Hlavní obsah

Když na boku, tak jedině na levém: které polohy na spaní jsou nejvhodnější a proč

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi každý má svou oblíbenou polohu, ve které spí. Ale prospívá jeho tělu? Pravda totiž je, že spánková pozice je klíčová nejen pro kvalitu spánku a regeneraci svalstva, ale i pro páteř, vnitřní orgány a pokožku. Jak jste na tom?

Článek

Nejlepší spánková poloha by měla být ta, která podporuje zdravé vyrovnání páteře. Jenže to není tak snadné – co vyhovuje jednomu, nemusí být nejlepší pro druhého. Odborníci se proto shodují, že vhodná poloha pro spaní je ta, v níž se cítíte nejpohodlněji. Závisí to na zdravotním stavu, věku i váze. Ale obecně se ví, že některé spánkové polohy jsou vhodnější než jiné. Jak jste na tom?

Kdo chrápe více, muži, nebo ženy? A proč bychom to neměli ignorovat? Poslechněte si podcast MUDr.ování:

1. Spaní na levém boku

Statisticky se jedná o nejběžnější spánkovou polohu – bok preferuje až 60 % lidí. Prospěšné je ovšem pouze spaní na levém boku: orgány se tak nacházejí v přirozeném postavení. Tato pozice snižuje riziko chrápání, zlepšuje střevní peristaltiku a trávení, pomáhá s pálením žáhy, v těhotenství zlepšuje prokrvení plodu a dělohy a nabízí úlevu od bolestí pohybového aparátu.

Spaní na boku má ovšem i nevýhody. „Patří mezi ně bolesti ramen, brnění prstů na rukou, bolesti bederní páteře či kyčlí a zvýšené riziko předčasné tvorby vrásek, když je tvář tlačena k jedné straně,“ popisuje fyzioterapeutka Kateřina Honová.

Abyste potížím předešli, pořiďte si polštář s dostatečnou podporou hlavy a krku. „Při bolestech v oblasti beder zase radíme spát s polštářem mezi koleny. Tato pozice snižuje vznik rotace v páteři a předchází problémům v této oblasti,“ radí odbornice.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Spaní na boku snižuje riziko chrápání, zlepšuje trávení a prospívá vnitřním orgánům – pro celé tělo je lepší ležet ne levé straněFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Spaní na zádech

Ležení na zádech většinou prospívá lidem, kteří mají potíže s krční páteří nebo s bolestmi zad: je neutrální a kopíruje polohu ve stoji. Je ovšem nutné zajistit dostatečnou podporu krku kvalitním polštářem a matrací, někomu vyhovuje i polštář pod koleny k zajištění zdravého zakřivení bederní páteře. Na zádech rovněž dochází k rovnoměrnějšímu rozložení tělesné hmotnosti, což zajišťuje lepší krevní oběh.

Nehodí se však pro seniory a obézní, protože může zhoršovat potíže s dýcháním: kilogramy navíc a stárnutí způsobují zužování hltanu a roste tím riziko nejen obyčejného chrápání, ale i nebezpečné spánkové apnoe. „Pozice na zádech také není vhodná pro ženy ve vyšším stupni těhotenství, kdy může docházet ke stlačení cév v břiše vahou plodu,“ upozorňuje Kateřina Honová.

Foto: Nenad Aksic, Shutterstock.com

Spánek na zádech podporuje přirozené vyrovnání krku a páteře a také zlepšuje krevní oběh, ovšem je důležité správně podložit hlavu, krk a někdy i kolena polštářemFoto: Nenad Aksic, Shutterstock.com

3. Spaní na břiše

Poloha na břiše poskytuje vůbec nejmenší přirozenou oporu zádům a odborníci ji považují za nejhorší možnost. Krční páteř se nachází ve velmi špatném postavení, což vede k zatuhnutí, bolestem hlavy a celkově nekvalitnímu spánku. Pokud neumíte usínat jinak, dělejte to alespoň bez polštáře: krk se nedostane do tak nepříjemného úhlu. Abyste snížili tlak na páteř, pořiďte si pevnou matraci a dávejte si polštář pod pánev.

A je tady i zvýšené riziko tvorby vrásek, jak zmiňuje Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi: „Z tohoto hlediska je nejhorší poloha na břiše a na boku s rukou podloženou pod hlavou. Nejenže si tak obličej různě mačkáte, ale stíráte si navíc krém nanesený před spaním.“

Foto: Siriluk ok, Shutterstock.com

Poloha na břiše je ze všech nejhorší. A nejen pro to, že podněcuje předčasnou tvorbu vrásekFoto: Siriluk ok, Shutterstock.com

4. Spaní ve fetální poloze

Vedle spaní na boku je poloha plodu, tedy stočení do klubíčka, nejobvyklejší. Mezi její výhody patří snížení pravděpodobnosti chrápání, pálení žáhy a dalších trávicích problémů. A i zde je důležité, abyste leželi na levém boku.

Záporem je přitažení kolen k hrudníku – to způsobuje nadměrné zakřivení páteře a může vést k bolestem zad. Dochází také k omezení volného pohybu bránice a prostoru plic, což může ztěžovat dýchání. Pokud v jiné poloze neusnete, zkuste se alespoň méně balit do sebe, aby tělo mělo více šancí na správné dýchání.

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Fetální poloha snižuje pravděpodobnost chrápání a pálení žáhy, nadměrné přitažení kolen k hrudníku ale zatěžuje páteř, tak se zkuste trochu uvolnitFoto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:

Načítám