Hlavní obsah

Lahev pod peřinu a lehněte si pod plyšáka: Praktické tipy, jak se v ložnici ohřát bez topení

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Reklama

Snažíte se šetřit energií a topíte na nižší teploty, než jste byli zvyklí dřív? Přes den se to dá zvládnout, protože jste neustále v pohybu, případně si přes sebe přehodíte pohodlný hřejivý pléd nebo se zabalíte do tenké deky. Co však dělat, když máte problém s chladnou ložnicí a pod peřinou drkotáte zuby?

Článek

V ložnici byste pro klidný a kvalitní spánek měli mít o tři až čtyři stupně méně, než je obvyklá denní teplota ve zbytku bytu. Navzdory tomu, co tvrdí odborníci na spánek, jste večer promrzlí, a proto špatně usínáte? Řešením nemusí být jen zesílené topení nebo zapnutý přímotop, ale i změny v interiéru a ve večerních rituálech.

1. Do ložnice vraťte koberec

Pocit chladu nemusí odrážet jen reálnou teplotu v místnosti, ale i to, jak se zrovna cítíte. Velkou roli v tom hraje zima od nohou. Navlékněte večer huňaté ponožky nebo měkoučké bačkory, případně nohy zabořte do jemného koberce. Nemusíte jím pokrýt celou podlahu ložnice, stačí mít běhoun u postele, případně u kosmetického stolku, pokud u něj večer trávíte svou chvilku klidu.

2. Župan oblékněte hned po sprše

Dopřáváte si před spaním koupel nebo sprchu s opravdu teplou vodou a jen těžko se vám opouští, a poté, co koupelnu opustíte, je vám všude zima? Zahalte se hned po usušení do teplého županu a svlékněte ho až těsně před ulehnutím. To vám pomůže udržet se v teple. S teplotou vody to ovšem nepřehánějte, opravdu horká koupel není zdravá!

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Snažíte se zahřát ve sprše? Zabalte se ještě v zahřáté koupelně do županu, do deky nebo do plédu, abyste v sobě nastřádané teplo udrželiFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

3. Babičky radí termofor

Reinkarnujte pomocníka našich předků, kteří mnohdy neměli do ložnice ani zavedené topení. Proti nepříjemnému chladu v posteli bojovali za pomoci termoforu. Dobře poslouží i obyčejná lahev naplněná horkou vodou, kterou vložíte krátce před ulehnutím pod peřinu. Zatímco vy si odbýváte večerní hygienu, termofor prohřeje lůžko i peřinu a bude radost do postele vklouznout.

4. Hřejivý dotek

V chladných měsících roku sáhněte po vhodných materiálech lůžkovin. V létě oceníte chladivý klouzavý satén, nyní ale bude lepší froté prostěradlo a povlečení z flanelu či mikroplyše. Lehkou košilku neváhejte vyměnit za dlouhé bavlněné pyžamo, stydět se nemusíte ani za pohodlné ponožky, například z ovčí vlny.

5. Vsaďte na teplé barvy

Za oknem tma, vítr a déšť. I to ve vás může pocity chladu ještě zesílit. Obklopte se proto v ložnici teplými barvami, které zahřejí na pohled. Červený přehoz přes postel, sytě žluté povlečení nebo oranžové stínítko lampy vás spolehlivě zahřejí na duši.

6. Větrejte jen krátce

Před spaním byste měli do místnosti pustit čerstvý vzduch. Rozhodně ale nenechávejte okno otevřené dlouho, aby neprochladly stěny! Zima by se v nich pak dlouho držela. Lepší je větrat jen krátce, maximálně po dobu pěti minut, zato však intenzivně.

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

I v zimě se musí větrat, čerstvý vzduch je pro lepší spánek důležitý, ale musíte to dělat správněFoto: BLACKDAY, Shutterstock.com

7. Zakryjte okna

Rozechvívá vás chladem jen pohled na chladná, vlhkem orosená okna? Důležité je nechat je správně seřídit, aby jimi teplo z místnosti neutíkalo, pomohou i vhodně umístěné ochranné polštáře proti průvanu a izolační pásky. Pořídit si můžete i těžké závěsy, které poslouží jako dokonalá bariéra od venkovního chladu. Místnost také zatemní, což je pro kvalitní spánek mimořádně důležité.

8. Žaluzie nastavte chytře

Máte-li v oknech žaluzie, nechte je pracovat ve váš prospěch. Přes den je roztáhněte, ať mohou sluneční paprsky místnost vyhřát. Na noc je ale zatahujte – i to pomůže zamezit únikům tepla.

9. U topení zachovejte prostor

U závěsů vždy dbejte, aby nezakrývaly topná tělesa. Bránily by tak správnému proudění ohřátého vzduchu místností. Totéž může udělat vrstva prádla, které na topení sušíte, nebo nábytek umístěný příliš těsně před radiátorem. Aby teplo sálalo, kam má, tedy do místnosti, můžete za radiátor umístit odrazovou fólii.

10. Hlídejte vlhkost vzduchu

Vnímání chladu neovlivňuje jen teplota, ale i vlhkost v místnosti. Ta by se měla pohybovat mezi 50 a 65 %, v zimě by rozhodně neměla klesnout pod 45 %. Zejména v panelových domech bývá problémem příliš suchý vzduch, ve starých, špatně izolovaných domech vás potrápí naopak vysoká vlhkost. Mějte přehled, jak jste na tom: pomůže vlhkoměr či chytrá meteostanice. Podle situace pak zapojte pohlcovač vlhkosti, nebo naopak zvlhčovač vzduchu a třeba vlhký ručník pověšený u postele.

Reklama

Načítám