Hlavní obsah

Sexuální etiketa. Jak se (ne)chovat v posteli?

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Víte, kdo kdy vchází první do dveří, kdo jako první nabízí tykání, prostě základ slušného chování máte v malíku. Ale co postelová etiketa? Víte, co se sluší a patří v oblasti sexu? Ne? Tak se poučte!

Článek

Nejen běžný život, ale i ten milostný má určité zásady slušného chování, jakousi etiketu, kterou je dobré dodržovat. Nebo chcete být v posteli za burana, který neví, co je to respekt, úcta a dobré vychování? Britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox představuje několik základních pravidel, které se sluší a patří v sexu a lásce dodržovat. A platí jak pro muže, tak pro ženy.

1. Otázka „Kolik jsi měl(a) sexuálních partnerů“

Taková otázka asi nebude nejlepší na prolomení ledů na prvním rande. Je to intimní záležitost, soukromí, které má buď zůstat navždy skryto, nebo se má v průběhu vašeho poznávání postupně odkrývat. A pokud máte pocit, že nastala ta správná situace, ale vašemu protějšku se nechce odpovědět, je neslušné na něj tlačit. A rozhodně není úplně fér vynášet soudy, když přeci jen odpoví.

Položit takovou otázku máte ale právo vy i váš partner. Pokud nechcete odpovědět, stačí klidně říct, že minulost není důležitá, že vás zajímá jen společná budoucnost. Urazit se nebo rovnou vyrazit do protiútoku s větami typu „A kolik milenců jsi měl(a) ty“ či „Naznačuješ snad, že jsem promiskuitní?!“ je také známka sexuální nevychovanosti.

2. Erotické textovky a posílání sexy fotek

Tak, jako všechno v sexu, i tohle by mělo být oboustranně odsouhlasené. Sexy fotky, lechtivé esemesky, to vše je v pořádku, když o to oba stojí. A pokud ano, rozhodně posílejte alespoň na počátku spíš snímky s nádechem erotična než explicitní detaily vašich genitálií. Stejně je tak je dobré začít se sexy dvojsmysly než rovnou vybalit vulgarismy. Dál už je to na vás. Určitě ale dodržujte následující:

  • Přijaté snímky a zprávy jsou vaší soukromou věcí, nikde se nezveřejňují, nikomu se neukazují ani nepřeposílají -
  • Pokud vás o to protějšek požádá, okamžitě dané zprávy či snímky smažte -
  • Nikdy tyhle snímky či zprávy nevyužívejte k nátlaku (třeba k získání pozornosti ex, který už o vás nestojí) -

Počítejte ovšem s tím, že co jednou opustilo prostřednictvím éteru váš telefon či počítač, může někde vyplavat. I kdybyste teď nakrásně měla pocit, že „Tenhle nebo tahle by to nikdy neudělal(a)".

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

I noční zprávy mají svá pravidlaFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

3. Sex na jednu noc

Stává se to, proč ne. Ale i nezávazný sex má svá jasná pravidla a nepsanou etiketu. „I když víte, že už se nikdy neuvidíte, nebuďte v posteli sobečtí, nemyslete jen na své uspokojení, ale i na uspokojení svého protějšku,“ radí Tracey Cox.

Pokud si nepamatujete, jak se váš protějšek jmenuje, mlčte. Pokud chcete zmizet, zkuste chvíli zůstat, něco říct a pak ideálně s nějakým uvěřitelným odůvodněním odejděte. Rozlučte se, nežádejte druhého o kontakt, ani mu vyloženě nezakazujte kontaktovat vás. To je v kostce etiketa sexu na jednu noc.

A co je projev opravdové nevychovanosti? Vztek a rozčilování, když zážitek nebyl dle vašich představ, ignorování signálů, kterými vás ten druhý vyzývá, abyste již odešli. Či si vzít telefonní číslo, slibovat, že zavoláte, i když to absolutně nemáte v úmyslu!

4. Kondomy

Jestli je něco opravdu základem jakési kondomové etikety, tak je to pravidlo, že o jeho použití se nevyjednává! Žádné triky a výmluvy, jak jste ho zapomněli doma, sliby, že si dáte pozor, nebo že jste nedávno byli na testech pohlavních chorob. Použití kondomu je slušnost vůči protějšku i sobě samým.

A jste-li v oblasti sexu opravdu na úrovni, vždy máte alespoň jeden (ale raději více) kondomů u sebe. Minimálně když vyrážíte na rande či někam, kde se dá očekávat, že to může skončit sexem.

Foto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

Sex na jednu noc? Fajn, ale buďte připraveniFoto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

5. Během sexu

Zásadní pravidlo před i v průběhu milování zní: ne znamená vždycky ne! Nemusíte podepisovat žádný souhlas k sexu, je to mnohem jednodušší: když nevím, tak se zeptám. Pokud si nejste jisti, jestli váš partner sex opravdu chce, tady je pár vět pro inspiraci. Je to OK? Můžu pokračovat? Líbilo by se ti, když bych dělal to a to? Můžu?

V sexu je fajn zahrnovat partnera dostatkem komplimentů, dávat najevo, když se vám něco líbí, něžně si říct o to, po čem toužíte, a zároveň vnímat signály toho druhého, abyste i vy mohli plnit jeho sny. Ale sex je záležitost vždycky dvou, takže je jen na vás, jak si ho nastavíte a co vám bude vyhovovat. Důležité je, abyste byli spokojeni oba.

Hanlivé, sarkastické či ironické narážky na partnerovo tělo budou ale vždy vrcholem nevychovanosti, a to nejen při sexu.

6. Po sexu

Jak poznáte postelového gentlemana či stejně vychovanou ženu? Rozhodně po sexu okamžitě neodchází do sprchy, neotáčí se na bok a ve vteřině nechrápe, nebere do ruky mobil, aby zkontroloval(a) esemesky, nezapíná televizi. Naopak si alespoň chvilku povídá, objímá vás a řekne, že to bylo báječné.

Někdy to prostě nevychází, jak si představujete, leccos vás může zaskočit. Třeba taková Nevolnost po sexu aneb Proč je vám šoufl?

Reklama

Související témata:

Načítám