Hlavní obsah

Zázračná cuketa: Ideální pro dietářky a prospívá zdraví

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Dá se použít do sladkých i slaných receptů a dost vám usnadní hubnutí. Pokrmům dodá potřebný objem i nutričně bohaté látky. O jaké super zelené zelenině, jejíž sezona už klepe na dveře, je řeč? Zkuste hádat.

Článek

Onou královnou zahrádek je cuketa. Pěstuje ji téměř každý, ale málokdo stačí úrodu i zpracovat. Mnoho lidí točí cukeťáky a nákyp stále dokola tak dlouho, až už nemohou cuketu ani vidět. To je ale velká škoda. Je to totiž téměř dokonalá dietní zelenina: ve 100 gramech je asi jen 20 kilokalorií, zato veliké množství mikronutrientů, tedy vitaminů, minerálů a stopových prvků. Řadí se k nejzdravějším druhům zeleniny vůbec!

Málo cukrů, hodně živin

„Cuketa je ideální k zařazení do redukčního jídelníčku – zejména z hlediska nízké kalorické hodnoty, jelikož přes 90 procent její hmotnosti tvoří voda a obsah sacharidů je velmi nízký,“ doporučuje nutriční terapeutka Lucie Kořínková z Centra výživy a zdraví.

„Je navíc velkým zdrojem vitaminu C, manganu, draslíku, mědi, fosforu a omega-3 mastných kyselin. Díky vysokému podílu minerálů se cuketa doporučuje konzumovat těhotným ženám,“ uvádí výživová poradkyně a osobní trenérka Kateřina Adámková. Obsah céčka je skutečně úctyhodný, konzumací středně velkého plodu do sebe dostanete až polovinu doporučené denní dávky. V cuketě je i vláknina, která chrání před vznikem cukrovky a snižuje hladinu cholesterolu.

Foto: SUPERGAL, Shutterstock.com

Nudle z cukety – dokonalé jídlo pro slunečné dnyFoto: SUPERGAL, Shutterstock.com

Konec se zácpou a zadržováním vody

Největším imunitním orgánem člověka jsou střeva. Chcete-li prospět imunitě i trávení, jezte více cukety – obsahuje totiž slizy, které mají na střevní sliznici blahodárný vliv. Rovněž podporuje střevní peristaltiku, takže může pomoci se zácpou. Dalším důvodem, proč si dopřávat tuhle někdy vysmívanou zeleninu, je její schopnost pomoci pročišťovat ledviny. Draslík zvládne z těla odplavit přebytečnou vodu i nežádoucí soli. Tento prvek je navíc důležitý pro správnou funkci nervového i svalového systému a činnost srdce.

Slupku nevyhazujte

Necháváte cukety vyrůst do obřích rozměrů? Chyba. Loupete je? Další chyba. Nejlepší jsou mladé plody s měkkou, lehce stravitelnou slupkou – právě v ní se totiž ukrývá většina důležitých látek. Za zmínku stojí karoteny, z nichž si tělo vytváří vitamin A. Jeho nedostatek vede k oslabení imunity, k tvorbě zánětů nebo k šerosleposti.

Foto: MSPhotographic, Shutterstock.com

Přírodní barviva v cuketové slupce jsou nejen krásná, ale i zdraváFoto: MSPhotographic, Shutterstock.com

Za málo kalorií hodně muziky

„Krevety jsou plody moře. Můžeš je grilovat, vařit, smažit, péct, pražit, dělají se jako kebab, krém z krevet, se smetanou, s majonézou, s olejem, krevety s ananasem…“ Známá hláška z filmu „Forrest Gump“ (1994) se dá aplikovat i na cuketu. Její velkou výhodou je neutrální chuť, která umožňuje univerzální využití.

Přidáte-li ji do pokrmu, dostanete do něj spoustu prospěšných látek a získáte objem, který potěší zejména strávníky, kteří se snaží hubnout. Nastrouhanou cuketu můžete zkombinovat s ovesnými vločkami a připravit si kaši. Získáte tak za málo kalorií hodně muziky – respektive plnou misku. Další možností je obohatit cuketou mug cake. Můžete jí nahradit i část mouky v těstě na litou buchtu. Už jste vyzkoušeli náš cuketový perník?

Znáte cudle?

Cuketa poslouží i jako zdravější, bezlepková a nízkosacharidová alternativa běžných těstovin. Škrabkou, popřípadě spiralizérem udělejte z plodu tenké plátky, které budou připomínat nudle nebo špagety. Říká se jim cudle a lze je jíst syrové nebo krátce povařit do změknutí. Potom stačí, když je smícháte s oblíbenou omáčkou, skvěle se hodí například rajčatová. Výborná je také lehce orestovaná nastrouhaná cuketa v míchaných vajíčkách. Připravit se z ní dá i „zelí“, hodí se do čalamád nebo jemně nastrouhaná k zahuštění polévek a omáček.

Foto: Peredniankina, Shutterstock.com

Cuketu můžete použít ve slané i sladké, studené i teplé kuchyniFoto: Peredniankina, Shutterstock.com

Používáte v sezoně cuketu? Děláte cuketové chipsy?

Reklama

Související témata:

Načítám