Hlavní obsah
Foto: Artem Shadrin, Shutterstock.com

Foto: Artem Shadrin, Shutterstock.com

Houby můžete sušit, zamrazovat nebo zavařovat. My jsme se dnes pustili do poslední zmiňované úpravy. Zavaříte si houby s námi?

25 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 skleniček
Houby
  • 3 l vody
  • 3 lžíce soli
  • 48 kuliček celého černého pepře
  • 9 kuliček nového koření
  • 3 listy bobkového listu
  • 50 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
  • 1 hrst čerstvých hub
Lák
  • 250 ml octa 8%
  • 750 ml vody
  • 1 lžíce soli
  • 50 g cukru
  • 10 tablet umělého sladidla
  • 1 list bobkového listu
  • 1 ks hřebíčku
  • 3 kuličky nového koření
  • 15 kuliček celého černého pepře
  • 1,5 lžičky hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky čerstvého koriandru
Do skleniček
  • 2 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1/4 ks brokolice
  • 50 g beraních rohů
  • 1 hrst kaparů
  • 1 ks červené papriky
  • 1 lžíce hořčičných semínek
Článek

Postup

01.

S první směsí svařte houby – ty by neměly přesahovat polovinu objemu hrnce a měly by být zalité co největším množstvím nálevu. Důležité je jedno upozornění: svařit houby musíte ještě v den sběru, zavařovat stačí den následující. Houby je potřeba podle jejich tuhosti vařit různě dlouho, minimálně by to ale mělo být 10 minut, václavky je potřeba vařit aspoň 20 minut, zasyrova jsou totiž jedovaté. Během varu lžící sbírejte pěnu a případné nečistoty.

02.

Všechny ingredience na lák 5 minut svařte.

03.

Na dno skleniček dejte připravenou zeleninu, nakrájenou na malé kousky, přidejte koření a do skleniček napěchujte předvařené houby.

04.

Připravte si lák a rovnoměrně jim zalijte obsah sklenic a asi 20 minut zavařujte. Horké skleničky obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.

Související témata:

Načítám