Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Víte, co je to šmigrust? Jeden z regionálních názvů pro pomlázku! A právě po něm se jmenuje tato tradiční řízná velikonoční polévka, do níž zužitkujete vejce (třeba ta nepovedená) i vývar z uzeného masa, který zbude z přípravy velikonoční nádivky.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 l vývaru z uzeného masa
    12
  • 1 ks paprikové klobásy
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce másla
    7
  • 1,5 lžíce hladké mouky
    1
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 200 g smetany ke šlehání
    7
  • 100 g uzeného masa
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce křenu
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 3 ks vajec natvrdo
    3
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Chystáte se vyrazit koledovat nebo koledníky očekáváte? Na to se chce pořádně připravit dostatečně předem! Zkuste si tradiční polévku už teď a o Velikonocích jako když ozkoušený recept najdete.

Vše o Velikonocích

Velikonoce jsou svátky jara, ve věci víry se jedná o nejvýznamnější křesťanský svátek. Každoročně připadají na období měsíců března a dubna, ale jak zjistit termín Velikonoc?

Velikonoční recepty

Postup

01.

Ve větším hrnci na másle orestujte najemno nasekanou cibuli. Když začne lehce zlátnout, zasypejte ji hladkou moukou a mletou paprikou a krátce osmahněte.

02.

Do hrnce přilijte horký vývar z uzeného masa, přidejte na kolečka nakrájenou paprikovou klobásu a vařte společně asi 15 minut.

Tip: Skvěle tak zužitkujete vývar, který vám zbyl po vaření uzeného masa na velikonoční nádivku.

03.

Pak do polévky nalijte smetanu a znovu ji provařte asi 5 minut. Hotovou polévku dochuťte nastrouhaným čerstvým křenem, solí a pepřem.

Foto: Svatava Vašková

Šmigrustovka je uzená polévka vylepšená smetanou a čerstvým křenemFoto: Svatava Vašková

04.

Polévku servírujte s uvařeným vejcem natvrdo, obraným uzeným masem a nasekanou čerstvou pažitkou.

Načítám