Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Řekové mu říkají brizola a připravují ho s neuvěřitelnou lehkostí – stačí kvalitní maso, správný způsob grilování a pár středomořských ingrediencí. Zapomeňte na složité marinády a dlouhé přípravy, tenhle recept vás vezme rovnou k Egejskému moři.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Steaky
  • 500 g hovězího masa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 ks stroužku česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 špetky soli a pepře
  • 1 ks citronu
Na servírování
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 lžička hrubé soli
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
Článek

Šťavnatý steak s vůní citronu, olivového oleje, tymiánu a rozmarýnu vás přesvědčí, že v jednoduchosti je opravdu síla! Pro tento recept je ideální použít dva kusy masa zvaného flank steak, flap steak nebo skirt steak, každý po 200 až 250 gramech. Toto maso je velmi chutné, dobře absorbuje marinádu a na grilu či pánvi je rychle hotové. Alternativou může být rib-eye nebo T-bone steak. Vždy ale zvolte kvalitní maso, na kterém si pochutnáte!

Postup

01.

V misce smíchejte olivový olej s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, rozmarýnem a tymiánem (ideální je od každého lžička nasekaných lístků, lze ale použít i variantu sušených), solí a pepřem. Vzniklou marinádou potřete steaky důkladně z obou stran a nechte odpočinout při pokojové teplotě alespoň půl hodiny (nebo dvě a více hodin v lednici, před přípravou ale nechte maso opět dojít na pokojovou teplotu!).

02.

Rozpalte gril nebo grilovací pánev a steaky opékejte přibližně 3 až 4 minuty z každé strany (pro úpravu medium rare). K obracení používejte grilovací kleště nebo dřevěné obracečky – rozhodně do masa ničím nepíchejte, ať nenarušíte jeho šťavnatost. Čerstvě ogrilované maso dejte na talíř, překryjte alobalem a nechte přibližně 5 minut odpočinout. Teprve pak je vhodné začít krájet.

03.

Zatímco maso odpočívá, nakrájejte citron na plátky a ještě na horkém grilu nebo na pánvi je zlehka opečte z obou stran – podávají se ke steaku na dochucení. Opéci můžete i cherry rajčata na větvičce. Jako přílohu můžete zvolit lehký řecký salát nebo pečené brambory. Steak můžete před podáváním zlehka posypat vločkovou solí a lístky rozmarýnu.

Grilovací sezona

Grilovací sezona odstartovala! Nechte se inspirovat recepty, které si zamilujete. Je libo šťavnatý burger, lahodný dip nebo svěží salátek jako přílohu?

Burgery

Dipy a omáčky

Saláty

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 374,58 kJ
Bílkoviny51,86 g
Tuky33,3 g
Sacharidy11,28 g
Sůl3,47 g
SAFA8,76 g
Vláknina3,13 g
Cukry5,28 g

Načítám