Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Každý podzim zkouším připravit z dýně nějaký nový recept. Letos jsem upekla máslovou dýni nařezanou, jako se obvykle připravují brambory hasselback. Dýně sama o sobě má spíše mdlou chuť, je třeba jí „pomoct“ bylinkami, máslem a parmazánem. Vyzkoušejte také toto originální vegetariánské jídlo!

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 1 máslová dýně
  • 30 ml olivového oleje
  • 70 g másla
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Nejprve máslovou dýni omyjte a oloupejte. Pak ji rozřízněte podélně napůl a vydlabejte semínka. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

02.

Na plech s pečicím papírem položte obě poloviny dýně řeznou stranou dolů, osolte ji a pokapejte olivovým olejem. Dýni dejte péct na cca 30 minut (dle velikosti), aby byla téměř měkká.

03.

Mezitím dejte rozpustit máslo a zamíchejte do něj nadrcené stroužky česneku a chilli vločky.

04.

Téměř měkkou dýni až teď nařezejte ostrým nožem napříč po celé délce. Řezy by měly mít od sebe asi půl centimetru a pozor, dýni neprořízněte celou.

05.

Do řezů vložte snítky a lístky bylinek a polijte ji rozpuštěným máslem s česnekem a chilli. Dejte ji dopéct doměkka. Na posledních cca 5 minut ji ještě posypte strouhaným parmazánem a dýňovými semínky.

Foto: Svatava Vašková

Takhle upravená dýně je skvělá večeřeFoto: Svatava Vašková

06.

Podávejte ji bez přílohy, třeba se sklenkou bílého vína.

Dýní je mnoho druhů, ale asi nejoblíbenější je hokkaido. Je krásně červená či oranžová, nemusí se loupat a dají se z ní připravit jak slané, tak sladké dobroty. A tady jsou nejlepší recepty z dýní, od polévky po koláče.

Reklama

Související témata: