Hlavní obsah
3,5
(4)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kombinace čokoláda-pomeranč patří mezi moje nejoblíbenější, a tak nemohla chybět ani v mé letošní kolekci netradičních vosích hnízd.  

45 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 kusů
Na kandovanou pomerančovou kůru
  • 2 pomeranče
  • 1 dl vody
  • 2 lžíce cukru krupice
Na základní hmotu
  • 120 g másla
  • 30 g cukru moučka
  • 100 g čokolády 70%
  • 160 g piškotů
Na dokončení
  • 80 g pomerančové marmelády
  • 100 g dětských piškotů
  • 80 g čokolády 70%
  • 20 g kakaového másla
Článek

Postup

01.

Na kandované proužky pomerančové kůry na zdobení pořádně omyjte dva pomeranče (ideálně v bio kvalitě) a oloupejte je škrabkou na tenké nudličky, kterým se říká julienne. Oloupanou kůru vložte společně s vodou a cukrem do malého rendlíku a zahřívejte a míchejte, až se cukr rozpustí. Stáhněte plamen na mírný a za občasného míchání nechte odpařit téměř všechnu tekutinu, až kůra zprůhlední a na dně zůstane jenom troška zlatavého karamelu, který ji bude obalovat. Rozložte ji na papír na pečení a nechte proschnout, ideálně minimálně přes noc.

Tip: Buďte opatrní, kůra obalená karamelem je opravdu horká! Vybírejte ji pomocí kuchyňské pinzety nebo dvou vidliček.

02.

Na základní čokoládovou hmotu dejte do mísy máslo nakrájené na kostičky a nechte ho povolit. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a nechte ji chvíli zchladnout. Povolené máslo vyšlehejte s cukrem do krémové konzistence a postupně zašlehejte i čokoládu. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky a směs dobře propracujte. Nechte v chladu odpočinout alespoň dvě hodiny.

Tip: Piškoty od různých výrobců mají různé vlastnosti. Pokud je hmota příliš suchá, přidejte ještě kousek povoleného másla, lžíci nebo dvě kondenzovaného mléka, kapku rumu, pokud je řídká, přidejte naopak víc piškotových drobečků.

03.

Zhruba po dvou hodinách vytáhněte základní hmotu z lednice a nechte ji krátce povolit. Poté z ní odebírejte lžičkou kousky velké asi jako ořech. Vmáčkněte je do formičky na vosí hnízda a obrácenou stranou vařečky udělejte důlek na náplň.

Tip: Hmota by se na formičky neměla lepit, pokud se vám ale úlky nedaří vyklepnout, vyložte formičku tenkou mikrotenovou fólií.

04.

Hustější pomerančovou marmeládu lehce prošlehejte a dejte do cukrářského sáčku. Naplňte důlky a úlky posaďte na kulatý piškot. Nechte v chladu ztuhnout. Na čokoládovou polevu rozpusťte čokoládu a kakaové máslo ve vodní lázni a vymíchejte dohladka. Vychlazené úlky namočte do polevy, ještě ozdobte kandovanou pomerančovou kůrou.

Také si na Silvestra rádi dopřejete lahůdkové a pikantní utopence? Nejvyšší čas je naložit! A vůbec, milujete nepečené cukroví? Zkuste i kokosové kuličky nebo klasické mandlové hříbečky.

Reklama