Hlavní obsah

Milenka zadaného muže: Jste Samantha, či Camilla? Je horší flirt na jednu noc, nebo dlouhodobý vztah

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkuste na chvíli zapomenout na morální aspekt nevěry a soustředit se pouze na to, co postavení milenky dělá s ženskou duší. Co jí škodí, či (možná prospívá) víc: flirt na jednu noc, nebo dlouhodobý poměr se zadaným mužem?

Článek

Status milenců na jednu noc je poměrně jasně daný. Nic si navzájem neslibujete, nic od sebe nečekáte…. Prožili jste krásný večer, na který budete možná ještě chvíli vzpomínat, a tím to končí.

Oproti tomu dlouhodobý milenecký vztah je mnohem komplexnější, plný různých nuancí, pocitů i nesplněných přání, takže odpověď na otázku, zda větší šrám na ženské duši může způsobit jednorázový úlet, anebo měsíce či dokonce léta v pozici „té druhé“, je možná na první pohled jasná. Ale tak jednoduché to není!

Noci ve stylu Samanthy Jones

Tělo zaplavené endorfiny zkrásní, pleť se vypne, rty mírně zvětší a zvýrazní, pohled projasní, šíje vzpřímí. Usmíváte se i zcela bez důvodu. Což nejsou výmysly, ale vědecky doložitelná fakta: Právě to s lidmi dělají hormony štěstí, které se vyplavují mimo jiné při sexu. Účinek je sice krátkodobý, ale zcela průkazný. Dalším plusem povedeného flirtu je, že si dokážete, že se stále líbíte, a vaše ženské sebevědomí vylétne do nebes.

Kdybychom hledaly prototyp ženy, která si opravdu umí užít nezávazný sex, asi bychom jen stěží našly lepší příklad, než je hrdinka Sexu ve městě Samantha Jones. Miliony žen ji obdivovaly za její přístup k mužům: využít a dál se nestarat. Vždyť jich po světě běhá tolik… Všechny benefity jednorázového románku jsou na Samantě jasně patrné. Je sebejistá, umí se odvázat, nebojí se vyzkoušet nepoznané a moc dobře ví, co taková uspokojivě promilovaná noc dělá s ženským egem.

  • Pravda ovšem je, že žen, které by dokázaly být jako Samantha, není zase tak mnoho. Často do vztahů zapojují i city, což bývá kámen úrazu a příčina bolavé duše. Navíc ne každý jednorázový úlet může dopadnout skvěle, a pokud přitom máte stálého partnera, zaplaví vás ještě k tomu pocity viny a studu… Jak ale upozorňuje profesor filozofie Aaron Ben-Ze’ev, autor knihy The Arc of Love, kde se zabývá láskou v průběhu času, až 27 % krátkodobých vztahů má šanci, že se z nich vyvine něco víc. Zejména v případě, že si navzájem voníte a sex byl opravdu povedený...
Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Nemít partnera jen pro sebe je pro mnoho žen bolestné a ponižující, nicméně je to jen jejich volbaFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Věčně ta druhá jako Camilla

Úplně odlišná situace ale nastává, pokud udržujete milenecký poměr měsíce, nebo dokonce léta. Společnost se obecně dívá na milenky ženatých mužů dost negativně a málo se mluví o tom, že i jejich postavení je často velmi bolestné. Asi nejznámějším příkladem věčné milenky, kterou veřejnost odsoudila a dlouho jí nedokázala odpustit, je britská královna Camilla. Celý svět soucítil s princeznou Dianou: Veřejně plakala, že v manželství byli od začátku tři, ale jak to celé nesla právě Camilla, o tom se nemluvilo. Nikdy se k tomu nevyjádřila a velmi pravděpodobně ani nevyjádří. Vše schovala za masku náznaku úsměvu.

Pravda není černobílá

Nic není černobílé a vzorec zlá Camilla versus hodná a ublížená Diana nemusí vždy platit. „Pravda je, že nikdo zvenčí nemůže objektivně posoudit, co se v daném manželství děje. Málokdy chápeme složitost celé situace, která může být hodně komplikovaná pro všechny zúčastněné,“ připomíná indická životní koučka Sushma Perla, která se dlouhodobě zabývá mezilidskými vztahy a osobním rozvojem. I ženy v pozici dlouhodobých milenek mají své city a nerovný vztah jim může dost ubližovat, podobně jako podváděným ženám. Co je podle koučky nejčastěji trápí?

1. Intenzivní pocit viny

Citlivější a vnímavější osoby často provází pocit viny kvůli rozbití jiného vztahu. Když se k tomu z partnerovy strany přidá popírání či zlehčování dopadů celé situace, mohou být emoce ještě tíživější a způsobit pocity trvalé úzkosti.

  • Jak upozorňuje Sushma Perla, jeden hlásek vám našeptává, že v lásce a válce je dovoleno vše. Ale ten další vám bez pardonu přisuzuje roli padoucha. A s tím není snadné žít.

2. Vyčerpání z tajností

Zpočátku se to může zdát vzrušující, jak ale postupně vášeň opadává a nastupuje realita všedního dne, začne být věčné schovávání a zatajování značně frustrující. Neustálý tlak a nejistota mohou způsobit duševní i fyzickou nepohodu a vyčerpání. Důraz na to, zda vás někdo neviděl, a skutečnost, že s partnerem nemůžete nikam na veřejnost jako pár, jsou skličující a mohou vést, jak upozorňuje Sushma Perla, až ke ztrátě vzájemné důvěry.

  • Stále se sama sebe budete ptát, jaký je jeho skutečný vztah k manželce, proč s ní tráví tolik času a zda vám říká pravdu… Což není nic, na čem by mělo naplněné partnerství stát.

3. Jsem vůbec k něčemu?

Asi nejvážnějším důsledkem postavení milenky je plíživý, ale neodvratný začátek pochybností o sobě samé. Postupně si přestanete věřit a bude ve vás sílit pocit, že vám život utíká mezi prsty.

  • Myšlenky na to, že vy jste do vztahu investovala vše a vrátilo se vám jen minimum, budou možná až všudypřítomné. A čím déle to bude trvat, tím složitější bude cesta ven.

Samantha vs. Camilla. Kdo je na tom lépe?

Je na tom tedy lépe milenka typu Samantha, nebo Camilla? Těžko soudit. Obě si prožily své a každá situace má dvě strany mince. Záleží i na konkrétní povaze, okolnostech, schopnosti se z celé nepříznivé situace oklepat. Ale uvážit předem všechna rizika a dobře si uvědomovat, jak vám postavení milenky na jednu noc nebo na dlouhá léta může ublížit, nebo vás naopak i obohatit, to je určitě správná cesta.

Načítám