Hlavní obsah

Hit jménem tapioka: Součást bubble tea i bezlepkového vaření, do dietního jídelníčku se ale nehodí!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

V běžných obchodech tapioku najdete jen zřídka. Musíte pro ni do prodejny se zdravou výživou. Proč byste měli tapioku vyzkoušet, jaké má benefity a kdy si na ni dát pozor?

Článek

Zatímco vy jste možná o tapioce ještě neslyšeli nebo ji v kuchyni nepoužíváte, vaše děti ji nejspíš znají a běžně konzumují. Tapioka je totiž hlavní složkou oblíbeného nápoje teenagerů – bubble tea. Ano, řeč je o drobných kuličkách, které jsou na dně tohoto sladkého nápoje (někdy jsou nahrazované agarem nebo praskajícími perličkami). Tapioka si ale najde místo i ve vaší kuchyni.

Zdravotní benefity tapioky

Tapioka je škrob získaný z kořene rostliny maniok, která roste pod zemí podobně jako brambory. Tato plodina má nízký obsah cholesterolu, neobsahuje žádné nasycené tuky, je snadno stravitelná a bohatá na železo a hořčík (magnezium). Doporučuje se lidem trpícím dráždivým tračníkem, celiakům, protože je zcela bez lepku, ale i sportovcům, jedná se totiž o rychlý zdroj energie.

Dietní rozhodně není

Z výše zmíněného by se mohlo zdát, že je tapioka zázračná surovina, kterou by měl mít doma každý. I ona má ale své minusy. Je velmi kalorická, proto se nehodí do hubnoucího dietního plánu nebo pro lidi, kteří si hlídají energetický příjem. Obsahuje minimum bílkovin, tuků a vlákniny. „V průběhu redukce příjmu bych se jí vyvaroval, pokud je ale restrikce menšího charakteru, pak by se o použití tapioky dalo uvažovat – v malém množství poslouží jako zahušťovadlo nebo součást bezlepkového pokrmu. Nemusí být nutně nevhodná, ale jako hlavní zdroj sacharidů se v dietě obvykle nedoporučuje,“ tvrdí výživový poradce Lukáš Vrána.

Foto: Alp Aksoy, Shutterstock.com

Tapiokový puding je kalorická bomba. Lidem s redukčním jídelníčkem se proto nedoporučujeFoto: Alp Aksoy, Shutterstock.com

Výživové hodnoty tapioky (100 g)

  • Energie: 355 kalorií
  • Bílkoviny: 0,5 gramu
  • Tuky: 0,5 gramu
  • Sacharidy: 86 gramů
  • Vláknina: 0,9 gramu

Pro koho ano a pro koho ne

Vyhnout tapioce by se měli lidé trpící cukrovkou, protože je velmi bohatá na sacharidy a má vysoký glykemický index. To znamená, že způsobuje rychlý nárůst hladiny inzulinu a cukru v krvi. Může být ale prospěšná pro děti, sportovce, seniory nebo ty, kdo potřebují přibrat. „Tapioková mouka je v podstatě čistý škrob a má odlišné vlastnosti než mouky obilné (například pšeničná). Označit ji můžeme i jako zdroj prázdných kalorií, protože poskytuje energii, ale málo dalších živin. Nutriční význam tedy vidím zejména pro lidi s celiakií,“ tvrdí odborník.

K tomu Kristýna Kubíková, nutriční poradkyně značky Blendea, dodává: „Po jídle s tapiokou se můžete brzy cítit hladoví. Navíc se stále bavíme o poměrně jednoduchém sacharidu, kterých byste v jídelníčku měli mít co nejméně, takže pokud uvažujete o jejím pravidelném zařazení do jídelníčku, propočítejte si celkový příjem, který za den zkonzumujete, a zařaďte ji poměrově k ostatním druhům sacharidů.“

Jak tapioku zařadit do jídelníčku

Tato surovina má neutrální chuť, proto se dá použít do sladkých i slaných jídel. K dostání je buď jako jemná mouka, nebo ve formě perliček, které mohou mít velikost od 1 do 8 milimetrů. Přirozeně mají bílou až krémovou barvu, ale pro zmíněný bubble tea bývají uměle dobarvovány (například hnědým cukrem nebo potravinářským barvivem).

Před použitím je potřeba kuličky tapioky nejprve namočit a až poté vařit. Tím získají gelovou texturu – výborný je z nich například tapiokový puding. Mouka se hodí například do těsta na bezlepkové pečivo nebo palačinky. Dá se použít ale i jako zahušťovadlo do omáček nebo polévek.

Foto: Alexander Ruiz Acevedo, Shutterstock.com

Tapioková mouka je vhodná k bezlepkovému pečení. Vždy se ale míchá ještě s jinými druhy mouk, aby se předešlo gelovému těstuFoto: Alexander Ruiz Acevedo, Shutterstock.com

Tapioková mouka versus škrob

Pokud jste zvyklí zahušťovat pokrmy klasickou moukou nebo kukuřičným škrobem, poslouží vám k tomuto účelu i tapioka. Její efekt je ale trochu jiný. Dodává omáčkám lesk a gelovou konzistenci, což se může na pohled jevit „slizce“. Na druhou stranu ale tapioková mouka zahušťuje již při nízkých teplotách a není nutné kvůli tomu potravinu přivádět do bodu varu.

  • Je i skvělou volbou v případě, že budete chtít například omáčku uskladnit v mrazáku. Její konzistenci to nenaruší.

Anketa

Používáte tapioku?
Ne, nikdy jsem o tom neslyšel/a.
23,5 %
Občas, ale není moc k sehnání.
58,8 %
Ano, je to běžná součást mého jídelníčku.
17,7 %
Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Načítám