Hlavní obsah

Zabijáci sexu: Stres, nevyspání i špatná nálada

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Ačkoliv má člověk pocit, že o sexu se mluví neustále a ze všech stran, pořád jsou tu témata, o kterých se mnohým zas úplně nahlas mluvit nechce. Třeba: vím, že bych měl s partnerem mít intimní chvíle častěji, ale nemám na ně chuť. Je pravda, že dnešní uspěchaná doba touze moc nenahrává. Jací jsou nejčastější zabijáci libida?

Článek

Znáte tabulky expertů? Podle nich mají lidé žijící v páru sex v průměru čtyřiapadesátkrát ročně, což je přibližně jednou týdně (nejčastěji v sobotu a neděli). Že vás kvůli těmto informacím polil studený pot? Jsou vaše čísla o dost nižší? Pokud jste oba spokojeni, není důvod se tím vůbec zaobírat. A pokud někde vzadu v hlavě hlodá červíček pochyb, že byste přeci jen ocenili častější intimní chvíle se svou polovičkou, možná vás budou zajímat nejčastější důvody, proč je sex ve vztazích na samém chvostu žebříčku společných aktivit.

Všudypřítomný stres

Stres je hrobařem libida číslo jedna. Ať už toho máte hodně v práci, řešíte záležitosti kolem potomků nebo podléháte tlaku na dokonalost svých proporcí, do těla se při dlouhodobém vypětí vyplavuje stresový hormon kortizol, který brání produkci testosteronu. A ten, jak je známo, má na starosti vzrušení a chuť na milování. Psychika je paralyzovaná, takže tělo by si možná říct dalo, ale hlava jakékoli pokusy o fyzické sblížení bojkotuje.

Co s tím? Meditace, relaxační techniky, ale i pouhá ventilace problémů. Emeritní profesor psychologie na Washingtonské univerzitě John Gottman (79) radí párům, aby se navzájem vyslechly. Jedna osoba mluví, druhá poslouchá a nikterak nezasahuje, neposkytuje nevyžádané rady. Stačí 15 až 20 minut denně. Pak se jedinci vystřídají. Jaká úleva!

Hormonální změny

Těhotenství, perimenopauza a menopauza, ale třeba i chemoterapie, umí s tělem a chutí na sex zamávat. Pokles produkce pohlavních hormonů, zejména estrogenu a již zmíněného testosteronu, lékaři řeší hormonální terapií, nicméně ke zlepšení stavu může dojít i díky nehormonálním doplňkům stravy. V tomto směru se skloňuje třeba ploštičník hroznatý.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Popovídat si, zasmát se, jen spolu být. I to zlepší chuť na společné intimní chvilkyFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Léky

Speciálně antidepresiva tlumí chuť na sex. Podobně negativní vliv na sexuální touhu mohou mít i sedativa, léky tlumící bolest nebo antikoncepce. Se svým ošetřujícím lékařem se vždy pokuste najít nějaké řešení, které by váš milostný život tolik neovlivňovalo.

Spánková deprivace

Průměrný dospělý potřebuje sedm až devět hodin denně spánku. V případě, že noční regeneraci moc nedá, musí počítat s únavou a líným libidem. Ze studie z roku 2015, kterou publikoval odborný časopis The Journal of Sexual Medicine, vyplynulo, že ti, kdo kdo dostatečně nespí, mají v porovnání s ostatními sexu méně o 14 procent. Máte-li se spánkem problémy, vyzkoušejte kromě bylinek třeba užívání hormonu melatoninu, jež přispívá ke zlepšení samotné kvality spánku, ale i usínání. Jeho hlavní funkcí je kontrola rytmu spánku a bdělosti.

Neshody ve vztahu

I když se říká, že po hádce je sex nejlepší (i ten má ale svá pravidla), z dlouhodobého hlediska konflikty a nedorozumění vztahu a milování neprospívají. Když je dusno, tak na to poslední, co myslíte, je vášeň. Ale nejsou snad problémy od toho, aby se řešily?

A právě otevřenost, přívětivost a snaha o vzájemné pochopení obou partnerů jsou vlastnosti, které přispívají mimo jiné i k větší spokojenosti s kvalitou sexu. Když Andrea L. Meltzer a James K. McNulty z Floridské státní univerzity sezvali 278 nově sezdaných heterosexuálních párů mezi 25 až 33 lety, zadali jim dva týdny trvající úkol. Novomanželé si vedli deník, zaznamenávali své intimní zážitky, četnost pohlavních styků a osobní spokojenost.

Z celého experimentu vzešlo, že sexu mají víc ty dvojice, ve kterých jsou oba partneři laskaví a navíc otevřeni druhému i novým zážitkům. Naopak méně si užívají páry s uzavřenějšími a neurotickými jedinci. Vlídnost se tedy považuje za afrodiziakum a jakýsi recept na šťastné manželství

Reklama

Načítám