Článek
Postup
01.
S první směsí svařte houby – ty by neměly přesahovat polovinu objemu hrnce a měly by být zalité co největším množstvím nálevu. Důležité je jedno upozornění: svařit houby musíte ještě v den sběru, zavařovat stačí den následující. Houby je potřeba podle jejich tuhosti vařit různě dlouho, minimálně by to ale mělo být 10 minut, václavky je potřeba vařit aspoň 20 minut, zasyrova jsou totiž jedovaté. Během varu lžící sbírejte pěnu a případné nečistoty.
02.
Všechny ingredience na lák 5 minut svařte.
03.
Na dno skleniček dejte připravenou zeleninu, nakrájenou na malé kousky, přidejte koření a do skleniček napěchujte předvařené houby.
04.
Připravte si lák a rovnoměrně jim zalijte obsah sklenic a asi 20 minut zavařujte. Horké skleničky obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.