Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Koprová omáčka bývá postrachem školních jídelen a leckdo ji pak nemusí ani v dospělosti. Pokud vám ji ale nabídneme se pstruhem a se salátem z mačkaných brambor, navíc podle receptu Pavla Berkyho, vsaďte se, že svůj postoj přehodnotíte!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na omáčku
  • 3 šalotky
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • čerstvý kopr
  • 1 citron
  • 100 ml jablečného octa
  • 90 g másla
  • cukr krupice
  • sůl a pepř
Brambory se pstruhem a pošírovaným vejcem
  • 3 brambory
  • 1 filet ze pstruha
  • 50 g anglické slaniny
  • 5 kaparů
  • 2 vejce
  • 1 šalotka
  • 1 citron
  • čerstvá pažitka
  • petrželová nať
  • máslo
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Koprová omáčka

01.

Na pánvi nechte rozehřát přibližně 40 gramů másla. Přidejte najemno nakrájenou šalotku a najemno nasekané stonky z kopru. Vše restujte na mírném plameni. Až začne cibule zlátnout, přidejte jablečný ocet a lžíci cukru. Zamíchejte a nechte tekutinu zcela vyredukovat.

02.

Přidejte vývar, osolte a opepřete jej a přiveďte ho k varu. Tekutinu nechte zredukovat na polovinu. Nakonec přidejte do pánve smetanu a nechte omáčku provařit na správnou hustotu.

03.

Poté pánev odstavte, přidejte nasekané snítky kopru a postupně do omáčky zašlehejte zhruba 50 g studeného másla nakrájeného na malé kostičky. Omáčku na závěr dochuťte citronovou šťávou (případně dosolte).

Bramborový salát se pstruhem

04.

Brambory uvařte ve slupce a nechte je lehce vychladnout. Poté je oloupejte, dejte do misky a lehce je vidličkou rozmačkejte. Přidejte nasekané kapary, najemno nakrájenou šalotku a kostičky slaniny, které si předem osmahněte dozlatova na pánvi. Zamíchejte a dejte stranou.

05.

Filet ze pstruha osolte, opepřete a dejte na pečicí papír kůží dolů. Navrch vyskládejte plátky citronu a snítky petrželové natě. Papír se pstruhem dejte do napařovacího hrnce a filet napařujte přibližně 5–8 minut, v závislosti na velikosti filetu. Poté ho vyndejte, sundejte citron i petržel a stáhněte kůži.

06.

Filet nadrobte do misky s brambory, přidejte lžíci másla, pažitku, kůru z citronu a opatrně salát promíchejte.

Pošírované vejce

07.

Do kastrolu dejte vodu, trocha octu, sůl a pepř. Přiveďte vodu k varu a následně plamen snižte na střední teplotu. Ve vodě udělejte lehký vír a do středu vyklepněte vejce. Vařte přibližně 3 minuty, poté můžete vejce pomocí děrované naběračky vytáhnout.

Kopr můžete pěstovat i doma, bez něj se neobejde například ruský boršč, maďarská houbová polévka ani indický dhál.

Nezapomeňte také hlasovat pro nejsympatičtější babičku z pořadu Babičko, vař! a sledovat nové díly každé úterý večer na Stream.cz.

Reklama