Hlavní obsah

Na klouby i lepší postelový zážitek: terapie červeným světlem zažívá revoluci

Foto: Beauty Hero, Shutterstock.com

Foto: Beauty Hero, Shutterstock.com

Reklama

Zlepšení plodnosti, milostného prožitku i zmenšení bolesti kloubů. Tohle všechno (možná) nabízí terapie červeným světlem. Je to jen vábnička, nebo ověřená metoda, jak si užít to nejskvělejší milování?

Článek

Určitě máte nějaký svůj denní rituál – třeba pití kávy. A teď si představte, že jsou lidé, kteří se svléknou, sednou si pod lampu s červeným světlem nebo sáhnou po ručním laserovém přístroji a jejich paprsky zamíří do rozkroku. To vše v naději, že budou mít větší chuť na sex.

Léčebné účinky červeného světla

Terapie červeným světlem, vyvinutá maďarskými vědci v roce 1967, je známá jako fotobiomodulace nebo nízkoúrovňová laserová (světelná) terapie a v posledním desetiletí opět získává na veliké popularitě. Různé vědecké práce naznačují, že může aktivovat libido, podpořit hormonální zdraví, zmírnit bolest, zotavit svaly po zátěži, urychlit produkci spermií, zvýšit hladinu testosteronu, a dokonce zlepšit stav pokožky.

Ačkoli všechny tyto účinky nejsou na lidech plně prokázány, mnozí v omlazující a regenerační sílu červeného světla věří, a proto si ho pořizují domů. Laserovou biolampu dnes seženete snad v každé lékárně, některé dokonce kombinují pulzní nízkoúrovňový laser, skupinu infračerveného laserového záření, viditelné červené světlo a statické magnetické pole.

Obecně mají tyto přístroje něco společného – rudou. Červené světlo patří mezi alternativní a doplňkové léčebné metody. Podle některých zjištění urychluje hojení a ulevuje od bolesti a používá se na artritidu, bolesti zad, zánět karpálního tunelu, tenisový loket, výrony, natažené svaly nebo poranění měkkých tkání. Při jeho používání se ale mnozí setkávají s ještě dalším, neméně příjemným, i když vědecky zatím nepodloženým bonusem.

Lepší sexuální funkce i plodnost?

Americký vědec Michael Hamblin pro on-line časopis Inverse, který se tímto tématem zabýval, uvedl, že účinky červeného světla na sexuální zdraví jsou sice nově zkoumaná oblast, ale podle nedávných studií na zvířatech vidí jejich potenciál při zlepšování sexuální funkce, aktivitě libida a podpoře funkce spermií. „Skutečně může mít uplatnění při zvyšování plodnosti u mužů i žen,“  nechal se slyšet výzkumník.

Je však třeba provést důkladnější studie, neboť kupříkladu pro urologa Marca Goldsteina, profesora z Cornellovy univerzity, zatím neexistuje žádná vědecky kontrolovaná práce, která by s jistotou poskytovala přesvědčivé důkazy, že červené světlo zlepšuje sexuální život.

Ani nedostatek těchto informací ale mužům nebrání, aby v jeho účinky věřili. Na internetu se proto často objevují příběhy těch, kdo na terapii červeným světlem nedají dopustit. Jak to vypadá v praxi, když ráno vytáhnete lampu a namíříte ji na rozkrok?

Foto: Evgeniy Kalinovskiy, Shutterstock.com

Červené světlo a podobná záření se používají nejen v rehabilitaci, ale i v boji se stárnutímFoto: Evgeniy Kalinovskiy, Shutterstock.com

Pevnější mužství i výdrž jako bonus

S jednou takovou zkušeností se Insideru svěřil Jay Wiles, klinický psycholog, který pracuje s válečnými veterány. K terapii červeným světlem se obrátil, poté co u sebe rozpoznal mozkovou mlhu a problémy se soustředěním. Proto si koupil přístroj s červeným světlem a okamžitě prý pocítil lepší soustředění, méně příznaků úzkosti a deprese a co víc: i delší sexuální výdrž a pevnější erekci! Pochopitelně ho zajímalo, co se děje, proto si začal testovat krev a zjistil, že má vyšší hladinu testosteronu.

I kdyby se tedy jednalo o placebo efekt, za zkoušku to nejspíš stojí. Pro začátek lze začít nákupem biolampy a každý den pod jejím světlem strávit zhruba 20 minut. Samotná červená barva je teplá, stimulující, motivující a podporující kreativní myšlení a nadšení. No a kvalita erekce je údajně lepší hned po použití.

Reklama

Načítám