Hlavní obsah

Víkendové vaření: Slaný cuketový koláč

Foto: Petr Makovička

Cuketový koláč a léto je kombinace na jedničkuFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek léta je ideální k vymýšlení spousty nových receptů. Je dostatek ovoce a zeleniny, a tak fantazie pracuje na plné obrátky. Tentokrát to vyhrál slaný cuketový koláč, doplněný jemnou, ale výraznou chutí kozího sýra. Pokud na něj máte chuť, tak neváhejte a zkuste ho se mnou v dalším díle Víkendového vaření s Markétou.

Článek

Slaných koláčů není nikdy dost a jsou čím dál oblíbenější. Hlavně pro svou jednoduchost a spoustu variant (další tipy najdete ve článku Souboj receptů: Slané koláče). Listové těsto si rozumí s téměř jakoukoli chutí a je ideální v letních měsících jako lehký dezert nebo hlavní jídlo. A jelikož sezona dozrávání cukety klepe na dveře, není co řešit.

Na 6 kousků cuketového koláče budete potřebovat: 1 balení listového těsta, 500 g cuket, 4 vejce, 250 g sýra ricotta, 140 g zrajícího kozího sýra, 6 kousků sušených rajčat, jarní cibulku, 4 stroužky česneku, sůl a pepř.

Foto: Petr Makovička

Z takových surovin se nedá udělat nic špatnéhoFoto: Petr Makovička

Příprava koláče

Tentokrát jsem se do výroby domácího listového těsta nepouštěla ( recept najdete zde) a použila jsem kupované a už předem rozválené z obchodu. Chuťově sice není tak dobré, ale když nemáte moc času, je ideální volbou. Připravte si kulatou formu a tu dnem vzhůru položte na plát těsta. Nožíkem vykrojte kruh. Těstem vyložte formu tak, aby bylo i na krajích. Pokud se vám na kraj už těsto nedostane, odřízněte si ze zbylého pruhy a kraje vyložte. Ustříhněte kus pečicího papíru, položte do formy a zatěžkejte fazolemi. Dejte předpéct na deset minut do trouby na 180 stupňů Celsia.

Foto: Petr Makovička

Kulatou formu vyložíme těstem a dáme předpéctFoto: Petr Makovička

Sýrová náplň s cuketou

Očištěnou velkou cuketu si rozdělte na třetiny. Z jedné nakrájejte plátky a druhé dvě třetiny nastrouhejte na hrubém struhadle. Vodu z cuket vymačkejte jen rukou. Ricottu v míse smíchejte s nadrceným česnekem, solí, pepřem a pokrájenou jarní cibulkou. Přidejte 3 rozšlehaná vejce a najemno nakrájená sušená rajčata. Sýrový krém smíchejte se strouhanou cuketou a uhlaďte na předpečený koláč.

Foto: Petr Makovička

Sýrovou náplň si připravíme rychle a jednodušeFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Našlehanou náplň okořenímeFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Zeleninu si nakrájejte nadrobnoFoto: Petr Makovička

Navrch krému poskládejte na kolečka nakrájené cukety a na plátky nakrájený kozí sýr. Pro efekt ze zbylého listového těsta udělejte mřížku. Tu před pečením pomažte rozkvedlaným vajíčkem a dejte ještě na 20 minut zapéct do trouby při stejné teplotě. Když je povrch mřížky zlatý a sýrová náplň už není řídká, je koláč hotový. Výborný je třeba s rukolovým salátem a pokrájenou červenou cibulkou. Skvěle se k němu hodí bílé víno.

Foto: Petr Makovička

Předepečené těsto vyplníme krémem a ozdobímeFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Mřížku potřeme vajíčkem a koláč vložíme do troubyFoto: Petr Makovička

Tipy a triky od Markéty

  • Pokud si chcete s koláčem trochu vyhrát, můžete použít jiné křehké těsto místo listového.
  • Koláč se skvěle hodí jako lehká letní večeře a podle chuti můžete obměňovat náplně. Další mou oblíbenou variantou je ke krémovému základu místo kozího sýra přidat modrý sýr a pikantní klobásku. Muži tuhle variantu náležitě ocení se sklenicí vychlazeného piva.
  • A pokud máte chuť na něco sladkého, co třeba sezonní ovoce a pudinkový nebo tvarohový krém? Použít se dá, co máte po zrovna ruce a mít tak pokaždé jinou lahůdku.
  • Místo kulaté formy můžete zkusit klasický pekáček nebo plech, cuketu pak pokrájejte podélně na plátky a třeba ještě ogrilujte na pánvičce.

Tenhle typ koláče je vděčný za jakoukoli náplň ve stylu „co dům dal“ a strávníci vám zase budou vděční za tuhle úžasně snadnou a rychlou dobrotu. A pokud přece jenom chcete zkusit vlastní domácí listové těsto, návod, jak na něj najdete ve článku Víkendové vaření: Hruškový závin.

Foto: Petr Makovička

Cuketový koláč můžete jíst kdekoliv, třeba na zahradní partyFoto: Petr Makovička

Máte rádi slané koláče a děláte je doma? Jaké náplně chutnají vám? Dáváte přednost vegetariánským, nebo těm s masem? Napiště mi na e-mail nebo do diskuze pod článkem.

Reklama

Načítám