Článek
Postup
Krok 1: Jehněčí kýtu podle potřeby očistěte, svažte bílým provázkem nebo nití, aby kýta hezky držela pohromadě, a přelijte lehce osolenou horkou vodou.
Krok 2: Slaninu, kterou jste si předem dali na 10 minut do mrazáku, nakrájejte na delší nudličky. Ostrým špičatým nožem do masa dělejte díry, do kterých pak vložte nudličky slaniny.
Krok 3: Zbytek slaniny nakrájejte na kostičky a vložte na dno pekáče, do kterého jste dali pečicí mřížku nebo narovnali špejle (aby se maso nepřipeklo).
Krok 4: Petržel očistěte, nakrájejte na kolečka, její nať očistěte a nasekejte nahrubo a přidejte do pekáčku.
Očištěné maso protkněte slaninou a připravte si mřížku ze špejlí
Krok 5: Kýtu ze všech stran osolte a opepřete a vložte do pekáčku. Navrch přidejte asi 14 dkg másla, dejte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte asi 60–70 minut. Během této doby maso asi 2krát obraťte, aby bylo propečené ze všech stran, a pravidelně jej přelévejte máslem z výpeku. Pak zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte ještě asi 15 minut, aby se na masu udělala kůrčička.
Krok 6: Než se maso upeče, připravte si bramborovou kaši. Brambory očistěte, nakrájejte na malé kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Pak je slijte, přidejte mascarpone a jemně nasekanou petrželovou nať a ručním šlehačem vyšlehejte kaši.
Krok 7: Na řadě je zálivka na salát – zakysanou smetanu prostě jen smíchejte se lžící vinného octa a podle chuti přidejte sůl a pepř. Hotové upečené maso nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší a 1/4 omytého hlávkového salátu přelitého ochucenou smetanou.
Jaké maso na Velikonoce pečete vy?