Hlavní obsah
4,0
(8)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Víte, co je to šmigrust? Jeden z regionálních názvů pro pomlázku! A právě po něm se jmenuje tato tradiční řízná velikonoční polévka, do které zužitkujete vejce (třeba ta nepovedená) i vývar z uzeného masa, který zbyl z přípravy velikonoční nádivky.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 l vývaru z uzeného masa
  • 1 ks paprikové klobásy
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 100 g uzeného masa
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce křenu
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 3 ks vajec natvrdo
Článek

Chystáte se vyrazit koledovat nebo koledníky očekáváte? Na to se chce pořádně připravit! Samozřejmě můžete zkusit plněná vejce, ale polévka plná uzenin a křenu je jistota.

Postup

01.

Ve větším hrnci na másle orestujte najemno nasekanou cibuli. Když začne lehce zlátnout, zasypejte ji hladkou moukou a mletou paprikou a krátce osmahněte.

02.

Do hrnce přilijte horký vývar z uzeného masa, přidejte na kolečka nakrájenou paprikovou klobásu a vařte společně asi 15 minut.

Tip: Skvěle tak zužitkujete vývar, který vám zbyl po vaření uzeného masa na velikonoční nádivku.

03.

Pak do polévky nalijte smetanu a znovu ji provařte asi 5 minut. Hotovou polévku dochuťte nastrouhaným čerstvým křenem, solí a pepřem.

Foto: Svatava Vašková

Šmigrustovka je uzená polévka vylepšená smetanou a čerstvým křenem.Foto: Svatava Vašková

04.

Polévku servírujte s uvařeným vejcem natvrdo, obraným uzeným masem a nasekanou čerstvou pažitkou.

Reklama

Načítám