Hlavní obsah

Maličkosti, které budete dělat rádi a pomohou nejen zhubnout, ale i žít zdravěji

Foto: iona didishvili, Shutterstock.com

Foto: iona didishvili, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být ve skvělé formě fyzicky i psychicky nikdy není otázkou několikatýdenní diety, ale dlouhodobého životního stylu. Nemusí jít přitom o vojensky přísný režim. K pevnému zdraví a skvělé figuře přispějí návyky, které mohou být i vcelku příjemné.

Článek

Celý den prosedět, všude jezdit autem, jíst obědy z fast foodu ve spěchu a do přírody se dostat jen sporadicky tvoří pohromadě recept na nejednu zdravotní nesnázi. Přitom žít zdravě a spolu s tím dosáhnout krásné figury není zas tak těžké. Tyhle věci by se měly stát vaší každodenní rutinou. A pozor –⁠ jsou vesměs příjemné!

Udělejte si dobré ráno

To, jaký budete mít den, se mnohdy rozhoduje během první hodiny po pobuzení. Ne nadarmo se říká „vstal špatnou nohou“. Je proto třeba nastavit si ranní návyky tak, abyste po celý den dobře fungovali. Někomu pomůže ranní protahování, někomu rozcvička, jinému příjemná sprcha. Důležité je najít i správný čas na vstávání. Nevyplatí se dlouho vyspávat, ale ani brzké probuzení nemusí být správnou volbou. „Vstávání za úsvitu má své kouzlo a může přispět k vyšší produktivitě, ale stejně tak ji může rapidně snížit. Každý z nás má totiž individuální spánkový rytmus a někomu brzké ranní vstávání nevyhovuje. A nepomůže ani to, že půjdete dříve spát.“ Ostatně na podobném principu funguje naše tělo i v případě zmíněné snídaně. „Pro některé je snídaně základ dne, jiní snídani vynechávají a jedí až později dopoledne,“ říká výživová poradkyně Věra Burešová z Naturehouse.

Jezte vědomě

Ještě více než správné načasování jídla, je stravovací kultura. Jíst ve spěchu, za chůze, u počítače není zdaleka ideální. Je potřeba jíst vědomě. „Jen při vnímání chutí jídla je možné cítit spokojenost. Jen když jíme v pohodě, má tělo čas na vyloučení hormonů sytosti a tedy signalizaci, kdy je dost,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci Margit Slimáková.

Foto: sergey causelove, Shutterstock.com

Jídlo vychutnávejte všemi smyslyFoto: sergey causelove, Shutterstock.com

Neseďte dlouho

Každá zkušená dietářka už někdy slyšela, že dlouhé sezení zpomaluje metabolismus, přičemž tento nepříjemný efekt nastává už po pouhých 20 minutách. „Snižuje se totiž aktivita enzymu lipoproteinová lipáza, který pomáhá spalovat tuk, ale nejde jen o to. Dlouhé sezení snižuje hustotu kostní dřeně, zužuje průměr cév a celkově zvyšuje riziko předčasného úmrtí,“ upozorňuje Margit Slimáková. Při sedavém zaměstnání proto doporučuje pravidelně vstávat. „Nastavte si na budíku nebo počítači službu, která vás každých 20 až 30 minut upozorní na potřebu dvouminutové přestávky. Minimem je hodinový interval, po kterém by však vždy měla následovat až desetiminutová přestávka.“

Pěšky i do schodů

Krom zmírnění dopadů sedavého zaměstnání tím, že budete pravidelně vstávat, je třeba také zařadit opravdový pohyb. Půlhodinka v posilovně je super, ale nespasí vás. Je třeba snažit se hýbat co nejvíce v průběhu celého dne. „V případě, že je to možné, choďte do práce pěšky nebo jezděte na kole,“ doporučuje Margit Slimáková s tím, že také vedle každého výtahu máte možnost vyjít schody. Víte, že chůze do schodů je označovaná za jednu z nejlepších fitness aktivit, které jsou zadarmo?

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Každý pohyb, který uděláte, se počítáFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Aspoň 20 minut v zeleni

Že čas strávený přírodě je jako balzám na duši a spása pro hlavu plnou starostí asi někdy poznal už každý. Pobyt v zeleni ale skutečně léčí stres a jsou na to dokonce renomované studie. V poslední době byl nejzvučnější výzkum Michiganské univerzity, který ukázal, že během prvních 20 až 30 minut v zeleni rapidně klesá hladina stresového hormonu kortizolu. „Mnoho studií už prokázalo pozitivní dopady pobytu v přírodě na lidské zdraví a psychickou pohodu. Nicméně co dosud jasné nebylo, kolik času a v jaké frekvenci je třeba v přírodě pobývat, aby se pozitivní výsledky dostavily,“ uvedla vedoucí výzkumu MaryCarol Hunter, která doporučuje aspoň „dvacetiminutovku“ denně.

Spánek na prvním místě

Všichni toho máme hodně a s ambicí zvládnout vše (a ještě něco navíc) se někdy jen hodně těžko bojuje. Přirozeně to často vede ke krácení něčeho, co zdánlivě působí jako neefektivně využitý čas. Přitom by to mělo být přesně naopak, protože spánek je ve skutečnosti klíčem ke zdraví. Během něj se odplavují škodliviny, jejichž hromadění poškozuje mozek. Tělo se regeneruje, detoxikuje, sbírá energii, proto je zásadním pro obnovu psychické a fyzické síly. Zároveň je spánek také prevencí řady nemocí a díky vlivu na hormonální systém také předpokladem k udržení štíhlé postavy.

Jak často a co cvičit, abyste zhubli

Pohyb je při hubnutí vaším velkým spojencem! Zjistěte, jak často při hubnutí cvičit. Hubnout se dá nejen ve fitku, ale i během, chůzí či plaváním. Mrkněte na nejlepší videa pro cvičení nejen na hubnutí doma!

Načítám