Článek
Zatímco vy jste možná o tapioce ještě neslyšeli nebo ji v kuchyni nepoužíváte, vaše děti ji nejspíš znají a běžně konzumují. Tapioka je totiž hlavní složkou oblíbeného nápoje teenagerů – bubble tea. Ano, řeč je o drobných kuličkách, které jsou na dně tohoto sladkého nápoje (někdy jsou nahrazované agarem nebo praskajícími perličkami). Tapioka si ale najde místo i ve vaší kuchyni.
Zdravotní benefity tapioky
Tapioka je škrob získaný z kořene rostliny maniok, která roste pod zemí podobně jako brambory. Tato plodina má nízký obsah cholesterolu, neobsahuje žádné nasycené tuky, je snadno stravitelná a bohatá na železo a hořčík (magnezium). Doporučuje se lidem trpícím dráždivým tračníkem, celiakům, protože je zcela bez lepku, ale i sportovcům, jedná se totiž o rychlý zdroj energie.
Dietní rozhodně není
Z výše zmíněného by se mohlo zdát, že je tapioka zázračná surovina, kterou by měl mít doma každý. I ona má ale své minusy. Je velmi kalorická, proto se nehodí do hubnoucího dietního plánu nebo pro lidi, kteří si hlídají energetický příjem. Obsahuje minimum bílkovin, tuků a vlákniny. „V průběhu redukce příjmu bych se jí vyvaroval, pokud je ale restrikce menšího charakteru, pak by se o použití tapioky dalo uvažovat – v malém množství poslouží jako zahušťovadlo nebo součást bezlepkového pokrmu. Nemusí být nutně nevhodná, ale jako hlavní zdroj sacharidů se v dietě obvykle nedoporučuje,“ tvrdí výživový poradce Lukáš Vrána.

Tapiokový puding je kalorická bomba. Lidem s redukčním jídelníčkem se proto nedoporučujeFoto: Alp Aksoy, Shutterstock.com
Výživové hodnoty tapioky (100 g)
- Energie: 355 kalorií
- Bílkoviny: 0,5 gramu
- Tuky: 0,5 gramu
- Sacharidy: 86 gramů
- Vláknina: 0,9 gramu
Pro koho ano a pro koho ne
Vyhnout tapioce by se měli lidé trpící cukrovkou, protože je velmi bohatá na sacharidy a má vysoký glykemický index. To znamená, že způsobuje rychlý nárůst hladiny inzulinu a cukru v krvi. Může být ale prospěšná pro děti, sportovce, seniory nebo ty, kdo potřebují přibrat. „Tapioková mouka je v podstatě čistý škrob a má odlišné vlastnosti než mouky obilné (například pšeničná). Označit ji můžeme i jako zdroj prázdných kalorií, protože poskytuje energii, ale málo dalších živin. Nutriční význam tedy vidím zejména pro lidi s celiakií,“ tvrdí odborník.
K tomu Kristýna Kubíková, nutriční poradkyně značky Blendea, dodává: „Po jídle s tapiokou se můžete brzy cítit hladoví. Navíc se stále bavíme o poměrně jednoduchém sacharidu, kterých byste v jídelníčku měli mít co nejméně, takže pokud uvažujete o jejím pravidelném zařazení do jídelníčku, propočítejte si celkový příjem, který za den zkonzumujete, a zařaďte ji poměrově k ostatním druhům sacharidů.“
Jak tapioku zařadit do jídelníčku
Tato surovina má neutrální chuť, proto se dá použít do sladkých i slaných jídel. K dostání je buď jako jemná mouka, nebo ve formě perliček, které mohou mít velikost od 1 do 8 milimetrů. Přirozeně mají bílou až krémovou barvu, ale pro zmíněný bubble tea bývají uměle dobarvovány (například hnědým cukrem nebo potravinářským barvivem).
Před použitím je potřeba kuličky tapioky nejprve namočit a až poté vařit. Tím získají gelovou texturu – výborný je z nich například tapiokový puding. Mouka se hodí například do těsta na bezlepkové pečivo nebo palačinky. Dá se použít ale i jako zahušťovadlo do omáček nebo polévek.

Tapioková mouka je vhodná k bezlepkovému pečení. Vždy se ale míchá ještě s jinými druhy mouk, aby se předešlo gelovému těstuFoto: Alexander Ruiz Acevedo, Shutterstock.com
Tapioková mouka versus škrob
Pokud jste zvyklí zahušťovat pokrmy klasickou moukou nebo kukuřičným škrobem, poslouží vám k tomuto účelu i tapioka. Její efekt je ale trochu jiný. Dodává omáčkám lesk a gelovou konzistenci, což se může na pohled jevit „slizce“. Na druhou stranu ale tapioková mouka zahušťuje již při nízkých teplotách a není nutné kvůli tomu potravinu přivádět do bodu varu.
- Je i skvělou volbou v případě, že budete chtít například omáčku uskladnit v mrazáku. Její konzistenci to nenaruší.