Hlavní obsah

Velikonoce: Staročeské hnětýnky

Hodnocení:
(295)
Foto: Autorka
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Vypadají jako maličké mazance, jsou jemné, nadýchané a nádherně voní vanilkou. Když připravíte těsto večer a necháte ho kynout přes noc v lednici, ráno ho jen vložíte do trouby. Na stůl servírujte dobré máslo a domácí marmeládu a pochutnáte si na té nejluxusnější snídani!

Ingredience pro:
15 kusů
Na těsto budete potřebovat:
  • 250 ml mléka
  • 42 g čerstvého droždí
  • 180 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst rozinek
  • 1 panák rumu
Na povrch:
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • 1 bílek na potření
Článek

Postup

Krok 1: Asi hodinu před přípravou vyndejte z lednice máslo a vejce, rozinky opláchněte v horké vodě a naložte je do rumu.

Krok 2: Mléko zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci cukru z uvedeného množství a nechte asi 15 minut vzejít kvásek (jak zadělat kvásek). Prosejte oba druhy mouky se špetkou soli.

Krok 3: Vyšlehejte změklé máslo, žloutky, cukr a vanilkový extrakt do světlé pěny. Postupně přidávejte mouku a kvásek a vypracujte hladké a pružné těsto. Těsto bude spíše měkčí a mastnější, nesmí se však lepit na stěny mísy. Na závěr zlehka zapracujte okapané rozinky a vypracované těsto nechte v teple kynout asi 50 minut.

Krok 4: Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, nožem rozdělte na kousky o velikosti menší pěsti a vypracujte bochánky. Dejte je na plech vyložený papírem na pečení a ještě nechte asi 20 minut pod utěrkou dokynout.

Krok 5: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Nakynuté hnětýnky potřete rozšlehaným bílkem a posypte mandlovými lupínky. Pečte asi 20 minut. Když budou bochánky rychle hnědnout, přikryjte je v průběhu pečení alobalem.

Foto: Autorka

Nadýchané a chutné hnětýnky vydrží až dva dny. Rozinky můžete naložit i do čaje, pokud nemáte rádi alkohol

Můj tip: Nejlepší jsou úplně čerstvé s máslem a domácí marmeládou. A jestli vám nějaké hnětýnky náhodou zbydou, můžete je použít na výrobu luxusní žemlovky.

Zaujaly vás staročeské hnětýnky?

ynezorPumanzeSaNyknalC
7. 11. 2019

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.