Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Podzim se nese ve znamení dýní. Máte rádi tiramisu a další nepečené dezerty a zároveň vám chutná pečená dýně? Vyzkoušejte tenhle zajímavý a výborný recept, určitě nebudete litovat.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 24 × 20 cm
  • 1 kg dýně hokaido
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 80 g moučkového cukru
  • 250 g mascarpone
    7
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/3 lžičky mletého zázvoru
  • 1/3 lžičky mletého hřebíčku
  • 250 ml smetany ke šlehání
    7
  • 200 ml silné černé kávy
  • 3 lžíce mandlového likéru amaretto
  • 35 ks cukrářských piškotů
    1
    3
  • 2 lžíce kakaa
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Dýňové tiramisu chutná výjimečně a jeho přípravu zvládne každý, kdo si troufne nakrájet dýni, protože to je asi ta nejtěžší práce z celého postupu. A jestli máte po ruce hotové dýňové pyré (na tento recept ho potřebujete 400 g), pak je příprava blesková a téměř bez práce.

Postup

01.

Nejdříve si připravte dýňové pyré. Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Dýni umyjte, rozkrojte napůl a vydlabejte semínka. Vydlabanou dýni nakrájejte na měsíčky a dejte na připravený plech. Pokapejte trochou oleje a pečte asi 40 minut doměkka. Upečenou dýni nechte vychladnout a poté rozmixujte dohladka.

02.

Do větší mísy prosejte cukr, přidejte mascarpone, 400 gramů dýňového pyré, perníkové koření, skořici, zázvor a hřebíček. Smetanu vyšlehejte dotuha a přidejte do mísy. Vše vymíchejte do hladkého nadýchaného krému.

03.

Nachystejte kávu a smíchejte ji s likérem. Do této směsi krátce a rychle namáčejte z jedné i druhé strany piškoty a skládejte je natěsno vedle sebe do připravené formy. Jakmile zaplníte dno, naneste na piškoty polovinu dýňového krému. Na krém opět vyskládejte namočené piškoty a na ně rozetřete zbylý krém.

04.

Povrch uhlaďte a tiramisu dejte vychladit do lednice alespoň na 3 hodiny, ideálně přes noc. Před podáváním zasypejte kakaem přes jemné sítko, do kakaa můžete přidat i trochu skořice anebo dýňového koření.

Dýně, královny podzimní kuchyně

Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?

(Ne)tradičně: Máslo | Džem | Kompot | Noky

Energetická hodnota celkem pro 1 formu 24 × 20 cm
Energie17 306,99 kJ
Bílkoviny55,62 g
Tuky227,06 g
Sacharidy476,36 g
Sůl0,99 g
SAFA132,45 g
Vláknina31,56 g
Cukry254,53 g

Načítám