Hlavní obsah

Slavní, kteří navždy odešli v roce 2021

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

I v roce 2021 svět přišel o ty, kteří rozdávali radost, úsměvy a dobrou náladu. Zavzpomínejte s námi alespoň na pár z nich, protože tyto osobnosti nám budou opravdu chybět!

Článek

Smrt patří k životu stejně jako zrození. Bolest, smutek a pocity prázdnoty, které s ní přichází, nelze než si odžít, poprat se s nimi. Musí to zvládnout rodina, přátelé i známí. V případě těchto slavných osobností ale truchlí i ti, kteří je osobně neznali. Díky divadlu, hudbě, filmu nebo svým myšlenkám byli ale pro mnohé zdrojem radosti i inspirací.

Hana Maciuchová (†75)

Nejen, že byla skvělá divadelní, filmová a televizní herečka, ale byla také ztělesněním elegance, vkusu, pokory a slušnosti. Jedna z nejoblíbenějších hereček odešla loni 26. ledna, když podlehla rakovině slinivky.

Útěchou budiž to, že na její Anče z Krkonošských pohádek (1974–1984), Alenu Blažejovou (manželku Arnošta Blažeje) z Nemocnice na kraji města (1977–1981), upjatou matku Hanky v Samotářích (2000) či profesorku Hejlovou z nekonečného seriálu Ulice (2005 až doposud) je i smrt krátká. Na tyhle její role se prostě nezapomíná.

Foto: Černá Pavla / CNC, Profimedia.cz

Hana Maciuchová patřila k nejkrásnějším českým herečkám a měla stylFoto: Černá Pavla / CNC, Profimedia.cz

Hana Hegerová (†89)

Ať zpívala o čemkoli, věřili jste jí každé slovo. Hana Hegerová, často označovaná za první dámu českého šansonu, vynikala nejen dokonale znělým hlasem a štěstím na úžasné texty písní, ale také projevem, díky kterému měl posluchač pocit, že vše, o čem zpívá, si prožila na vlastní kůži. Koneckonců i proto si řadu jejích nejlepších písní, jako je například Levandulová, Vana plná fialek, Tak abyste to věděla či Čerešně, zpívají lidé dodnes. Hana Hegerová zemřela loni 23. března v pražské Nemocnici na Homolce kvůli komplikacím po zlomenině krčku.

Foto: Profimedia.cz

Hegerová publikum dostávala nejen úžasným hlasem, ale i stylem projevuFoto: Profimedia.cz

Libuše Šafránková (†68)

Když loni 9. června přišla zpráva, že zemřela Libuše Šafránková, nikdo tomu nechtěl věřit. Jak by také mohla navždy odejít naše princezna, milovaná Popelka?! Bohužel, i když to v roce 2014, kdy se herečka poprala s rakovinou plic, vypadalo, že je zdravá, vybojovala jen pár let života navíc.

Ale i v jejím případě platí, že minimálně ve svých legendárních rolích tu je s námi pořád. Protože rozhodně nejde jen o Tři oříšky pro Popelku (1973). Libušku milujeme i jako mladou a krásnou vodnici ve snímku Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974), tichou manželku žárlivého Turka z Vesničko má středisková (1985), něžnou Edovu maminku v Obecné škole (1991) či Kvídovu matku a manželku Ondřeje Vetchého (59) v Báječných letech pod psa (1997). A každý z vás jistě najde tu svoji oblíbenou roli, ve které si na herečku může vzpomenout.

Foto: Profimedia.cz

Smrt oblíbené Libušky Šafránkové byla pro veřejnost velkým šokemFoto: Profimedia.cz

Ladislav Potměšil (†75)

Major Maisner z Byl jednou jeden polda (1995) a dvou jeho následujících pokračování, táta z Discopříbehu (1987) a jeho dalšího pokračování, co je na dospívajícího syna úplně sám, štamgast Novák ze seriálu Hospoda (1996–1997) či vlídný lékař Čížek z Ordinace v Růžové zahradě (2005–2021). To je jen malý výčet rolí Ladislava Potměšila, který zemřel loni 12. července ve spánku v pražské nemocni v Motole. Zabila ho rakovina kostí.

