Hlavní obsah

Chystáte se držet Suchej únor? Co pít, aby se tělu ulevilo

Foto: Chatham172, Shutterstock.com

Foto: Chatham172, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky tisíc lidí se letos již podesáté pokusí celý únor nepít. Vybízí k tomu iniciativa Suchej únor, která se snaží varovat před rizikovým vztahem k alkoholu. Ten má v Česku přes milion lidí.

Článek

Dopřejete si sklenku vína výjimečně k žehlení nebo s kamarádkou, když se po dlouhé době konečně setkáte? Pak by pro vás asi nebylo těžké zkusit se alkoholu vzdát na celý měsíc. Jestliže ale konzumujete alkohol častěji, může pro vás být měsíční abstinence tvrdá zkouška vůle, která může odhalit, jestli už nemáte problém hraničící se závislostí.

Jdete-li do toho letos také, podle organizátorů se můžete díky tomu těšit na čistou hlavu, lepší spánek, více energie a možná i nějaká ta kila dole. Jestliže chcete těchto benefitů dosáhnout rychleji nebo si jich užít intenzivněji, vyplatí se zaměřit se na to, čím sklenku svého oblíbeného moku nahradíte.

Obyčejná voda hydratuje

Jakýkoliv alkohol tělo dehydratuje. Pokud ho konzumujete ve velkém, můžete se často potýkat s bolestí hlavy, suchou pokožkou, pocity únavy, suchem v ústech a povlakem na jazyku. Vysušené tělo je třeba zavodnit. „Pro hydrataci je nejvhodnější neperlivá voda či nakyslé a nahořklé přírodní nápoje,“ radí celostní lékař Bohumil Ždichynec. Zkuste vodu s grepem nebo citronem, bylinné čaje, slabší minerálky, vodu můžete mírně ochutit sirupem nebo tinkturou například z pampelišky nebo artyčoku. Ten podporuje detoxikační činnost jater.

Foto: Alina Kruk, Shutterstock.com

Čistou vodu můžete ochutit ovocem bohatým na vitamin C, prospějete i imunitěFoto: Alina Kruk, Shutterstock.com

Ostropestřec posílí játra

Pokud si pravidelně dopřáváte alkohol, vaše játra si zaslouží trochu odlehčit. Přetížená játra totiž nestíhají zpracovat veškerý odpad a pouštějí ho dál do lymfatického systému. Proto se cítíte oteklí, trpíte celulitidou, nafouklým břichem, můžete cítit zápach z úst nebo být zpomalení. „Na játra a celou trávicí soustavu působí blahodárně ostropestřec mariánský. Usnadňuje trávení, chrání jaterní tkáň a podporuje detoxikační aktivitu jater, je výborným prostředkem pro pročišťování těla. Příznivě působí i na stav a funkci srdce,” prozrazuje bylinkářka Jarmila Podhorná. Lžičku drcených semen zalijte čtvrt litrem vařící vody a deset minut louhujte, pijte maximálně dvakrát denně. Dá se pořídit i v kapslích nebo kapkách.

Foto: Khanov Ilnar, Shutterstock.com

Olej z ostropestřece pomáhá i při křečových žílách nebo bércových vředechFoto: Khanov Ilnar, Shutterstock.com

Vodilka jako aperitiv

Na jaterní problémy platí i vodilka kanadská, uleví i žaludku, zároveň umí podpořit i chuť k jídlu. Pomáhá také regulovat kvasinkové pochody v těle, k jejich přemnožení naopak alkohol plný cukru přispívá. Lžíci oddenku zalijte čtvrt litrem vody, nechte louhovat patnáct minut, sceďte a pijte až třikrát denně. Seženete ji i jako tinkturu, kterou můžete přidat do vody nebo čaje. Nevhodní je pro těhotné a kojící ženy ani pro lidi s vysokým tlakem. Užívat by se měla maximálně tři týdny.

Foto: Dan4Earth, Shutterstock.com

Bylinka plná vitaminů a minerálů také podpoří imunituFoto: Dan4Earth, Shutterstock.com

Puerarie vyladí náladu

Možná máte alkohol spojený se společenským životem, se skleničkou v ruce se cítíte v lepší náladě, šťastnější. Vyplavit v těle hormony štěstí serotonin a dopamin ale umí i bylinka puerarie laločnatá neboli kudzu. Prášek z jejího kořene se v Asii používá už tisíciletí, tlumí chuť na alkohol i na nikotin, částečně i abstinenční příznaky. Mírní také negativní dopad častého popíjení a regeneruje organismus. Seženete ho v kapslích i čerstvý na přípravu nálevu, ani jeho užívání není doporučeno těhotným či kojícím.

Foto: wasanajai, Shutterstock.com

Prášek z kořene kudzu snižuje i chuť na jídloFoto: wasanajai, Shutterstock.com

Máta zahojí kocovinu

Plánujete-li se posledního ledna loučit s alkoholem ve velkém, mátu mějte na první únorové ráno rozhodně nachystanou. Pomáhá totiž ulevit při kocovině. Ať už si z ní připravíte mírně oslazený čaj nebo ledovou limonádu, máta peprná alkohol rychleji odbourává, tlumí následky překyselení a hojí podrážděné sliznice. Pomáhá i na nepříjemný pocit sucha v ústech nebo zkažený dech.

Foto: almaje, Shutterstock.com

Máta ulevuje i při bolestech hlavy. Když váš ničí kocovina, zkuste kromě pití mátového čaje také masáž spánků a čela mátovým olejemFoto: almaje, Shutterstock.com

Kozlík pomůže klidnému spánku

Dáváte si večer sklenku pro lepší spánek? Bez alkoholu budou vaše noci mnohem klidnější a spánek osvěžující, zpočátku vám ale může berlička v podobě sklenky alkoholu chybět. Vyměňte ji za bylinkový čaj. „Odedávna využívaným prostředkem pro zklidnění organismu a lepší spánek je kozlík, hlavně tinktura z něj vyrobená. Zklidňující účinky má také vrbka, která uvolňuje psychické napětí a tiší bolesti hlavy. Překonávat působení stresů pomáhá rovněž gemmoterapeutikum, tedy tinktura z pupenů z šišáku bajkalského,“ radí bylinkářka Podhorná.

Načítám