Hlavní obsah

Velikonoce: Velikonoční jehněčí pečeně

Hodnocení:
(8)
Foto: greta blumajerová
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
1 hodina 25 minut
Náročnost
střední

Na velikonoční stůl tradičně patří maso mláďat, nejčastěji se v Česku peče jehněčí nebo telecí maso. My jsme z kuchařky Anuše Kejřové vyzkoušeli to nejjednodušší – jehněčí pečeni s hlávkovým salátem. Jak vám potvrdí většina redakce, výsledek byl dokonalý!

Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 750 g jehněčí kýty
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • 140 g másla
  • 1 petržel
Bramborová kaše
  • 600 g brambor
  • 2 lžíce mascarpone
  • 2 lžíce petrželové natě
  • sůl
Salát
  • 1 hlávkový salát
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Jehněčí kýtu podle potřeby očistěte, svažte bílým provázkem nebo nití, aby kýta hezky držela pohromadě, a přelijte lehce osolenou horkou vodou.

Krok 2: Slaninu, kterou jste si předem dali na 10 minut do mrazáku, nakrájejte na delší nudličky. Ostrým špičatým nožem do masa dělejte díry, do kterých pak vložte nudličky slaniny.

Krok 3: Zbytek slaniny nakrájejte na kostičky a vložte na dno pekáče, do kterého jste dali pečicí mřížku nebo narovnali špejle (aby se maso nepřipeklo).

Krok 4: Petržel očistěte, nakrájejte na kolečka, její nať očistěte a nasekejte nahrubo a přidejte do pekáčku.

Foto: greta blumajerová

Očištěné maso protkněte slaninou a připravte si mřížku ze špejlí

Krok 5: Kýtu ze všech stran osolte a opepřete a vložte do pekáčku. Navrch přidejte asi 14 dkg másla, dejte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte asi 60–70 minut. Během této doby maso asi 2krát obraťte, aby bylo propečené ze všech stran, a pravidelně jej přelévejte máslem z výpeku. Pak zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte ještě asi 15 minut, aby se na masu udělala kůrčička.

Krok 6: Než se maso upeče, připravte si bramborovou kaši. Brambory očistěte, nakrájejte na malé kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Pak je slijte, přidejte mascarpone a jemně nasekanou petrželovou nať a ručním šlehačem vyšlehejte kaši.

Krok 7: Na řadě je zálivka na salát – zakysanou smetanu prostě jen smíchejte se lžící vinného octa a podle chuti přidejte sůl a pepř. Hotové upečené maso nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší a 1/4 omytého hlávkového salátu přelitého ochucenou smetanou.

Jaké maso na Velikonoce pečete vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek