Článek
Jestli nemáte po ruce čerstvé lesní houby, sáhněte po kupovaných žampionech, v závinu budou chutnat skvěle. Když ho chcete připravit sytější, přidejte na těsto před náplní ještě vrstvu ricotty promíchané s vejcem.
Postup
01.
Čerstvé houby nakrájejte na plátky, slaninu pokrájejte na kostičky, sušená rajčata na proužky a cibuli na kolečka.
02.
V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte cibuli, slaninu i houby a vše společně opečte. Vmíchejte kmín a nechte ho rozvonět. Poté přidejte do směsi nasekaný tymián a rajčata, promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.
03.
Směs v pánvi nechte trochu vychladnout. Mezitím vyválejte těsto do tvaru obdélníku o velikosti asi 20 × 30 cm. Těsto položte na plech vyložený pečicím papírem. Naneste na něj houbovou náplň tak, aby okraje zůstaly volné.
04.
Těsto opatrně zaviňte, okraje k sobě pevně zmáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Hotový závin potřete rozšlehaným vejcem a nakonec ho na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára.
05.
Závin pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
Tip: Chcete-li mít jistotu, že bude závin držet pěkný tvar, použijte na pečení chlebíčkovou formu.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice





