Článek
Šťavnatý steak s vůní citronu, olivového oleje, tymiánu a rozmarýnu vás přesvědčí, že v jednoduchosti je opravdu síla! Pro tento recept je ideální použít dva kusy masa zvaného flank steak, flap steak nebo skirt steak, každý po 200 až 250 gramech. Toto maso je velmi chutné, dobře absorbuje marinádu a na grilu či pánvi je rychle hotové. Alternativou může být rib-eye nebo T-bone steak. Vždy ale zvolte kvalitní maso, na kterém si pochutnáte!
Postup
01.
V misce smíchejte olivový olej s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, rozmarýnem a tymiánem (ideální je od každého lžička nasekaných lístků, lze ale použít i variantu sušených), solí a pepřem. Vzniklou marinádou potřete steaky důkladně z obou stran a nechte odpočinout při pokojové teplotě alespoň půl hodiny (nebo dvě a více hodin v lednici, před přípravou ale nechte maso opět dojít na pokojovou teplotu!).
02.
Rozpalte gril nebo grilovací pánev a steaky opékejte přibližně 3 až 4 minuty z každé strany (pro úpravu medium rare). K obracení používejte grilovací kleště nebo dřevěné obracečky – rozhodně do masa ničím nepíchejte, ať nenarušíte jeho šťavnatost. Čerstvě ogrilované maso dejte na talíř, překryjte alobalem a nechte přibližně 5 minut odpočinout. Teprve pak je vhodné začít krájet.
03.
Zatímco maso odpočívá, nakrájejte citron na plátky a ještě na horkém grilu nebo na pánvi je zlehka opečte z obou stran – podávají se ke steaku na dochucení. Opéci můžete i cherry rajčata na větvičce. Jako přílohu můžete zvolit lehký řecký salát nebo pečené brambory. Steak můžete před podáváním zlehka posypat vločkovou solí a lístky rozmarýnu.
Grilovací sezona
Grilovací sezona odstartovala! Nechte se inspirovat recepty, které si zamilujete. Je libo šťavnatý burger, lahodný dip nebo svěží salátek jako přílohu?
Burgery
S trhaným vepřovým | Vegetariánský z řepy | Veganský | Krůtí s dipem | Tuňákový se salátem | Kuřecí s coleslawem | Hovězí s čedarem