Hlavní obsah

Záchrana vztahu na 8 schůzkách

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Neprožíváte žádnou děsivou krizi, ale úplně spokojené vaše soužití taky není? Ať už prožíváte napětí všeho druhu, nebo cítíte nudu ve vztahu, můžete s tím skoncovat. A zvládnete to během osmi rande! Jak? Tady je návod.

Článek

Američané John Gottman (77) a jeho žena Julie (68) jsou psychologové, kteří zasvětili svůj život výzkumu partnerských vztahů. Téměř čtyřicet let zkoumali, co bývá příčinou rozchodů a rozvodů, proč to lidem v lásce nevychází. V britském magazínu Daily Mail zveřejnili návod, jak během osmi schůzek oživit skomírající vztah. Tak hurá na první rande!

Radne 1 – obnovte závazek

Od svatby uběhla už řada let. Bylo to naposledy, co jste jeden od druhého slyšeli nějaký formální závazek, ujištění o vzájemné lásce, loajalitě a důvěře. Pokud spolu žijete na hromádce, možná jste to neslyšeli nikdy.

Nejde jen o úřední razítko, vyslovené ujištění má mnohem důležitější funkci než právní rovinu (ta se vám bohužel hodí nejvíc až v případě rozvodu). Je to ujištění o lásce, upevňuje to vzájemné pouto a posiluje vztah.

Jděte někam, kde je vám fajn. Do oblíbené restaurace nebo do parku, kde jste si poprvé dali pusu. A tam si řekněte, co se vám na tom druhém líbí, za co ho obdivujete a proč je pro vás nenahraditelný. Připomeňte si, proč jste se před lety do sebe zamilovali, proč jste stále spolu a jak vysokou cenu pro vás vaše partnerství má. Oba v tu chvíli jasně pocítíte, kolik byste toho ztratili, kdybyste se rozešli.

Rande 2 – diskutujte o problémech

Cílem téhle schůzky je konstruktivní vylepšení vztahu. Na druhém rande by měla proběhnout diskuse o věcech, které vás trápí a které chcete změnit. Neměla by to být hádka ani obviňování, spíš předkládání návrhů na změny.

Nejlepší je to řešit na procházce. Jděte vedle sebe, držte se za ruce, ať cítíte spojení. Ať víte, že jdete spolu, ne proti sobě.

Rande 3 – zapalte vyhaslou jiskru

Letitá rutina a nával každodenních povinností se podepisuje negativně na partnerské sexualitě (8 fází typického sexuálního života). Jenže udržování fyzické intimity je stejně důležité jako udržování té psychické.

V intimním prostředí, ale mimo postel si povídejte o tom, co vám v sexu schází, co naopak máte rádi, přicházejte s nápady, co byste chtěli zkusit. Zažehněte tu jiskru znovu.

Pomáhá dohodnout se na nějaké pravidelné aktivitě, při které budete nuceni se jeden druhého dotýkat. Můžete třeba společně cvičit jógu nebo se věnovat nějakému kontaktnímu sportu.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Doteky a fyzická blízkost jsou důležité pro obnovu jiskry ve vztahuFoto: Rido, Shutterstock.com

Rande 4 – Mluvte o penězích

Peníze jsou na seznamu pěti nejčastějších příčin rozchodů (jak vám mohou finance zničit vztah?). Proto je důležité o nich otevřeně mluvit.

Uvařte si dobrou večeři a proberte vaše finanční plány a představy. Mluvte o tom, do čeho chcete investovat a za co naopak utrácet nechcete. Vytvořte si společný finanční plán – cíl, na kterém budete oba pracovat.

Rande 5 – Otevřete rodinné téma

Psychologové John a Julie Gottman zjistili, že 67 procent párů, které si pořídili dítě během prvních čtyř let soužití, pak zažili významný pokles partnerské spokojenosti. Důvod? Většinou oba sice dítě chtěli, ale o podobě rodiny, o výchově a o tom, jakou roli v ní bude každý z nich hrát, měli rozdílné představy.

Vyjasněte si to. Pokud ještě dítě nemáte, mluvte o tom, zda ho chcete, kdy, jak ho chcete vychovávat, co po příchodu miminka očekáváte od partnera a podobně. Pokud už děti máte, mluvte o tom, zda chcete další, zda vám vyhovuje styl výchovy, který praktikujete, zda jste spokojení s tím, jak to ve vaší rodině funguje (rozdělení povinností, čas trávený s dětmi, čas trávený jen o samotě…).

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Základem je komunikace. Je potřeba mluvit o zásadních věcech, jako je rodina či financeFoto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Rande 6 – Pobavte se!

John a Julie věří, že páry, které si spolu umí užít zábavu, se mnohem méně často rozcházejí.

Jděte někam, ideálně na místo, které je pro váš vztah nějak symbolické, a vzpomínejte, co vás bavilo na začátku vašeho vztahu. U čeho jste se nejvíc zasmáli, co všechno jste spolu podnikali. A alespoň něco z toho zkuste obnovit.

Rande 7 – Vytvořte si svoje rituály

Páry, které věří, že je jejich vztah tak trochu posvátný (ne nutně v náboženském smyslu), mají silnější pouto. Vytvořte si proto nějaké svoje rituály, něco, co bude jen vás dvou, co z vás bude dělat výjimečný pár.

Tohle rande bude trochu připomínat brainstorming. Prostě záplava nápadů na něco, co bude vaše specialita. Může to být úsměvná hláška, kterou si řeknete každé ráno, svíčka, co si zapálíte u každé večeře, cokoli.

Rande 8 – Plánujte budoucnost

Snění a plánování vytváří společnou touhu, která vás spojuje a žene dopředu. Naopak absence jakýchkoli plánů a snů vede k frustraci a rezignaci.

Jděte někam, kde se vám oběma líbí a kde vás to inspiruje. A sněte tam spolu. Udělejte si plány (krátkodobé v podobě dovolené za pár měsíců, ale klidně i dlouhodobé v řádu let). Bude to váš cíl, meta, za kterou se ruku v ruce vydáte.

S láskou je to jako s kytkou. Když o ni nebudete pečovat a pravidelně ji zalévat, umře. Tady je desatero fungujícího vztahu – takhle vám láska vydrží navždy.

Reklama

Související témata:

Načítám