Foto: Profimedia.cz

Potměšil byl mistrem komediálních rolí a diváci ho milovaliFoto: Profimedia.cz

František Nedvěd (†73)

Minimálně polovinu jejich písní znáte určitě nazpaměť. František Nedvěd spolu se svým bratrem Janem Nedvědem (75) dokázali v oblasti folku v podstatě nemožné. Není snad nikdo, kdo by u táboráku alespoň jednou nezpíval Stánky, Skládanku, Tulácký ráno nebo Valčíček.

Nejen, že jsou jejich písně doslova nesmrtelné, ale tito folkaři roce 1996 u příležitosti Honzových padesátých narozenin vyprodali pražský stadion na Strahově, jejich písně si tam s nimi notovalo přes 60 tisíc diváků! To před nimi dokázali snad jen Rolling Stones, Pink Floyd či U2.

A i když jejich vztahy nebyly v posledních letech nejlepší, než František loni 18. července navždy odešel, stihli se usmířit. S rakovinou plic statečně bojoval, už to i vypadalo, že nad nemocí vyhrál, nakonec ale karcinomu bohužel podlehl.

Foto: Profimedia.cz

František Nedvěd spolu se svým bratrem Janem jsou dodnes čeští rekordmani v počtu diváků na jednom koncertěFoto: Profimedia.cz

Miroslav Žbirka (†69)

Vědělo se, že je Žbirka nemocný, ale nikdo nečekal, že by zápal plic, s nímž se opakovaně potýkal, mohl být fatální. Loni 10. listopadu ale přišla zdrcující zpráva, Čechy i Slováky milovaný „Meky“, bratislavský „Brouk“, který zpíval písně Beatles už od dětství, zemřel.

Zůstala tu po něm manželka Kateřina, dcera Denisa (jež měl s první manželkou Helgou), dcera Linda a syn David, které měl s druhou ženou. A také nespočet nádherných písní, mezi nimiž vybrat top hity je v podstatě nemožné.

Foto: TASR , Profimedia.cz

Miroslav Žbirka působil podle svých spolupracovníků jako věčný klukFoto: TASR , Profimedia.cz

Princ Philip (†99)

Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu, manžel královny Alžběty II., představitel britské monarchie, důstojný státník, ale také nadšený amatérský letec, vášnivý hráč koňského póla a především majitel svérázného smyslu pro humor, kterým dokázal svou choť více než 74 let rozesmávat. A samozřejmě nejen ji. To vše byl princ Philip, který zemřel loni 9. dubna, jen dva měsíce před svými stými narozeninami.

Foto: Profimedia.cz

Vždycky z něj vyzařovalo něco extra. Jiskra, šmrnc. A to i ve vyšším věkuFoto: Profimedia.cz

Jean-Paul Belmondo (†88)

Borsalino (1970), Muž z Acapulca (1973), Nenapravitelný (1975), Zvíře (1977), Bezva finta (1985). To je jen opravdu malý výčet filmů, v nichž Belmondo exceloval. Charismatický, obklopený krásnými ženami, drsný, ale i roztomile rošťácký, i to je jen malý výčet toho, jaký dokázal tenhle ikonický herec být.

Muž s přezdívkou Bébel, muž, který odmítal dubléry i v nebezpečných scénách, lamač ženských srdcí, ale také čtyřnásobný otec zemřel poklidně loni 6. září na následky dlouhodobých zdravotních obtíží.

Foto: Profimedia.cz

Říkalo se o něm, že je tak ošklivý, až je krásnýFoto: Profimedia.cz

Bohužel smrt si nevybírá, nezajímá ji, jestli jste slavní, nebo ne. A ty, které milujeme, si bere i v době, kdy se máme radovat a veselit. Tohle je 7 slavných, kteří zemřeli kolem Vánoc! Na koho vzpomínáte?

Reklama

Načítám