Článek
Jsme národ houbařů, to je známá věc. Ale když nemáte zrovna chuť na smaženici nebo kulajdu, zkuste se inspirovat houbovým receptem od vyhlášených gurmánů – Italů. Tyto zapečené houby fungují jako vydatný předkrm nebo lehký oběd.
Postup
01.
Pokud zvolíte větší houby, pokrájejte je na menší kusy. Menší kloboučky (jako třeba žampionové) můžete ponechat v celku.
02.
Ve větší misce smíchejte utřený česnek, italské bylinky, sladkou papriku, olej, pepř, sůl a balzamiko. Do směsi naložte houby a nechte minimálně 30 minut, ideálně však přes noc marinovat. Poté je i s marinádou přendejte do zapékací misky a pečte asi 25 minut při 180 °C.
03.
Hotové houby posypejte čerstvými bylinkami dle libosti a podávejte třeba s křupavým domácím pečivem.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice