Článek
Slaných koláčů není nikdy dost a jsou čím dál oblíbenější. Listové těsto si rozumí s téměř jakoukoli chutí a je ideální v letních měsících jako lehký dezert nebo hlavní jídlo. A jelikož sezona dozrávání cukety je tu, není co řešit.
Na 6 kousků cuketového koláče budete potřebovat:
- 1 balení listového těsta
- 500 g cuket
- 4 vejce
- 250 g sýra ricotta
- 140 g zrajícího kozího sýra
- 6 kousků sušených rajčat
- jarní cibulku
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř

Z takových surovin se nedá udělat nic špatnéhoFoto: Petr Makovička
Příprava koláče
Tentokrát jsem se do výroby domácího listového těsta nepouštěla ( recept najdete zde) a použila jsem kupované a už předem rozválené z obchodu. Chuťově sice není tak dobré, ale když nemáte moc času, je ideální volbou. Připravte si kulatou formu a tu dnem vzhůru položte na plát těsta. Nožíkem vykrojte kruh. Těstem vyložte formu tak, aby bylo i na krajích. Pokud se vám na kraj už těsto nedostane, odřízněte si ze zbylého pruhy a kraje vyložte. Ustříhněte kus pečicího papíru, položte do formy a zatěžkejte fazolemi. Dejte předpéct na deset minut do trouby na 180 stupňů Celsia.

Kulatou formu vyložíme těstem a dáme předpéctFoto: Petr Makovička
Sýrová náplň s cuketou
Očištěnou velkou cuketu si rozdělte na třetiny. Z jedné nakrájejte plátky a druhé dvě třetiny nastrouhejte na hrubém struhadle. Vodu z cuket vymačkejte jen rukou. Ricottu v míse smíchejte s nadrceným česnekem, solí, pepřem a pokrájenou jarní cibulkou. Přidejte 3 rozšlehaná vejce a najemno nakrájená sušená rajčata. Sýrový krém smíchejte se strouhanou cuketou a uhlaďte na předpečený koláč.

Zeleninu si nakrájejte nadrobnoFoto: Petr Makovička
Navrch krému poskládejte na kolečka nakrájené cukety a na plátky nakrájený kozí sýr. Pro efekt ze zbylého listového těsta udělejte mřížku. Tu před pečením pomažte rozkvedlaným vajíčkem a dejte ještě na 20 minut zapéct do trouby při stejné teplotě. Když je povrch mřížky zlatý a sýrová náplň už není řídká, je koláč hotový. Výborný je třeba s rukolovým salátem a pokrájenou červenou cibulkou. Skvěle se k němu hodí bílé víno.

Předepečené těsto vyplníme krémem a ozdobímeFoto: Petr Makovička
Tipy a triky od Markéty
- Pokud si chcete s koláčem trochu vyhrát, můžete použít jiné křehké těsto místo listového.
- Koláč se skvěle hodí jako lehká letní večeře a podle chuti můžete obměňovat náplně. Další mou oblíbenou variantou je ke krémovému základu místo kozího sýra přidat modrý sýr a pikantní klobásku. Muži tuhle variantu náležitě ocení se sklenicí vychlazeného piva.
- A pokud máte chuť na něco sladkého, co třeba sezonní ovoce a pudinkový nebo tvarohový krém? Použít se dá, co máte po zrovna ruce a mít tak pokaždé jinou lahůdku.
- Místo kulaté formy můžete zkusit klasický pekáček nebo plech, cuketu pak pokrájejte podélně na plátky a třeba ještě ogrilujte na pánvičce.
Tenhle typ koláče je vděčný za jakoukoli náplň ve stylu „co dům dal“ a strávníci vám zase budou vděční za tuhle úžasně snadnou a rychlou dobrotu.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní