Hlavní obsah

Ukradené sako z výstavy, cesta do pravěku i do Tutanchamonovy hrobky: tipy nejen na víkend

Foto: vered shutzman, Shutterstock.com

Foto: vered shutzman, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam vyrazit v následujících dnech? Víkend bude především ve znamení čarodějnic a tradiční prvomájové pusy, v týdnu můžete do kina nebo na skok do pravěku. Zlákáme vás?

Článek

Nenechejte se rozhodit předpovědí počasí. I když noci stále budou chladné a mraků na obloze bude také dost, najdou se i chvíle, kdy se ukáže sluníčko a dovolí vám vyrazit ven nebo na nějaký výlet. A protože i při zamračené obloze má být docela teplo, neměl by vás ani občasný krátký deštík odradit. A co byste si neměli nechat ujít?

Pálení čarodějnic: dejte vědět hasičům

Pálení čarodějnic je prastará tradice, která se váže k filipojakubské noci ze 30. dubna na 1. května. Kromě toho, že právě tuto noc sílila moc čarodějnic, má být i nejplodnější v roce, tak na to pozor! Vatry a ohně zaplanou na mnoha místech po republice a po dvouleté pauze způsobené pandemií se očekává, že se u nich sejde velké množství lidí.

Chcete pálit vlastní oheň? Svůj záměr předem oznamte na stránky hasičů, kteří díky tomu pak nemusejí zbytečně vyjíždět, budou-li si třeba vaši sousedi myslet, že u vás hoří.

Jen pro inspiraci: čarodějnice se budou pálit například v Zooparku Zelčín či na pražské Ladronce. Na keltskou tradici oslav, kterým se říkalo Beltain, navazují na zámku v Nižboru a v čarodějnickém duchu se ponese celý den i na zámku v Děčíně.

Foto: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

Po dvou letech, kdy byly omezeny hromadnější akce, budou prý letošní čarodějnice opravdu velké, tak pozor na nebezpečí požárůFoto: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

Prvomájový polibek

I kdyby vás po pálení čarodějnic v neděli ráno bolela hlava, stejně nezapomeňte na prvomájový polibek pod rozkvetlým stromem, nejlépe pod třešní nebo břízou. Právě toto políbení by mělo zajistit ženám krásu, přitažlivost a zdraví.

A romantické duše mohou tento akt spojit třeba s výletem na nějaké poetické místo – tedy třeba do nějaké okouzlující zahrady, jakou najdete například u zámku Vizovice, kolem zámku v Lánech, v jižních Čechách u zámku Blatná nebo u zámku Buchlovice.

Foto: vered shutzman, Shutterstock.com

Nezapomeňte v neděli 1. května na polibek pod rozkvetlým stromemFoto: vered shutzman, Shutterstock.com

Tutanchamonova hrobka v Brně

Unikátní výstava Tutanchamon – jeho hrobka a poklady byla před pár dny slavnostně zahájena na Výstavišti Brno v pavilonu C. Návštěvníkům přiblíží starověký Egypt před třemi tisíci lety. Od objevení Tutanchamonovy hrobky uběhlo 100 let a výstava ukazuje, jak vypadala ve chvíli jejího otevření.

Jde o unikátní uspořádání, protože žádné muzeum na světě nevlastní celý faraonův poklad. Ale na výstavě je k vidění, protože pod dohledem odborníků vznikly dokonalé repliky: a jde o víc než tisíc exponátů! Expozice bude otevřena do konce září každý den od 9 do 20 hod, poslední vstup na výstavu je v 18 hodin. Vstupné je od 200 Kč.

Foto: JVS Group

Na Výstavišti Brno jsou k vidění poklady z hrobky jednoho z nejznámějších staroegyptských panovníkůFoto: JVS Group

Hledejte sako z výstavy

Galerie Atrium na pražském Žižkově hledá „umělecké sako“, ve kterém během vernisáže výstavy Pro (č) umění? odešel jeden z návštěvníků. Protože sako stále nevrátil, prosí pořadatelé, abyste nahlásili, pokud ho někde potkáte. Právě toto ztracené sako, jehož autorem je Aleš Novák, mělo odpovědět návštěvníkům na další otázku: Kdo je umělec/umělkyně? A obléknout si ho mělo být jako obléknout se do „umělecké kůže“...

Až do 25. září se na výstavě návštěvníci podívají do zákulisí umělecké tvorby a dozvědí se, proč chodit za uměním do galerie nebo proč už sochy nevypadají jako dřív. Expozice je určená dospělým i dětem, které tady zjistí, zda mají „umělecké střevo“. Vstup je zdarma, otevřena je od středy do neděle od 14 do 19 hodin.

Foto: Galerie Atrium

Málokdy se stane, aby se hned při zahájení ztratil jeden z exponátů: šlo právě o toto sako, které má na sobě kurátor výstavy FuczikFoto: Galerie Atrium

Vstupte do pravěku!

Středočeské muzeum v Roztokách otevřelo před týdnem naprosto unikátní archeologickou expozici Archevita – Stopami věků. Multimediální prezentace spojuje pravěk s nejmodernější technologií a návštěvníka vtáhne do neolitického domu. Výstava začíná v neolitu a končí dobou okolo roku 1000, tedy na sklonku raného středověku.

Základní vstupné je 160 Kč, snížené 100 Kč, rodinné 400 Kč, otevírací doba pro veřejnost je od středy do neděle vždy od 10 do 18 hodin.

Foto: Středočeské muzeum Roztoky u Prahy

V pravěku se můžete ocitnout kousek od Prahy v Roztokách, kde připravili unikátní projekt a expozici a je tu i dětský koutekFoto: Středočeské muzeum Roztoky u Prahy

Začal Febiofest 

Od 28. dubna do 4. května se v Praze koná tradiční filmový festival Febiofest 2022. Centrem festivalového dění je Cinema City Slovanský dům v centru Prahy, vybrané sekce bude hostit také Kino Pilotů, Ponrepo nebo Edison Filmhub. Po skončení hlavního programu zamíří filmy do regionů.

Kdo letos vyhraje, o tom rozhodnou nejen odborníci, ale i divácká porota s předsedou Michalem Suchánkem (56). Těšit se můžete i na sekci Culinary Cinema, která propojí kinematografii s kulinářským zážitkem.

Foto: Profimedia.cz

Febiofest se letos koná po devětadvacáté a kromě hlavní osoby, jíž je zakladatel festivalu Fero Fenič (71, vpravo), zde potkáte například multimediálního umělce Erika Bartoše (vlevo), programovou ředitelku Martu Švecovou nebo herce Michala Suchánka, který se stal předsedou divácké poroty Foto: Profimedia.cz

Postavte domeček pro zvířátka

Hmyzí hotel nebo příbytek pro ježka či netopýra? To je pěkný a zábavný projekt, do kterého se ráda zapojí celá rodina. Děti se mohou nenásilně dozvědět zajímavosti o zvířeně, která žije v jejich okolí: ať už na zahradě, v lese, nebo v městském parku. Tato kniha vám se vším pomůže!

Foto: Nakladatelství Vašut

Stavíme domečky pro zvířátka, Monika Biermaier, 80 stran, nakladatelství Jan Vašut, 159 KčFoto: Nakladatelství Vašut

Reklama

Načítám