Hlavní obsah

Těstovinové saláty na léto: rychlá příprava, spousta chuti a prostor pro experimenty

Foto: ilolab, Shutterstock.com

Foto: ilolab, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těstovinové saláty jsou tak všestranné! Můžete je podávat jako předkrm, přílohu i hlavní chod. Můžou být lehké a zdravé, plné zeleniny, ale i pěkně syté a vydatné s trochou majonézy… Jsou rychle hotové, pokaždé jiné a osvěžující. Který si vyberete vy?

Článek

Těstovinové saláty můžete připravit předem, snadno se přenášejí a jsou chutné i v pokojové teplotě, proto se dobře hodí na všechny oslavy, pikniky nebo do krabičky jako oběd na výlet (v létě vybírejte recepty bez majonézy, ta se v teple rychle kazí). Když si osvojíte pár základních pravidel, můžete s nimi celé léto experimentovat podle chuti a fantazie.

Jaké těstoviny se hodí do těstovinového salátu?

Na těstovinový salát můžete teoreticky použít jakékoliv těstoviny, přesto jsou ale některé vhodnější.

  • Čerstvé domácí těstoviny jsou velmi lahodné, do salátů jsou ale víc hodí ty sušené: jsou levnější, ale není to jejich hlavní přednost. Jsou také pevnější a lépe snesou, když je protřepete se zálivkou a necháte chvíli odstát. Dokonce i Italové jim u salátů dávají přednost, protože mají hezkou barvu a tolik se nelepí.
  • Vybírejte kratší tvary s dutinkami a zákrutami, jako jsou farfalle, fusilli, orecchiette nebo mušličky: lépe se nabírají a v jejich záhybech se dobře drží zálivka. Do hustých zálivek se základem z jogurtu nebo majonézy se hodí i silnější a kratší trubičkové tvary, jako jsou penne nebo krátké makarony.
  • Vodu, ve které těstoviny vaříte, osolte ještě o trochu víc než obvykle (jídla, která se podávají studená, potřebují výraznější dochucení) a také je vařte o minutku déle než na stupeň al dente. Nesmějí být rozvařené, ale chladnutím trochu zpevní.

Nejlepší zálivky na těstovinový salát

Vyladěný dresing je to, co udělá z průměrného salátu vynikající. Můžete volit mezi jednoduchými zálivkami s olivovým olejem a kyselou složkou (citronem či dobrým octem) nebo těmi se základem z jogurtu či majonézy, vždy ale pamatujte, že studená jídla potřebují výraznější dochucení.

  • Zálivky s olejem přidejte do vlažných těstovin, lépe nasáknou chuť a nelepí se pak. Čtvrtinu připravené zálivky si nechte bokem a přidejte ji těsně před servírováním, salát ještě osvěží.
  • Pokud používáte majonézový dresing, počkejte, až těstoviny vychladnou, aby se teplem z těstovin nezačala kazit. Majonézu můžete smíchat s hustým bílým jogurtem a trochu ji tak odlehčit.
  • Jako zálivku do těstovinového salátu můžete použít i různé druhy pesta, nebojte se přidat víc.

Nejjednodušší zálivka vinagrette: Na základní zálivku potřebujete jeden díl octa a tři díly oleje – s olejemoctem můžete experimentovat (já mám ráda svěží a ovocný malinový ocet). Přidejte špetku soli a trochu pepře a všechno dobře prošlehejte, až se vytvoří krémová emulze. Do tohoto základu pak můžete přidat podle chuti ostrou dijonskou nebo obyčejnou hořčici, pro sladkokyselou chuť lžičku javorového sirupu, najemno nasekanou šalotku, česnek nebo bylinky podle chuti.

Pokud používáte jogurt či majonézu, také je dochuťte: přidejte lžíci citronové šťávy, špetku cukru na vyvážení chuti, sůl, pepř a lžičku hořčice.

Foto: vanillaechoes, Shutterstock.com

Se zálivkou můžete experimentovat: přidejte hrubozrnnou nebo medovou hořčici, nasekané bylinky nebo chilli…Foto: vanillaechoes, Shutterstock.com

Co se hodí do těstovinového salátu?

Pokud máte uvařené těstoviny a připravenou zálivku, máte téměř hotovo. Co dalšího se hodí do těstovinového salátu?

Téměř jakákoliv letní zelenina

  • pevnější druhy, jako jsou květák, brokolice, zelené fazolky, mrkev, hrášek nebo cuketu, které potřebují trochu povařit, přidejte k těstovinám na poslední minuty varu.
  • jemnější syrová zelenina: rajčata, papriky, okurky
  • grilovaná zelenina a houby: rajčata, papriky a cibule z grilu jsou v salátech vynikající
  • zelené listy rukoly a polníčku a svěží listy bazalky či jiných jemných bylinek přidejte do salátu až těsně před servírováním

Přidejte bílkoviny

  • vařené drůbeží maso nebo dobrá šunka
  • tuňák (i z konzervy), krevety, uzená makrela
  • dokřupava opečená slanina nebo jiné kvalitní uzeniny
  • luštěniny (klidně propláchnuté fazole z konzervy), kukuřice
  • sýr (od kostiček jemné goudy přes kuličky mozzarelly až po výraznější slané sýry typu feta)

Něco navíc

  • olivy, kapari
  • semínka (piniová, slunečnicová, sezamová)

Kombinujte ale raději umírněně, vyberte ty nejlepší suroviny a nechte je vyniknout. Pro inspiraci se podívejte na naše recepty.

I když bulgur není v pravém smyslu slova těstovina, do výčtu těstovinových salátů se hodí. Lehký a osvěžující tabouleh se spoustou petrželky určitě zkuste, je to dokonalá příloha ke všem grilovaným pokrmům.

Načítám