Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento velikonoční recept pochází ze Slovenska. Vypadá trochu jako sýr, ale nenechte se mýlit, je celý z vajec. Jeho příprava je víc než snadná a výsledek velmi chutný.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
  • 8 vajec
  • 800 ml plnotučného mléka
  • 1,5 lžičky soli
  • muškátový oříšek
  • mražený hrášek
  • 1 mrkev
  • 20 g červené papriky
Článek

Postup

01.

Mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Dejte ji vařit do lehce osolené vody. Vařte ji do změknutí, těsně před koncem vaření k mrkvi přidejte hrášek a nechte ho projít varem. Změklou zeleninu slijte a dejte stranou. Syrovou papriku také nakrájejte na kostičky.

02.

Do velkého hrnce rozklepněte všechna vejce a rozšlehejte je metlou se solí. Přilijte mléko, muškátový oříšek a dejte na sporák zvolna vařit.

03.

Vaječnou směs za stálého šlehání ruční metlou vařte, dokud se nezačne oddělovat vejce od tekutiny. Přidejte hrášek, uvařenou mrkev a nakrájenou čerstvou papriku.

04.

Když je tekutina téměř čirá, směs slijte přes gázu. Vaječnou hmotu v gáze vymačkejte a vytvarujte hrudku. Položte do cedníku a nechte vykapat pár hodin v lednici.

Foto: Svatava Vašková

Hrudka dokonale ztuhne, vybalte ji z gázy, nakrájejte na plátky a servírujte s pečivem.Foto: Svatava Vašková

Související témata:

Načítám