Článek
Jsme národ houbařů a v jejich sběru i zpracování se nám jen tak někdo nevyrovná. Pokud je chcete upravit hned, jak je donesete z lesa a očistíte, tedy když nejlíp voní a jsou nejčerstvější, pak můžete udělat smaženici, obalit je nebo je použít do omáčky. Mimo sezónu lze použít i předem namočené houby sušené, nebo i mražené. Omáčky z hub jsou skvělým způsobem, jak si zpestřit jídelníček – jsou vydatné, přirozeně plné chuti a levné. Pokud jste dosud zůstávali jen u jedné klasiky, je nejvyšší čas pustit se do dalších variant. Ať už s masem, nebo bez něj.
Houbové omáčky k masu
Houbové omáčky bez masa
Jak správně uskladnit houby?
Při skladování hub byste měli dbát několika zásad - hlavní a zásadní je stejná jako při sběru hub. Do košíku i do zásob patří jen ty houby, o kterých stoprocentně víte, že jsou jedlé. Ale i ty se mohou stát nebezpečnými, pokud jsou plesnivé nebo přemrzlé.
Z lesa houby nenoste v zavřené igelitce a v plastových sáčcích je ani neskladujte, mohou se zapařit, kvasit a opět být nebezpečné zdraví.
Čerstvé houby neskladujte dlouho, když víte, že je nezpracujete, raději je hned zamrazte nebo usušte.