Hlavní obsah

Sylvester Stallone slaví 75

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Kritiky bývá za herectví peskován, protože ať bojuje o život nebo vyznává lásku ženě, pořád se tváří stejně. Jenže taky je neuvěřitelně urputný, pracovitý a jde si vždy za svým. V kombinaci s dokonale svalnatým tělem není divu, že se ze Sylvestera Stalloneho stala hvězda první třídy. Dnes je mu 75 a pořád je to chlap, jak má být!

Článek

Jako syn italských přistěhovalců a navíc ještě s ochrnutou částí obličeje to neměl jednoduché. Vyrůstal v bídě, trpěl poruchou pozornosti a byl postrachem všech kantorů, koneckonců během dvanácti let vystřídal hned třináct škol. Ve škole byl šikanován, což pak i vracel dalším, ale také se rozhodl, že na sobě bude pořádně makat. A začal. Své místo našel až jako dospělý ve světě filmu, kde zúročil svou zálibu v boxu, vytrénované tělo, vzhled drsňáka, ale i odvahu a elán jít si za svým. Dnes je slavnému Slyovi rovných 75 let a tohle jsou jeho ikonické role.

Italský hřebec

Původně se tenhle snímek z roku 1970 jmenoval Večírek u Kitty a hřebců. Jde o erotický (někým dokonce nazýván i soft-pornografický) film, který Sylvester Stallone natočil ještě jako čtyřiadvacetiletý naprosto neznámý mladík. Film nebyl nikdy uveden do kin, až poté, co se ze Stalloneho stala hvězda, ho autoři přestříhali a pod názvem Italský hřebec vyslali do světa. Podle kritiků jde o nejhorší snímek, který v hercově filmografii najdete. 

Foto: Profimedia.cz

Pravda, na tenhle film asi Stallone moc pyšný není, ale i ten patří do jeho portfoliaFoto: Profimedia.cz

Rocky

Rok 1976, film Rocky a hlavně zrození nové hollywoodské hvězdy. V té době za sebou měl sice Stallone pár komparzních rolí, ale chtěl víc. A tak přišel s vlastním scénářem – příběhem outsidera, který v boxu porazí mistra světa v těžké váze. Producentům se jeho práce líbila a nabídli mu tehdy 350 tisíc dolarů, ale Stallone to odmítl s tím, že jediné, co chce, je hlavní role ve filmu.

A tak se zrodila legenda jménem Rocky. Film se stal hitem, vydělal tvůrcům neuvěřitelný balík, získal deset nominací na Oscara a tři z nich nakonec obdržel (nejlepší film, režie a střih). Dvě nominace (byť neproměněné) se týkaly vyloženě Stalloneho, kousek od sošky byl za nejlepší scénář a nejlepší mužský herecký výkon.

O tom, že se jedná o filmovou legendu, svědčí i fakt, že v průběhu dalších let vznikla čtyři další pokračování Rockyho a v roce 2006 byl natočen snímek Rocky Balboa.

Foto: Profimedia.cz

Kdybyste měli Stalloneho popsat jedním slovem, jistě řeknete: RockyFoto: Profimedia.cz

Rambo: První krev

Píše se rok 1982 a do kin vtrhl film Rambo: První krev. Příběh veterána z války ve Vietnamu, který je neprávem uvězněn a ponižován šerifem malého městečka. Ve chvíli, kdy mu dojdou nervy, uprchne a spor se změní v osobní Rambovu válku. Voják si vzpomene na svůj výcvik a zlotřilého šerifa a jeho muže začne systematicky likvidovat.

I tohle byl velký úspěch, a tak vznikl i film Rambo II (1985) a Rambo II (1988), válečný veterán se vrátil na scénu ještě v roce 2008 ve snímku Rambo: Do pekla a zpět a před dvěma lety ve filmu Rambo: Poslední krev (2019). 

Foto: Profimedia.cz

Po Rockym je role Johna Ramba asi druhá nejslavnějšíFoto: Profimedia.cz

Tango a Cash

Tohle je úplně jiný Sylvester Stallone! Rok 1989 přinesl komediální krimi snímek Tango a Cash, kde si Sly zahrál elegantního poldu v obleku, „šprta“, který odmítá porušit jakýkoli předpis. A asi je jasné, že každý takový detektiv potřebuje svůj protějšek, pravý opak, se kterým mu to bude hodně skřípat. Tím divokým a nespoutaným poldou se v tomhle filmu stal Kurt Russell (70).

Foto: Profimedia.cz

Tady je Stallone za elegána a nutno přiznat, že mu oblek rozhodně slušíFoto: Profimedia.cz

Specialista

Buďme upřímní, Specialista z roku 1994 není žádný super film, ale spíš průměrný akčňák. Jenže se v něm sešel Sylvester Stallone a Sharon Stone – dvě hvězdy první kategorie, které byly pro producenty zárukou úspěchu.

A že je příběh o specialistovi na výbušniny, který pomáhá krásné a sexy ženě v boji s mafiány, trochu nuda? Možná, ale minimálně žhavými milostnými scénami (na tu dobu poměrně odvážnými) se to tvůrci snímku snažili divákovi vynahradit. Takže jestli chcete vidět třeba vášnivý sex ve sprše, Slyovo namakané tělo a ladné křivky Sharon Stone, neváhejte.

Foto: Profimedia.cz

Sly a Sharon Stone v jednom filmu? To je prostě sázka na jistotuFoto: Profimedia.cz

Expendables: Postradatelní

Dalo by se říct, že Postradatelní z roku 2010 jsou takovým Slyovým návratem ke kořenům. Klasický akční biják, testosteron, kam se podíváte, svaly, bitky a boj za správnou věc. Zjednodušeně řečeno, v tomhle filmu Stallone šéfuje partě podobných drsňáků, nájemných žoldáků, s jejichž pomocí se snaží svrhnout diktátora na jednom ostrově. Fanoušků Stalloneho jako neohroženého bojovníka se ale našlo dost, a tak vznikla i další pokračování.

Foto: Profimedia.cz

Tohle je Sly, jak ho známe ze začátků jeho kariéry. Svalnatý, neohrožený a bojovnýFoto: Profimedia.cz

Plán útěku

Akční film z roku 2013 Plán útěku byl kritiky i diváky hodnocen celkem kladně, ale přiznejme si, že zásadní je především díky obsazení. Konečně se v něm v hlavních rolích totiž sešly dvě legendy, dva ikoničtí akční hrdinové – Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger (73).

Sly hraje specialistu na vězeňskou infrastrukturu. Nechává se zavírat a hledá skuliny a chyby v bezpečnostních systémech, které jsou pak na základě jeho analýzy odstraněny. Jenže najednou se Sly lstí ocitne ve věznici tyranského ředitele, který ji vybudoval dle jeho pouček, tudíž je nemožné z ní uniknout. Navíc nikdo nemá ponětí, že tam Sly je. Jenže to, že je útěk nemožný pro běžné smrtelníky, neznamená, že se to nepovede Stallonemu, obzvlášť když spojí síly s dalším vězněm v podání Schwarzeneggera.

Foto: Profimedia.cz

Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger v jednom filmu? Sen všech milovníků akčních klasikFoto: Profimedia.cz

Že mezi akčními hrdiny je Stallone legenda, není pochyb. Znáte i ženské akční hrdinky, které to s klidem natřou lidem i příšerám?

Reklama

Načítám