Hlavní obsah
3,6
(8)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kombinace čokolády a pomeranče patří mezi nejoblíbenější, a tak nemůže chybět ani v kolekci netradičních vosích hnízd. Nechte troubu odpočívat a pusťte se do tohoto výborného nepečeného druhu.

45 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 kusů
Kandovaná pomerančová kůra
  • 2 ks pomeranče
  • 1 dl vody
  • 2 lžíce cukru krupice
Základní hmota
  • 120 g másla
  • 30 g cukru moučka
  • 100 g čokolády 70%
  • 160 g piškotů
K dokončení
  • 80 g pomerančové marmelády
  • 100 g dětských piškotů
  • 80 g čokolády 70%
  • 20 g kakaového másla
Článek

Nepečené cukroví je skvělé k výrobě na poslední chvíli. Je výtečné, krásně vypadá a přitom se nic nepřipálí...

Postup

01.

Nejdřív si vyrobte kandovanou pomerančovou kůru. Na kandované proužky na zdobení pořádně omyjte dva pomeranče (ideálně v bio kvalitě) a oloupejte je na tenké nudličky speciální škrabkou julienne. Oloupanou kůru vložte společně s vodou a cukrem do malého rendlíku a zahřívejte a míchejte, až se cukr rozpustí. Stáhněte plamen na mírný a za občasného míchání nechte odpařit téměř všechnu tekutinu, až kůra zprůhlední a na dně zůstane jenom troška zlatavého karamelu, který ji bude obalovat. Kůru rozložte na papír na pečení a nechte proschnout, ideálně minimálně přes noc.

Tip: Buďte opatrní, kůra obalená karamelem je opravdu horká! Vybírejte ji pomocí kuchyňské pinzety nebo dvou vidliček.

02.

Na základní čokoládovou hmotu dejte do mísy máslo nakrájené na kostičky a nechte ho povolit. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a nechte ji chvíli zchladnout. Povolené máslo vyšlehejte s cukrem do krémové konzistence a postupně zašlehejte i rozpuštěnou čokoládu. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky a směs dobře propracujte. Nechte v chladu odpočinout alespoň dvě hodiny.

Tip: Piškoty od různých výrobců mají různé vlastnosti. Pokud je hmota příliš suchá, přidejte ještě kousek povoleného másla, lžíci nebo dvě kondenzovaného mléka či kapku rumu. Je-li řídká, přidejte naopak víc piškotových drobečků.

03.

Zhruba po dvou hodinách vyndejte základní hmotu z lednice a nechte ji krátce povolit. Poté z ní odebírejte lžičkou kousky velké asi jako ořech. Vmáčkněte je do formičky na vosí hnízda a obrácenou stranou vařečky udělejte důlek na náplň.

Tip: Hmota by se na formičky neměla lepit, pokud se vám ale úlky nedaří vyklepnout, vyložte formičku tenkou mikrotenovou fólií nebo ji lehce vysypejte moučkovým cukrem.

04.

Hustější pomerančovou marmeládu lehce prošlehejte a dejte do cukrářského sáčku. Naplňte důlky a úlky posaďte na kulatý piškot. Nechte v chladu ztuhnout. Na čokoládovou polevu rozpusťte čokoládu a kakaové máslo ve vodní lázni a vymíchejte dohladka. Vychlazené úlky namočte do polevy a nakonec ozdobte kandovanou pomerančovou kůrou.

Reklama

Načítám