Článek
Dýňové tiramisu chutná výjimečně a jeho přípravu zvládne každý, kdo si troufne nakrájet dýni, protože to je asi ta nejtěžší práce z celého postupu. A jestli máte po ruce hotové dýňové pyré (na tento recept ho potřebujete 400 g), pak je příprava blesková a téměř bez práce.
Postup
01.
Nejdříve si připravte dýňové pyré. Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Dýni umyjte, rozkrojte napůl a vydlabejte semínka. Vydlabanou dýni nakrájejte na měsíčky a dejte na připravený plech. Pokapejte trochou oleje a pečte asi 40 minut doměkka. Upečenou dýni nechte vychladnout a poté rozmixujte dohladka.
02.
Do větší mísy prosejte cukr, přidejte mascarpone, 400 gramů dýňového pyré, perníkové koření, skořici, zázvor a hřebíček. Smetanu vyšlehejte dotuha a přidejte do mísy. Vše vymíchejte do hladkého nadýchaného krému.
03.
Nachystejte kávu a smíchejte ji s likérem. Do této směsi krátce a rychle namáčejte z jedné i druhé strany piškoty a skládejte je natěsno vedle sebe do připravené formy. Jakmile zaplníte dno, naneste na piškoty polovinu dýňového krému. Na krém opět vyskládejte namočené piškoty a na ně rozetřete zbylý krém.
04.
Povrch uhlaďte a tiramisu dejte vychladit do lednice alespoň na 3 hodiny, ideálně přes noc. Před podáváním zasypejte kakaem přes jemné sítko, do kakaa můžete přidat i trochu skořice anebo dýňového koření.
Dýně, královny podzimní kuchyně
Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?
Polévky: Základní | S kokosovým mlékem | S chilli
Z trouby: Pečená s dipem | Hranolky | Bramboráky
Nasladko: Cheesecake | Chlebíček | Koláč | Lívance