hodin a před tím je možné vystoupit na radniční věž.

Prohlídky v obou městech se vyplatí rezervovat předem.

Foto: Mitzo, Shutterstock.com

Olomouc bývala centrem říše velkomoravské a dodnes je v ní co obdivovat, například Sloup Nejsvětější Trojice (na fotce)Foto: Mitzo, Shutterstock.com

Film: Tajemství staré bambitky 2

Milujete české pohádky a nejen o Vánocích? Tak jedna opravdu povedená je nyní v kině!

Loupežník Karaba, jeho krásná a odvážná dcera Anička a moudrý, ale příliš hodný princ Jakub? To byli hrdinové pohádky Tajemství staré bambitky (2011). Její pokračování bude bavit malé i velké.

Z Jakuba (Tomáš Klus, 35) je král, z Aničky (Kamila Janovičová, 29) královna a Karaba (Ondřej Vetchý, 59) už neloupí, ale vrátil se k počestnému hrnčířskému řemeslu. A hlavně je milujícím dědou. Jejich poklidný život naruší velká voda, která zaplaví vesnici, a zákeřné pikle nepřestali kout ani vyhnaní a prohnaní rádcové Lorenc (Jiří Lábus, 72) a Ferenc (Miroslav Vladyka, 62). Zkrátka, o akce nebude nouze.

Foto: Profimedia.cz

Vydejte se do kina na pokračování pohádky Tajemství staré bambitkyFoto: Profimedia.cz

Kniha: Umění nepít

Jeho motto zní: „Nenechat se odradit“ a od slov k činům rozhodně nemá René Kujan (47) daleko. Novinář a zapálený běžec, pro kterého není žádná vzdálenost problém, ale spíš výzvou. Po autonehodě mu nedávali mnoho šancí na pohyb, ale on to nevzdal, a teď svým běháním podporuje handicapované.

Nyní se spojil s psychiatrem Dušanem Randákem, který se profesně zabývá závislostí na alkoholu, a se kterým jej spojuje nejen láska k běhu, ale i touha po svobodě. Napsali knihu Umění nepít: Cesta střízlivého bojovníka. Pojednává tom, že střízlivost vám sice nedá křídla, ale osvobodí vás a vaše vztahy.

A jelikož právě probíhá Suchej únor, kdy se mnozí rozhodli měsíc abstinovat, tato kniha se vyloženě hodí.

Foto: Archiv nakladatelství

Kdy jindy než teď si číst o abstinenci, taky držíte Suchej únor?Foto: Archiv nakladatelství

Reklama

Související témata:

Načítám