Hlavní obsah

Koupání během menstruace: Nebojte se žraloka ani infekce

Foto: Shine Nucha, Shutterstock.com

Foto: Shine Nucha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po generace se traduje, že se během menstruace nesmíte koupat. Jenže časy se mění. Můžete, když dodržíte pár zásad a dopřejete si vhodné pomůcky.

Článek

O tom, jestli se během svých dnů může žena koupat, či nikoli, panuje mnoho mýtů. Převládající názor je, že to není vhodné, a naše babičky o tom vůbec nepochybovaly. Dnes už jsou ale na trhu menstruační pomůcky, které tohle tabu ruší. Jde hlavně o menstruační kalíšek a menstruační plavky. Díky nim mohou ženy i během periody klidně plavat a koupat se. Kalíšek a plavky jsou nejspolehlivější, ale někdo to riskne i s tamponem nebo menstruační houbou. Může vás napadat spousta otázek - na některé z nich přinášíme odpověď.

Voda dovnitř nenateče

Starší generace mají mnohdy jasno: Při menstruaci žádná koupel ani doma ve vaně nebo v bazénu, natož pak v moři či jinde venku. Důvod? Žena je „tam dole“ otevřenější a do těla by jí natekla voda, případně jí hrozí infekce. „Argument o natečení vody je však mýtus, který odporuje fyzikálním zákonům. A riziko infekce ovlivňuje kvalita vody, nikoliv to, zda žena zrovna menstruuje. Není tedy problém si za pomoci vhodných pomůcek, například menstruačního kalíšku, užít koupel v jakékoliv podobě,“ říká gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Na menstruační bolesti pomáhá pohyb

Záleží na tom, zda máte vůbec chuť se během menstruace koupat nebo sportovat, to je samozřejmě na vás. Možná míváte nafouklé břicho, menstruační křeče a bolesti, které vám berou chuť do pohybu. „Fyzická aktivita je ale i tak přínosná, protože se při ní do těla vyplavuje hormon štěstí, endorfin. Ten reaguje s receptory v mozku, což vede ke zlepšení nálady, ale například také ke snížení bolesti,“ doplňuje Turčan a nabádá, aby fyzicky aktivní ženy doplňovaly hořčík, který se během pohybu vylučuje. Během menstruace ho tělo potřebuje víc, protože tlumí bolest a uvolňuje svalové napětí.

Jaké záněty ženám hrozí?

Vždy ale platí, že by se ženy měly vyhýbat koupeli v nekvalitní vodě plné sinic, kalu a případně splašků. „Bakterie, které se v ní vyskytují, mohou způsobit nejen vaginální infekce. Mezi nejčastější onemocnění pak patří záněty zevních rodidel a pochvy, ale infekce může přejít i do dělohy, vaječníků a vejcovodů. Současně mohou být postiženy i močové cesty,“ varuje gynekolog Marion Mantič z polikliniky v Ostravě.

Některé ženy si myslí, že je před takovou infekcí chrání použití tamponu, ale to bohužel není pravda. „Tampony moc vhodné nejsou, protože nasáknou vodou, což může vznik případné infekce spíš podpořit. Lepší je menstruační kalíšek, který vodu dovnitř nepustí,“ říká Ilona Bittnerová, zakladatelka specializovaného e-shopu s menstruačními pomůckami Maluna.

Strach z červené vody

Menstruující ženy mají strach z toho, že se krev dostane do vody a viditelně ji zabarví. Není to ale pravděpodobné, protože během celé menstruace představuje ztráta krve kolem 80 ml, kdežto v průměrném bazénu jsou stovky tisíc až miliony litrů vody, takže i kdyby se to stalo, viditelné to nebude. Navíc je voda chlorovaná, takže chrání všechny plavce před vším, co by se do vody mohlo dostat, třeba močí, potem nebo fekálními částečkami, takže i případnou krví.

Tlak vody většinou vytékání menstruační krve zpomalí - tedy na dobu, kdy v ní jste. „Je ale pravda, že až z vody vylezete, gravitace způsobí, že krev zase začne vytékat, takže by se nehoda stát mohla. Není tedy dobrý nápad jít do vody bez menstruační pomůcky,“ doporučuje Ilona Bittnerová.

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

S vhodnými pomůckami není ani koupání během menstruace tabu, vždy jde ale hlavně o váš pocitFoto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Přiláká krev žraloka?

V poslední době se množí napadení plavců v moři žralokem a z přírodopisných filmů dobře víte, že mají tito predátoři skvěle vyvinutý čich, takže se ženy mohou bát, že ucítí krev na dálku a napadnou je. Odborníci však uklidňují, že ani koupání v moři během menstruace riziko nezvyšuje, a dokládají to údaji z pravidelného ročního souhrnu International Shark Attack File, z něhož je jasné, že osmdesát procent obětí jsou muži - důvodem je hlavně to, že častěji provozují vodní sporty, například surfují, takže se dostanou dál od břehu než při pouhém plavání.

V menstruačních kalhotkách do bazénu?

A co menstruační kalhotky, šlo by je použít? „Ty opravdu nejsou na koupání dělané, mohly by se ‚vyprat‘ do vody. Proto k nim přidejte kalíšek. Pokud ho dobře vyberete a přesně sedne, těsní, neprotéká a nijak ho necítíte, budete dokonaly ochráněny. Jestli vám kalíšek z nějakého důvodu nevyhovuje, skvělou volbou jsou speciální plavky,“ doporučuje Ilona Bittnerová.

Menstruační plavky jsou na pohyb ve vodě konstruované a nic se z nich do vody nepropustí. V případě silnější menstruace je ale potřeba kombinovat je s další menstruační pomůckou, tamponem nebo kalíškem.

Načítám