Hlavní obsah

Slaný cuketový koláč do formy

Foto: Petr Makovička

Cuketový koláč a léto je kombinace na jedničkuFoto: Petr Makovička

Aktualizováno

Léto je ideální k vymýšlení spousty nových receptů. Je dostatek ovoce a zeleniny, a tak fantazie pracuje na plné obrátky. Tentokrát to vyhrál slaný cuketový koláč, doplněný jemnou, ale výraznou chutí kozího sýra. Pokud na něj máte chuť, tak neváhejte a zkuste ho se mnou v dalším díle Víkendového vaření s Markétou.

Článek

Slaných koláčů není nikdy dost a jsou čím dál oblíbenější. Listové těsto si rozumí s téměř jakoukoli chutí a je ideální v letních měsících jako lehký dezert nebo hlavní jídlo. A jelikož sezona dozrávání cukety je tu, není co řešit.

Na 6 kousků cuketového koláče budete potřebovat:

  • 1 balení listového těsta
  • 500 g cuket
  • 4 vejce
  • 250 g sýra ricotta
  • 140 g zrajícího kozího sýra
  • 6 kousků sušených rajčat
  • jarní cibulku
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř
Foto: Petr Makovička

Z takových surovin se nedá udělat nic špatnéhoFoto: Petr Makovička

Příprava koláče

Tentokrát jsem se do výroby domácího listového těsta nepouštěla ( recept najdete zde) a použila jsem kupované a už předem rozválené z obchodu. Chuťově sice není tak dobré, ale když nemáte moc času, je ideální volbou. Připravte si kulatou formu a tu dnem vzhůru položte na plát těsta. Nožíkem vykrojte kruh. Těstem vyložte formu tak, aby bylo i na krajích. Pokud se vám na kraj už těsto nedostane, odřízněte si ze zbylého pruhy a kraje vyložte. Ustříhněte kus pečicího papíru, položte do formy a zatěžkejte fazolemi. Dejte předpéct na deset minut do trouby na 180 stupňů Celsia.

Foto: Petr Makovička

Kulatou formu vyložíme těstem a dáme předpéctFoto: Petr Makovička

Sýrová náplň s cuketou

Očištěnou velkou cuketu si rozdělte na třetiny. Z jedné nakrájejte plátky a druhé dvě třetiny nastrouhejte na hrubém struhadle. Vodu z cuket vymačkejte jen rukou. Ricottu v míse smíchejte s nadrceným česnekem, solí, pepřem a pokrájenou jarní cibulkou. Přidejte 3 rozšlehaná vejce a najemno nakrájená sušená rajčata. Sýrový krém smíchejte se strouhanou cuketou a uhlaďte na předpečený koláč.

Foto: Petr Makovička

Zeleninu si nakrájejte nadrobnoFoto: Petr Makovička

Navrch krému poskládejte na kolečka nakrájené cukety a na plátky nakrájený kozí sýr. Pro efekt ze zbylého listového těsta udělejte mřížku. Tu před pečením pomažte rozkvedlaným vajíčkem a dejte ještě na 20 minut zapéct do trouby při stejné teplotě. Když je povrch mřížky zlatý a sýrová náplň už není řídká, je koláč hotový. Výborný je třeba s rukolovým salátem a pokrájenou červenou cibulkou. Skvěle se k němu hodí bílé víno.

Foto: Petr Makovička

Předepečené těsto vyplníme krémem a ozdobímeFoto: Petr Makovička

Tipy a triky od Markéty

  • Pokud si chcete s koláčem trochu vyhrát, můžete použít jiné křehké těsto místo listového.
  • Koláč se skvěle hodí jako lehká letní večeře a podle chuti můžete obměňovat náplně. Další mou oblíbenou variantou je ke krémovému základu místo kozího sýra přidat modrý sýr a pikantní klobásku. Muži tuhle variantu náležitě ocení se sklenicí vychlazeného piva.
  • A pokud máte chuť na něco sladkého, co třeba sezonní ovoce a pudinkový nebo tvarohový krém? Použít se dá, co máte po zrovna ruce a mít tak pokaždé jinou lahůdku.
  • Místo kulaté formy můžete zkusit klasický pekáček nebo plech, cuketu pak pokrájejte podélně na plátky a třeba ještě ogrilujte na pánvičce.

Tenhle typ koláče je vděčný za jakoukoli náplň ve stylu „co dům dal“ a strávníci vám zase budou vděční za tuhle úžasně snadnou a rychlou dobrotu.

Cukety, kam se podíváš

Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.

Načítám