Článek
Linecké má zvláštní schopnost vracet nás do dětství. K vykrajování, které bylo nejdřív zábava, potom nuda a nakonec skoro za trest. K plechům, které voněly tak krásně, že člověk hypnotizoval troubu, jestli už to nebude.
A hlavně k sladkému momentu, kdy se slepovaly první kousky a kuchyň se proměnila ve vánoční dílnu, kde šlo všechno nějak snáz, i když pořádně zapatlaně a ulepeně.
Vydejte se na nostalgický výlet a upečte si i letos jedno z nejoblíbenějších cukroví. Který recept si vyberete, je jen na vás. Vyhraje ověřená klasika, odlehčená verze, nebo vsadíte na moderní variantu?
Recepty na linecké cukroví
Nejčastější přešlapy u pečení lineckého
Máte za sebou nějaký „linecký průšvih“, o kterém raději mlčíte? Příliš upečené okraje, těsto, které se rozpadá, nebo situace, kdy se cukroví během pečení příliš nafouklo?
- Těsto se sype: přidejte kapku vody nebo vajíčka.
- Přepálené okraje: snižte v troubě teplotu o 5–10 °C a zapomeňte na multitasking typu „peču a mezitím luxuju“.
- Nerovné tvary: těsto asi nebylo rovnoměrně vyválené. Při válení je vhodné vytvořit si „postranní mantinely“ – třeba z vařeček nebo stejně vysokých prkének. Pak těsto vyválejte „přes ně“ a máte jistotu stejné výšky.












