Hlavní obsah

Vánoční cukroví z loňské mouky a cukru? Kdy lze použít staré suroviny a kdy je radši vyhoďte

Foto: ababeaida, Shutterstock.com

Foto: ababeaida, Shutterstock.com

Mouka a cukr, to je základ skoro každého sladkého pečení. Ale jste si jisti, že můžete tyhle dvě suroviny použít na pečení cukroví, pokud vám zůstaly třeba z loňska? Přečtěte si, jak poznat, zda je mouka stále vhodná, jak ji správně skladovat, jak to je s cukrem… A kdy raději koupit čerstvé?

Článek

Suroviny na vánoční pečení nejsou zrovna nejlevnější, takže není divu, že se většina lidí snaží při jejich nákupu ušetřit. A do úspor někdy patří i snaha využít třeba i letité zásoby ze špajzu. Je to dobrý nápad? Odpověď na tuto otázku není tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát. Záleží na druhu mouky, způsobu skladování i na tom, zda prošla „testem čerstvosti“. U cukru je pak zásadní hlavně to, jak byl skladován.

Jak dlouho vydrží bílá mouka

Zásadní otázka tedy zní, zda mouka „ve zdraví“ přežije rok ve spíži. „Správně uskladněná mouka vydrží minimálně rok, a pokud je i po uplynutí doporučené doby trvanlivosti vizuálně a senzoricky v pořádku, lze ji dále bezpečně používat,“ říká Kateřina Hanusová, marketingová manažerka značky Babiččina volba. Podle ní je zásadní, zda byla mouka skladována v chladu, suchu a v uzavíratelné nádobě, aby neabsorbovala pachy a nenapadli ji škůdci.

U alternativních druhů mouk je třeba být při skladování opatrnější. Celozrnné a ořechové mouky mají vyšší obsah tuku, a proto rychleji žluknou.

Proč vyhodit mouku, ve které se objevili moli?

Mouku, ve které se objevili potravinoví moli nebo jejich larvy, nestačí jen prosít! Je nutné ji vyhodit, a to z několika důvodů:

  • Kontaminace: Moli kladou přímo do mouky vajíčka a z nich se líhnou larvy, které mouku znehodnocují.
  • Zdravotní riziko: Mouka může obsahovat zbytky hmyzu, pavučinky nebo exkrementy, což není bezpečné ke konzumaci.
  • Šíření škůdců: Pokud si mouku ponecháte, moli se rychle rozšíří i do dalších potravin ve spíži.

Celozrnná mouka: trvanlivost a skladování

Celozrnnou mouku skladujte v dobře uzavíratelném obalu v temnu a chladu. Chcete mít jistotu, že vydrží? Dejte do mrazáku. Před pečením ji vždy včas vyndejte a nechte zahřát na pokojovou teplotu. V mrazáku vydrží rok, v chladničce šest měsíců až rokpři pokojové teplotě tři až šest měsíců. Měli byste je mít v dobře uzavíratelném obalu a temnu.

Jak se pozná zkažená celozrnná mouka? Má žluklý nebo kyselý zápach, hořkou či nakyslou chuť, změněnou barvu nebo obsahuje škůdce.

Ořechové mouky: trvanlivost a skladování

Při skladování ořechových mouk záleží na kvalitě obalu. „Znovuuzavíratelný sáček stačí pečlivě uzavřít a uchovat na temném a suchém místě. V případě neuzavíratelného sáčku mouku přesypejte do plastové či skleněné uzavíratelné dózy a uschovejte v chladnějším prostředí,“ uvádí Petra Vránová z pražírny Alika. Například oblíbená mandlová mouka by měla být výhradně ve spodní části lednice, kde vydrží až tři měsíce od prvního otevření.

Při špatném skladování se ořechové mouky rychle kazí a získávají nepříjemnou pachuť, která by mohla pokazit celé těsto. Starší výrobky je tedy nutné očichat a ochutnat, než je použijete, protože na závadu je i zatuchlý pach a tvorba hrudek.

Právě proto je dobré kupovat tyto druhy mouk jen v takovém množství, které jste schopni v dohledné době zpracovat, volit osvědčené výrobce a ještě v obchodě se podívat. Jsou-li v ní škůdci, bez milosti ji vyhoďte.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Je vhodné použít na pečení třeba rok starou mouku a cukr? Nemusí to být problém, když víte, jak je skladovat a prověřit jejich kvalituFoto: New Africa, Shutterstock.com

Trvanlivost cukru: jak dlouho vydrží

Cukr patří mezi nejtrvanlivější potraviny – při správném skladování vydrží i několik let. Použít lze tedy i starší cukr, dokonce i ztvrdlý, ale jen pokud nezměnil barvu a neobsahuje škůdce. Nejdelší trvanlivost má cukr krystal nebo krupice, moučka kvůli vlhkosti snáz tvrdne a hrudkovatí.

Jak správně skladovat cukr

Aby cukr opravdu vydržel i léta, mějte ho na suchém, chladnějším a tmavém místě. Nejlépe mu je ve vzduchotěsné nádobě, čas od času překontrolujte, zda nejeví známky znehodnocení: tedy zda nemění barvu či konzistenci.

Je-li cukr suchý, sypký, bez zápachu a bez známek plísně či hmyzu, můžete ho použít i po doporučené době spotřeby. Krystalový cukr vydrží při dobrém skladování klidně pár let.

Načítám