Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tradiční italský dezert tiramisu s vůní a jemnou příchutí perníčků? Proč ne! Recept stále ctí chuť kávy a jemného mascarpone, ale dezert je vylepšený o jemnou vůni perníkového koření.

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 25 × 30 cm
  • 100 ml silného espressa
  • 1 lžička perníkového koření
  • 4 ks vejce
    3
  • 1/2 špetky soli
  • 500 g mascarpone
    7
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička mandlového extraktu
    8
  • 30 ks cukrářských piškotů
    1
    3
  • 1 ks perníčků
    1
    3
    6
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Místo perníkového koření můžete použít perníkový sirup. Mandlový extrakt lze nahradit mandlovým cukrem.

Postup

01.

Do hlubokého talíře nalijte silné espresso. Zamíchejte do něj perníkové koření nebo sirup a nechte vychladnout.

02.

Oddělte bílky od žloutků. Bílky s malou špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh. V jiné míse vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem do husté světlé pěny. Nyní do ní postupně krátce zašlehejte mascarpone a mandlový extrakt. Nakonec do krému lžící jemně vmíchejte bílkový sníh.

03.

Dno pekáče vyložte cukrářskými piškoty – předtím je krátce namočte v ochucené kávě (opravdu stačí jen ťuknout o hladinu, aby se příliš nerozmočily). Na piškoty nandejte polovinu krému, na ni další vrstvu piškotů s kávou, na ně zbylý krém: můžete ho pro větší efekt nanést pomocí cukrářského sáčku.

04.

Nakonec povrch posypejte nastrouhaným perníkem místo obvyklého kakaa. Tiramisu dejte na pár hodin do lednice, můžete ho ozdobit zdobenými perníčky.

Energetická hodnota celkem pro 1 pekáč o rozměrech 25 × 30 cm
Energie14 958,96 kJ
Bílkoviny57,52 g
Tuky245,39 g
Sacharidy284,48 g
Sůl1,8 g
SAFA146,19 g
Vláknina5,3 g
Cukry138,17 g

Načítám