Hlavní obsah
3,3
(108)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Podzim je tu a s ním i dlouho očekávaná sezona dýní. Máte dýni rádi, ale „celodýňové“ recepty pro vás nejsou to pravé ořechové? Zkuste kuřecí maso doplněné rajčaty, cizrnou a slaninou. Je to rychlé, skvělé a dýně funguje jen na doplnění směsi sezonních chutí.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g dýně hokaido
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • 1/2 lžičky čerstvého zázvoru
  • 3 kuřecí stehenní řízky
  • sůl a pepř
  • 75 g krájené slaniny
  • 1/2 plechovky sterilovaných rajčat
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 1 hrnek uvařené cizrny
Článek

Postup

01.

Dýni očistěte, zbavte semen a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Dýně hokaido se neloupe, pokud máte třeba máslovou dýni, oloupejte ji.

02.

Cibuli nakrájejte nadrobno, kuřecí maso na kousky. Cibuli zpěňte na troše oleje, přidejte čerstvě nastrouhaný zázvor a nechte rozvonět. 

03.

Vmíchejte kuřecí maso, jemně nakrájenou slaninu, osolte, opepřete a opečte dozlatova.

04.

Když maso začne zlátnout, přidejte nakrájenou dýni a zlehka orestujte. Podlijte krájenými sterilovanými rajčaty a asi 100 ml vývaru (nebo vody), přiklopte poklicí a poduste doměkka. Trvá to asi 10 minut, záleží, jak moc měkkou dýni chcete – někdo preferuje úplně měkkou, někdo jen na skus. Podle potřeby během dušení ještě trochu podlijte.

05.

Když jsou kuře a dýně hotové, vsypejte předem uvařenou nebo slitou sterilovanou cizrnu a prohřejte. 

Tip: Podávejte s rýží nebo bílým pečivem.

Máte rádi dýni? Vyzkoušejte skvělé dýňové noky vez vajec anebo dýňové lasagne. Skvělé jsou i těstoviny s dýňovou omáčkou a pikantní dýňové hranolky. Inspirovat se můžete i dalšími recepty z dýní.

Reklama