Hlavní obsah

Tipy proti nudě: Čtyřnohý havíř, sbírka mušlí i Narnie

Foto: Pecold, Shutterstock.com

Foto: Pecold, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny už se citelně zkracují, a když zaleze sluníčko, začíná být i docela chladno. Pořád to ještě ale není takové, abyste se museli držet doma. Užijte si o víkendu, ale i ve všední dny hodně zábavy. Máme pro vás pár tipů!

Článek

Přemýšlíte o programu nejen na víkend, ale třeba i na slunné odpoledne a příjemný večer po práci? Třeba vás zaujme některá z akcí, které jsme pro vás na následující zhruba týden našli.

Do práce na vlastní pohon

Co vyrazit do práce na kole, pěšky nebo na longboardu? Nahrává tomu jak počasí, tak i to, že se do MHD vrátily roušky. Třeba vás v době od 14. do 27. září osloví Zářijová výzva Do práce na kole. Koná se v rámci Evropského týdne mobility a česká města s ní mají desetileté zkušenosti. Startovné je 100 Kč (ve stejné hodnotě získáte kupon do benefičního e-shopu) a trasy účastníků se zaznamenávají přes aplikace Strava a Cyclers – stanou se podkladem pro analýzu dopravy ve městech za účelem zlepšení cykloinfrastruktury.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Jízda na kole má mnoho výhod: děláte něco pro zdraví a nemusíte si nasazovat roušku Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Plav a pádluj za dobrou věc

Nechcete pohybu věnovat cestu do práce? Protáhněte se ve vodách Vltavy, a to ať při plavání, nebo na paddleboardu. V sobotu 12. září proběhne na Střeleckém ostrově 2. ročník závodu Prague City Swim, který pořádá pacientská organizace Alsa. Účastníci poměří síly nejen mezi sebou, ale i s předními sportovci a celebritami. Akce chce podpořit lidi s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), která nemocného postupně znehybňuje, až mu zůstane jen pohyb očí. Výtěžek z akce půjde na potřeby pacientů. Doprovodný program plný kultury, zábavy a sportu je vhodný pro rodiny s dětmi, více informací najdete na stránkách pořadatele.

Foto: archiv Pacientské organizace Alsa

Počasí loňské akci úplně nepřálo, ale snad to letos bude trochu lepšíFoto: archiv Pacientské organizace Alsa

Navštivte místa, kam se jindy nesmí

Chcete nahlédnout do míst, kam návštěvníky většinou nepouštějí? Využijte k tomu Dny evropského dědictví – letos proběhnou od 12. do 20. září. Podívat se můžete nejen do historických budov a památek, ale zpřístupní se i méně obvyklé prostory: národní parky, uhelné doly, vykopávky či rekonstrukce původních staveb. A dveře otevřou i soukromé a veřejné budovy – radnice, soudy, kanceláře nebo obytné domy. Do většiny by měl být volný (dobrovolný či snížený) vstup, nebo by vám měli nabídnout speciální program. Akci provázejí i četné přednášky, koncerty, městské slavnosti atd. Podívejte se na seznam všech otevřených míst. Vyberete si?

Foto: archiv webu Historická sídla

Bývalý františkánský klášter v Uherském Hradišti nabídne prohlídky refektáře i suterénuFoto: archiv webu Historická sídla

Výlet do Narnie

Hledáte místo, kterému to bude v září opravdu slušet? Zajeďte na severozápad republiky do města Tisá. Možná vám budou skály okolo něj povědomé – zvlášť jestli jste viděli první díl Letopisů Narnie Lev, čarodějnice a skříň (2005). Právě ten se tu natáčel. Filmaři využili unikátní a velmi malebné prostředí Tiských stěn, které patří do chráněné krajinné oblasti Labské pískovce a dělí se na Velké a Malé. Vedou tudy prohlídkové trasy a spojuje je naučná stezka.

Foto: archiv obce Tisá

Malebná krajina Tiských stěn se zalíbila i filmařům – najdete ji ve filmu Letopisy NarnieFoto: archiv obce Tisá

Do Ostravy za čtyřnohými havíři

Láká vás prostředí technického rázu? Pak byste neměli minout Landek Park v Ostravě, rozlohou největší hornické muzeum u nás. Vyzkoušíte si, jaké je sfárat v původní těžní kleci, osaháte si podmínky na důlních pracovištích, můžete se svézt důlním vláčkem, seznámit se se čtyřnohými havíři, tedy koňmi, kteří dřív v dolech pracovali, nebo obdivovat expozici báňského záchranářství. Součástí areálu o rozloze 35 hektarů je sportovně-relaxační část, včetně kempu a restaurací. V pondělí mají zavřeno, jinak vás přivítají každý den.

Foto: archiv Landek parku

Zajímavé hornické muzeum najdete v Ostravě. Můžete sjet těžní klecí až do nitra doluFoto: archiv Landek parku

Zajímavá akce pro sběratele

11. a 12. září se do pražských Letňan sjíždí 200 vystavovatelů z celého světa na veletrh Sběratel. Proč byste měli do areálu PVA Expo Praha zamířit také? Můžete tu výhodně nakoupit kousky do své sbírky nebo nechat ocenit to, co už máte doma. A nemusejí to být jen mince, drahé kameny nebo známky. Odhadci ocení i sbírku hraček z čokoládových vajíček, mušlí nebo podpisy slavných fotbalistů... Součástí veletrhu bude i křest nové poštovní známky České pošty, představení edice sběratelských bankovek a také Vinyl & Stereo Expo a Rock & Metal Market. Nezapomeňte si roušku!

Foto: magazin-sberatele.cz

Na veletrhu se můžete kochat a také si nechat ocenit vlastní sbírkuFoto: magazin-sberatele.cz

Reklama

Načítám