Hlavní obsah

Zrádný alkohol. Umí velmi rychle uklidnit mozek, ale zároveň vám krade energii a snižuje fyzičku

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suchý únor je skvělou příležitostí ověřit si, zda vaše občasné či pravidelnější popíjení je jen nevinný zlozvyk, nebo vám alkohol nezasahuje do života už nějak výrazněji. Je totiž zrádnější, než si většina lidí připouští.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud už třetí týden opravdu nepijete, určitě jste si na svém těle všimli výraznějších změn. Velmi pravděpodobně máte více energie, lépe spíte a dost možná jste i nějaké to kilo zhubli. To jsou totiž nejčastější tělesné příznaky, které se při abstinenci objevují. Jak vidno, všechny jsou příznivé, horší to ale bývá s psychikou. Zejména v prvních dnech bez skleničky se mnohým stýská po hojivém uklidnění, které se po napití prakticky ihned dostavuje. Našemu mozku se to totiž líbí. A je dobré vědět proč.

Zrádný vliv na nervovou soustavu

Pokud chcete vědět, co pití s naším tělem dělá, neobejde se to bez alespoň stručného vědeckého vysvětlení. Alkohol působí na lidský mozek povzbudivě, ale zároveň zklidňuje a otupuje pocity úzkosti či strachu. V mozku se nacházejí receptory GABA, na které se váže neurotransmiter kyselina gama-aminomáselná. Ta pomáhá snižovat aktivitu neuronů a podporuje relaxaci a klid. „Nemusíte tomu moc rozumět, stačí jen vědět, že GABA je něco, co umí náš mozek uklidňovat,“ vysvětluje adiktoložka Kristýna Šorfová z Terapeutického centra Calmea. „A když popíjíme, zejména pak opakovaně a dlouhodobě, mozek si zvykne na stav, kdy alkohol přebírá funkci neurotransmiteru GABA, protože dokáže vyvolat velmi podobně zklidňující stav. Proto se po jeho konzumaci cítíme uvolněně a opadá nám stres. Alkohol navíc zvyšuje hladinu dopaminu, což je jakýsi chemický posel pro vnímání štěstí,“ doplňuje Šorfová.

Co způsobuje alkohol v těle

Je to rychlé a pohodlné. Stačí si nalít skleničku a hned se cítíte lépe. Teď už víte proč. Záludnost alkoholu ale tkví i v tom, že když se s ním tělo vypořádá, klesne náhle hladina serotoninu a vy se cítíte hůře. Ve stavu opilosti se pak navíc v mozku zpomalí předávání informací, zároveň je oslabený, a tak neumí dobře rozpoznat špatná rozhodnutí. „To se projevuje typickou opileckou odvahou, ztrátou zábran a podceňováním nebezpečí,“ dodává Šorfová. Alkohol má ovšem i další neblahé vlivy na lidský organismus. Kromě narušování přirozených biorytmů, nekvalitního spánku i sklonu ke splínu a špatným náladám výrazně ovlivňuje také fyzickou kondici.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Pořád unavená? Zapřemýšlejte nad svou životosprávou. Na odbourání alkoholu spotřebuje tělo hodně energie a ta pak chybí…Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Za jak dlouho se tělo „vyčistí“ od alkoholu

Čím více alkoholu vypijete, tím déle trvá, než se s ním tělo vypořádá. Pokud vypijete sklenici vína nebo půllitr silného ležáku, může vašemu tělu trvat až tři hodiny, než alkohol odbourá. Nejvíc práce mají játra. Celý proces vyžaduje energii, která vám pak druhý den jednoduše chybí. Zrádné je to nejen při běžných činnostech, ale i například při sportu. „Alkohol je pro tělo poměrně toxický. S každým lokem si vytváříme takzvanou mikrootravu. Organismu dá dost zabrat, aby toxiny dostal pryč, a dochází ke zpomalení metabolismu,“ říká Matěj Ptáček, osobní trenér z Form Factory. A připomíná, že z hlediska nabírání kondice vás větší večírek může vrátit v tréninku i o několik týdnů zpět.

Jak udržet pití na uzdě?

Důvodů, proč vytrvat v úplné abstinenci nebo pít jen velmi střídmě, by se tedy našlo víc než dost. Což není vždy úplně snadné. Společenské tlaky nebo jen obyčejný zvyk často nutí lidi napít se alkoholu i ve chvílích, kdy si od něj chtějí dát pauzu. V takovém případě se vyplatí osvojit si tři jednoduché triky, které vám pomohou zůstat střízliví.

  • Řekněte jen: Nemám chuť

Tahle stručná odpověď možná neodradí každého, ale pro většinu lidí bývá zcela uspokojující a přestanou vás přemlouvat, ať si dáte s nimi.

  • Objevujte nepoznané

Najděte si nealkoholický nápoj, který vám skutečně chutná, ten si objednávejte místo obligátní sklenky vína či piva. Mnohé nealko míchané drinky jsou skutečná delikatesa, stačí je jen objevit.

  • Najděte si spojence

Vyrazit si do společnosti s někým, kdo také nepije, vše výrazně zjednodušuje. Nepít neznamená umřít nudou!

Anketa

Držíte suchý únor?
Ano, je to skvělá příležitost vyzkoušet si svou vůli
35,1 %
Ne, podobné akce mě nechávají v klidu
64,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1232 čtenářů.
Související témata:

Načítám