Hlavní obsah

5 přirozených způsobů, jak si přivolat do života radost. Spěte, jděte na slunce a nebojte se změn

Foto: maxbelchenko, Shutterstock.com

Foto: maxbelchenko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima, nedostatek světla a slunečních paprsků, sychravé počasí… Nic z toho k dobré náladě rozhodně nepřispívá. Jak a čím si ji pozvednout? Existuje několik zaručených způsobů, které jsou dostupné každému a vlastně úplně zdarma. Stačí se na ně zaměřit.

Článek

Pociťujete poslední dobou, častěji než kdy jindy a hlavně bez zjevné příčiny, splín, nedostatek dobré nálady či nechuť se do čehokoli pouštět? Za vším může být nedostatek dopaminu. Tento „hormon štěstí“ je zodpovědný za pocity radosti, soutěživosti a má vazbu i na motorické schopnosti. Pokud je jeho hladina ve vašem těle nízká, cítíte se takzvaně pod psa, nemáte do ničeho chuť a obecně vám v životě chybí radost.

„Nedostatek dopaminu rovněž způsobuje únavu, nespavost i pocity beznaděje a změny nálad,“ vysvětluje Klára Dudková, terapeutka Psychedelické kliniky Psyon. Jako první pomoc navrhuje odbornice zaměřit se na činnosti, které nám v minulosti přinášely radost, zejména ty kreativní s okamžitým hmatatelným výsledkem. Což může být jakákoli manuální činnost, třeba kreslení, fotografování, výzdoba bytu…

„Vhodné je také dojít si na masáž, protože zejména potlačené negativní pocity způsobují napětí ve svalech, a pokud je nedokážete uvolnit, hromadí se,“ upozorňuje Klára Dudková. A radí vyzkoušet i nějaký druh psychoterapie nebo meditaci, která mysl a tím i tělo dokáže také příznivě ovlivnit. Za zkoušku stojí určitě i praktikovat jógu, jež zdaleka není jen fyzickým cvičením, ale vnáší do duše tolik potřebný klid a rovnováhu.

Co dalšího můžete pro svou dobrou náladu udělat? Těchto pět obyčejných věcí pomáhá navracet hladinu dopaminu do správné hladiny.

Vyvážený jídelníček

Některé potraviny mají přímou vazbu na tvorbu dopaminu, zejména ty bohaté na aminokyselinu tyrosin. Tu obsahuje hlavně krůtí a hovězí maso, vejce, mléčné výrobky a luštěniny. Tzv. dopaminovou dietu proslavil britský šéfkuchař Tom Kerridge, který se rozhodl zcela změnit svůj životní styl a napsal o tom knihu Dopamine Diet. V ní čtenářům prozrazuje, že se soustředil na potraviny navozujícího pocity spokojenosti a dodávající organismu téměř euforické pocity. Výrazně omezil sacharidy a nahradil je zvýšeným příjmem bílkovin (zejména prostřednictvím vajec, ryb a libového masa), listové zeleniny, ovoce (i sušeného) a čokolády. Z tuků vsadil hlavně na olivový olej a zcela vynechal alkohol.

V zásadě tedy jde o tzv. středomořský způsob stravování, který mnoho odborníků dlouhodobě považuje za zdraví prospěšný. I proto, že má vliv na zvýšení hladiny hormonů štěstí, tedy kromě dopaminu také serotoninu, oxytocinu a endorfinu. Navíc jde o příjemný způsob, jak se zbavit nadbytečných kilogramů. Sám Tom jich během tří let shodil rovných 70.

Foto: Danijela Maksimovic, Shutterstock.com

Tzv. dopaminová dieta vám pomůže cítit se o mnoho lépeFoto: Danijela Maksimovic, Shutterstock.com

Dostatek spánku

Zní to jako banalita, ale jedním ze základních kamenů správné hladiny dopaminu v těle je dostatek spánku. Dopamin se uvolňuje především ráno po probuzení, během dne jeho produkce postupně klesá a nejnižší je před spaním. Nedostatek spánku ale tyto přirozené biorytmy a tvorbu dopaminu narušuje. Z hlediska jeho dostatečné tvorby je nejvýhodnější chodit spát i vstávat vždy ve stejný čas.

Pohyb na čerstvém vzduchu

V podstatě jakákoli fyzická aktivita snižuje napětí, pocity úzkosti či špatné nálady. Není za tím nic jiného než zvýšení produkce dopaminu. A pokud je pohyb umocněn pobytem v přírodě, jeho efekt se ještě násobí. I obyčejná půlhodinová procházka má velmi očistný účinek.

Pobyt na slunci

Lékaři před přímým pobytem na slunci často varují, ale zcela se mu vyhýbat také není zdravé. V rozumné míře ho potřebujeme. Už jen proto, že sluneční svit spouští nejen tvorbu vitaminu D, ale i hormonů zodpovědných za naši dobrou náladu, tedy i dopaminu.

Foto: Sergio Photone, Shutterstock.com

Sluneční záření je pro naši duševní pohodu zásadníFoto: Sergio Photone, Shutterstock.com

Ochota ke změnám

Činnost, kterou jste nikdy nezkusili, návštěva galerie či koncertu, který je mimo vaší komfortní zónu, ochutnání zcela neznámého jídla… To vše může díky tomu, že vlastně zdoláváte nějakou překážku, také zvyšovat tvorbu dopaminu. Některé výzkumy dokonce naznačují, že začlenění nových zkušeností je zásadní pro udržení zdravé hladiny dopaminu, a není tedy prospěšné se jim bránit.

Související témata:

Načítám