Hlavní obsah

Nejlepší linecké a jeho varianty: Křehké, voňavé a nebezpečně jedlé!

Foto: Rui Elena, Shutterstock.com

Foto: Rui Elena, Shutterstock.com

Linecké cukroví, to je malý vánoční fenomén. Skoro každý ho dělá, snad každý ho jí, a přesto má každá rodina úplně jiný názor na to, jak chutná „to nejlepší“. A právě v tom je jeho kouzlo. Linecké je jednoduché, ale chce trochu trpělivosti i kapku šikovnosti. Chcete eliminovat možnost maléru? Vyberte si z následujících receptů!

Článek

Linecké má zvláštní schopnost vracet nás do dětství. K vykrajování, které bylo nejdřív zábava, potom nuda a nakonec skoro za trest. K plechům, které voněly tak krásně, že člověk hypnotizoval troubu, jestli už to nebude.

A hlavně k sladkému momentu, kdy se slepovaly první kousky a kuchyň se proměnila ve vánoční dílnu, kde šlo všechno nějak snáz, i když pořádně zapatlaně a ulepeně.

Vydejte se na nostalgický výlet a upečte si i letos jedno z nejoblíbenějších cukroví. Který recept si vyberete, je jen na vás. Vyhraje ověřená klasika, odlehčená verze, nebo vsadíte na moderní variantu?

Recepty na linecké cukroví

Nejčastější přešlapy u pečení lineckého

Máte za sebou nějaký „linecký průšvih“, o kterém raději mlčíte? Příliš upečené okraje, těsto, které se rozpadá, nebo situace, kdy se cukroví během pečení příliš nafouklo?

  • Těsto se sype: přidejte kapku vody nebo vajíčka.
  • Přepálené okraje: snižte v troubě teplotu o 5–10 °C a zapomeňte na multitasking typu „peču a mezitím luxuju“.
  • Nerovné tvary: těsto asi nebylo rovnoměrně vyválené. Při válení je vhodné vytvořit si „postranní mantinely“ – třeba z vařeček nebo stejně vysokých prkének. Pak těsto vyválejte „přes ně“ a máte jistotu stejné výšky.

Načítám