Hlavní obsah

Nejen pro všechny gaučové povaleče: Zobejte u televize, a přesto hubněte! Zkuste zeleninové crudités

Foto: Kolpakova Svetlana, Shutterstock.com

Foto: Kolpakova Svetlana, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se chystáte snížit tělesnou hmotnost, zobání u televize není ten nejlepší návyk vedoucí k cíli. Když se ale dobře připravíte, nemusíte se ho vzdát zcela.

Článek

Mísa brambůrků spořádaná večer na gauči u oblíbeného seriálu je pro leckoho samozřejmou součástí večerní pohody. Když ale chcete zapracovat na figuře, právě tenhle návyk vám to může komplikovat. Každopádně pokud se právě večerního zobání u televize za žádnou cenu nechcete vzdát, existují cesty, jak si ho dopřát a přitom úspěšně shazovat kila.

Když na množství nesejde

Bezhlavě a nekontrolovatelně se ládovat s tím, že ztrácíte přehled o snězeném množství potravy, je zcela objektivně nezdravý stravovací návyk. Pokud jím trpíte, spíš než hledat alternativní potraviny byste měli zapracovat na jeho odnaučení.

Nicméně pokud hledáte potraviny, které při hubnutí můžete u televize uzobávat, aniž byste předem museli vyměřovat množství a důsledně je připočítávat k celkovému kalorickému příjmu, pak jedna taková skupina je. Jde o čerstvou zeleninu. Aby to bylo trochu zábavnější, k televizi si můžete připravit třeba zeleninové crudités oblíbené ve Francii. Jde o různé druhy zeleniny nakrájené na malé špalíčky a úhledně naaranžované na talíři. Můžete vybrat třeba mrkev, řapíkatý celer, různě barevné papriky, okurku a další.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Zeleniny bez dipu můžete sníst libovolné množství, omáčku už je třeba započítat do kalorického příjmuFoto: New Africa, Shutterstock.com

Také celkem dietní

Poměrně bez zábran můžete zobat i pochutiny jako beraní rohy, feferonky, nakládané okurky nebo kapary, popřípadě i jiné druhy zeleniny naložené ve slaném nálevu. Tyto potraviny mají něco mezi 20 až 40 kcal na 100 gramů. To znamená, že kdybyste jich snědli i půl kila (což ale nepředpokládáme), kalorický příjem z nich by byl pod 200 kcal. To jde. Trochu více na pozoru, ale pořád v klidu, můžete být u potravin, jako jsou olivy, sušená rajčata (bez oleje), domácí pečené zeleninové chipsy. Tyto potraviny mají něco mezi 80 až 150 kcal na 100 gramů. Mistička oliv u televize sice není jako nic, ale zásadní překážku nepředstavuje.

Foto: Kabachki.photo, Shutterstock.com

Zobání u televize můžete také pojmout jako večeřiFoto: Kabachki.photo, Shutterstock.com

Zdravé chuťovky jako (druhá) večeře

Zobání u televize si můžete připravit i takové, které bude představovat plnohodnotnou součást vašeho denního kalorického příjmu. Když si dáte práci s tím, aby tyto pokrmy byly výživově vyvážené, mohou představovat regulérní večeři, případně druhou večeři.

Oblíbený je například cizrnový hummus, do kterého si namáčíte čerstvou či pečenou zeleninu. Vsadit můžete i na jiné dipy, třeba tvarohový s bylinkami, zcela bez práce máte třeba cottage sýr. Klidně si udělejte zdravou a vyváženou verzi oblíbeného obloženého talíře. Jen namísto klobás použijte libovou šunku, sýry vybírejte ty méně tučné, mezi nimi může být klidně kozí sýr, tvarůžky, korbáčiky a další. (U sýrů a uzenin ale pozor, to že obsahují méně tuku je často vyrovnáváno vyšším obsahem soli.) Nezapomeňte doplnit zeleninu a klidně třeba zmíněné olivy. Nebo si udělejte zdravé jednohubky, skvělé jsou ze cherry rajčátek, mini kuliček mozzarelly a lístků bazalky lehce pokropené balzamikovou redukcí.

Nebo na to jděte jinak

Mlsání u televize je v pohodě do té doby, kdy se stále stravujete vědomě. Ve chvíli, kdy přestáváte chuť a strukturu jídla vnímat a jen se víceméně strojově ládujete, pak to zkrátka ideální není. Ani se zdravými potravinami. Pokud se vám podaří u sledování obrazovky vychutnávat si oblíbené chuťovky, je to v pohodě. V opačném případě je lepší pracovat na odnaučení tohoto návyku. Ono to není zas tak těžké, nejprve je potřeba uvědomit si spouštěče (večer, gauč, televize…), druhým krokem je zajistit kvalitní plnohodnotnou večeři a třetím už jen vychutnávat kulturní zážitek. Třeba s šálkem čaje.

Reklama

Načítám