Hlavní obsah
3,5
(2)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Houbová sezona je v plném proudu. Využijte ji naplno, smažte, nakládejte nebo se pusťte do pečení. Závin se slaninou je hotový během chvilky, je křupavý a voní bylinkami.

40 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
  • 300 g listového těsta
  • 1 ks vejce na potření
  • 2 hrnky čerstvých nebo sušených hub
  • 1 ks cibule
  • 8 snítek tymiánu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce másla
  • 100 g anglické slaniny
  • 8 ks sušených rajčat v oleji
  • 2 g soli a pepře
Článek

Jestli nemáte po ruce čerstvé lesní houby, sáhněte po kupovaných žampionech, v závinu budou chutnat skvěle. Když ho chcete připravit sytější, přidejte na těsto před náplní ještě vrstvu ricotty promíchané s vejcem.

Postup

01.

Čerstvé houby nakrájejte na plátky, slaninu pokrájejte na kostičky, sušená rajčata na proužky a cibuli na kolečka.

02.

V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte cibuli, slaninu i houby a vše společně opečte. Vmíchejte kmín a nechte ho rozvonět. Poté přidejte do směsi nasekaný tymián a rajčata, promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.

03.

Směs v pánvi nechte trochu vychladnout. Mezitím vyválejte těsto do tvaru obdélníku o velikosti asi 20 × 30 cm. Těsto položte na plech vyložený pečicím papírem. Naneste na něj houbovou náplň tak, aby okraje zůstaly volné.

04.

Těsto opatrně zaviňte, okraje k sobě pevně zmáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Hotový závin potřete rozšlehaným vejcem a nakonec ho na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára.

05.

Závin pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Tip: Chcete-li mít jistotu, že bude závin držet pěkný tvar, použijte na pečení chlebíčkovou formu.

Houbová sezona díky krásnému počasí ještě nekončí. Vyrazte do lesa a připravte si tradiční staročeskou kulajdu nebo lahodnou omáčku z lišek, co zachutná celé rodině.

Načítám