Hlavní obsah

Vzít se, nebo ne? Pro a proti manželství

Foto: shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak dlouho jste se svým partnerem? Že už to nějaký ten pátek bude? Pak možná plánujete svatbu. Ale... Protože se o přínosech i nevýhodách svazku manželského povídá mnohé, připravili jsme pro vás seznam nejčastějších argumentů obou stran. Posuďte sami. Vyplatí se sňatek?

Článek

O tom, že se po svatbě partnerské soužití změní, není pochyb. A to nejen pokud jde o stránku citovou, ale také tehdy, podíváte-li se na manželství z pohledu právního.

Právo na informace

„Pokud jde o práva, která sňatkem získáte, jedná se zcela jednoznačně o ‚plus pro váš vztah‘. Například v době, kdy jeden z manželů onemocní, smí jej v nemocnici partner navštívit. Stejně tak mu lékaři mohou sdělit zdravotní stav nemocného. To u párů, které nejsou oddané, je možné pouze v případě, že pacient podepíše formulář o povolení poskytování údajů o svém zdravotním stavu,“ vysvětluje právník Ivan Louda. A hned také dodává, že toto je jeden z nejčastějších důvodů, proč se mnohdy vdává nebo žení i těžce nemocná osoba. „Nemocný má tak jistotu, že druhý o něm ví vše a že mu bude moci být stále na blízku,“ doplňuje Ivan Louda.

Finanční výhody

Dalším praktickým přínosem manželství je možnost získat celou řadu půjček, hypoték a jiných finančních produktů speciálně určených pro novomanžele. „Novomanželé mají většinou nárok na hypotéku o vyšší finanční hodnotě. To proto, že se k posouzení výše hypotéky používá částka vypočtená z obou platů manželů. Ten, kdo má za svobodna malý plat, může být rád, neboť díky lépe finančně zajištěnému partnerovi si může po svatbě dovolit vyšší hypotéku, než kdyby zůstal sám. Tím méně zajištěným člověkem v manželství bývá většinou žena,“ vysvětluje Petr Mahler, finanční analytik a nezávislý poradce.

Foto: shutterstock.com

Rizikem manželství je, že si zevšedníteFoto: shutterstock.com

Jistota a „den princezny“

Mnoho mužů, ale i žen, se uchylují k manželskému svazku i z důvodu, aby si druhého jistým způsobem pojistili. Zejména žárliví jedinci  naléhají na uspořádání svatby co nejdříve. „Tato metoda ale vždy neplatí a nepovažuji ji ani za šťastnou. Pokud je totiž jednou člověk nevěrný, manželství ho nezmění,“ říká psycholog Vojtěch Benda.

A pak pochopitelně každá žena ocení samotný svatební den. Je to příležitost, kdy má možnost vypadat jinak než ve všední den. Všichni budou obdivovat šaty, nalíčení a kytici. „Možná to zní neuvěřitelně, ale více než deset procent českých žen uvádí jako hlavní důvod sňatku právě onen svatební den,“ dodává psycholog Benda.

Riskujete majetek

I nevýhod manželství je ale celá řada. Především pokud se jedná o movitější partnery. Vždy totiž riskujete, že v případě rozvodu o část svého jmění přijdete. A stejně tak je také možné, že vámi poctivě našetřené úspory z dob svobody, partner jednoduše utratí. „Pochopitelně můžete vše ošetřit předmanželskou smlouvou. V takovém případě vás sice čekají výdaje za právníka a riskujete i možné hádky před svatbou, ale jednou to ocenit můžete. Mnoho párů tvrdí, že to nepotřebují a že si věří. Ale proč by vám tedy pak člověk, s nímž si maximálně důvěřujete, smlouvu nepodepsal?“ spekuluje nad možnými nepříjemnostmi právník Louda.

Hrozí stereotyp

Jsou i páry, které se do manželství neženou z obavy před manželským stereotypem. Na to nezbývá než podotknout, že i manželské soužití si můžete udělat zajímavé. To přece záleží jen na vás. „Důležité je, abyste se nepřestala vy nebo partner snažit o jistou atraktivitu. Nejhorší je, když partneři začnou zanedbávat svůj vzhled. To odradí od společného sexu. A k tomu se pak už jen nabalují další problémy, mnohdy končící až nevěrou,“ varuje Vojtěch Benda. A hned dodává, že by všem párům doporučil, vyzkoušet si partnerské soužití nejprve pod jednou střechou. A po nějakém čase, když se ukáže, že to páru ve společné domácnosti funguje, začít uvažovat o svatbě. Hlavně nic neuspěchat a řídit se nejen srdcem, ale především rozumem.

Související témata:

Načítám