Hlavní obsah

Pár fíglů pro grilování: Jak odhadnout teplotu uhlí, jaký gril vybrat a proč pozor na alobal

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než vypukne ta pravá grilovací sezona, mohlo by se vám hodit pár praktických tipů a fíglů. Třeba proč si dát pozor na použití alobalu, co se spálenými kousky nebo jak nastavit rošt, aby se všechno dobře propeklo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Grilování je oblíbenou tepelnou úpravou všemožných surovin. Většina lidí se mu věnuje v létě, když se dá sedět venku, tedy ideálně během prázdninových večerů. Na grilování sice není nic složitého, ale je přece jen pár detailů, které je dobré ohlídat.

Na čem grilovat?

Klasické grilování probíhá na dřevěném uhlí, ale použít lze i brikety na grilování nebo tvrdé dřevo, plyn či elektřinu. Každý způsob má svá specifika, která je dobré znát a dávat na ně pozor.

Jak vysoko dát rošt nad gril?

Ideální vzdálenost pro rychlé grilování je cca 10 cm nad ohněm, 15 cm pro střední teplotu a asi 20 cm pro pomalé opékání, což je dobré třeba pro zeleninu nebo uzeninu. Minimální vzdálenost se uvádí asi 8 cm, ta je vhodná pro minutkové maso, menší kousky nebo prudké opečení.

Grilování na dřevě: Dlouho trvá, než je dřevo připraveno a nehoří velkým plamenem, ale jen prohořívá. Grilované suroviny je třeba umístit tak vysoko, aby nebyly těsně nad špičkami plamenů – tam je nejvyšší teplota a vše by se mohlo začít pálit, což je zdraví škodlivé!

Grilování na dřevěném uhlí a briketách: Rada je stejná, jako u dřeva, suroviny umístěte do ideální výšky nad žhavými uhlíky a hlídejte, aby nehořely plamenem, který by na ně dosáhl. Pozor také na to, čím dřevěné uhlí zapalujete, nemělo by to být nic, co je zdraví škodlivé, neboť zplodiny z hoření se dostávají do jídla. Ideálně rozpálené dřevěné uhlí i brikety jsou na povrchu bělavé, protože už jsou pokryté popelem.

Foto: Lukasz Szwaj, Shutterstock.com

Grilovat můžete skoro cokoli, jen pozor na to, jaký postup zvolíteFoto: Lukasz Szwaj, Shutterstock.com

Grilování na plynu: Plyn je příjemný na obsluhu, protože lze snadno regulovat rychlost grilování a teplotu, a to dokonce i v různých částech grilu odlišně. Musíte ale počítat s tím, že pokud je výsledný pokrm něčím cítit, pak to není klasická vůně ohně, ale plynu. Dejte také pozor na manipulaci s plynovou bombou a její uskladnění – rozhodně nepatří domů a neměli byste ji uchovávat ani na balkoně paneláku.

Grilování na elektrice: Elektrické grily lze nastavit na konkrétní teplotu, a pokud je gril kontaktní, lze suroviny opékat rovnou z obou stran. Nejde z nich kouř, takže se hodí i pro grilování na balkoně ve městě. Pro mnohé to ale není pravé grilování a přirovnávají to k opečení na pánvi. Pozor také na manipulaci s grilem a přívodním kabelem.

Jak regulovat teplotu na grilu?

Je teplota na grilu s dřevěným uhlím, briketami nebo dřevem moc vysoká? Můžete dát rošt výš nebo uhlí rozhrábnout a počkat, až trochu vychladne.

Je teplota příliš nízká? Pak dejte rozžhavené uhlíky na sebe a okolo nich přidejte nové a počkejte, až se také rozpálí.

Jakou teplotu potřebují jednotlivé potraviny? Steaky a silnější maso mezi 230–280 °C (8-10 cm nad ohněm), kuřecímu stačí kolem 150-200 °C (10-15 cm nad ohněm), ryby a měkčí zelenina potřebují 160-180 °C (15-20 cm nad ohněm).

Co lze grilovat?

Co všechno lze grilovat? Odpověď milovníků grilu by asi byla „co neuteče“, ale v podstatě je to opravdu všechno – maso všeho druhu i ve všech možných úpravách – vcelku, v podobě hamburgerů, s kostí i bez, jako špíz a podobně. Víte, jaké je nejlepší maso na gril?

Na gril lze dát také uzeniny, sýry, zeleninu, houby, ovoce nebo brambory. Všechno jde, ale musíte tomu přizpůsobit postup – sýr je lépe zabalit do alobalu, na ovoce a houby použít grilovací misku.

Při použití alobalu pozor na to, jaké potraviny do něj dáváte, neměly by být slané a kyselé (rajčata, marinády s citronem a slané), pak se totiž může do potravin uvolňovat hliník, což je nežádoucí. Lepší je volit nerezový plát nebo nádoby ze smaltu či vhodné keramiky. Ujistěte se, zda umíte alobal správně používat.

Pozor na čerstvé bylinky. Můžete je použít do marinády, ale nedávejte je přímo třeba na maso na začátku grilování, žárem mohou zhořknout a ovlivnit chuť masa. Pokud je na maso dát chcete, pak až na závěr grilování nebo před konzumací.

Tipy na grily a grilovací omáčky

Uvažujete o nákupu grilu nebo hledáte vychytávky, které vám ho usnadní? Pak se můžete inspirovat naší malou procházkou po nabídce na trhu.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Gril 3v1 Hecht Vesuv - na dřevěné uhlí, v prodejnách a e-shopu Hecht za 3 499 Kč. Gril na dřevěné uhlí Fieldmann FZG 1018 s udírnou, v e-shopu Eva za 4 999 Kč. Elektrický gril Sage BGR820, barbecue a kontaktní gril, v Datartu za 7 490 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Omáčka Spak vyhrála v testu barbecue omáček „Vím, co jím a piju“, doporučená cena je 85 Kč za 320 ml. Hellmann's omáčka k masu Chunky Burger s kousky cibule a okurek, v e-shopu Košík 59 Kč za 250 ml. Vietnamská BBQ omáčka medová, v e-shopu Živina 159 Kč za 270 gFoto: Archiv firmy

Načítám