Hlavní obsah

Všelék za pár korun: Tohle udělá s vaším tělem, vlasy i zdravím trocha droždí každý den

Foto: Besedina Julia, Shutterstock.com

Foto: Besedina Julia, Shutterstock.com

Reklama

Pravým pokladem je nejen v rukou pekařů. Droždí je překvapivý pomocník i v péči o krásu, imunitu a psychickou pohodu. Seznamte se s jeho největšími benefity.

Článek

Malá kostička za pár korun by měla mít ve vaší kuchyni své stálé místo. Pekařské droždí je totiž nabité výživnými látkami. Zejména v zimě by ve vašem jídelníčku nemělo rozhodně chybět.

Vitamin B prospěje nervům

Droždí je nabité vitaminy skupiny B, zejména B1, B2, B6, B9, je tedy prospěšné pro nervovou soustavu. Pomůže, pokud vám kolísají nálady, máte pocuchané nervy nebo z věčné tmy a plískanic sklon ke smutku a úzkostem. Prospět může i při špatném soustředění, zhoršené paměti a zvýšené únavě. Dejte si pokrmy z droždí klidně i k večeři, pomáhá totiž i při nespavosti a neklidném spánku. Za to vděčí mimo jiné i chromu, který umí také zmírnit rozkolísání krevního cukru, což pomáhá proti únavě i záchvatům hladu.

Uleví trávení

Droždí obsahuje živé kvasnice, které mohou být prospěšné vašemu trávení. Pomáhají při nechutenství, potížích s vylučováním stolice, přispívají ke správné činnosti střevního mikrobiomu. Podporují ale také funkci ledvin a jater, tím i pravidelné močení a odvádění toxinů z těla.

Posílí imunitu

Díky obsahu vitaminů skupiny B je droždí prospěšné i pro imunitu. Příznivě ovlivňuje obranyschopnost těla, ale také urychluje regeneraci po prodělaných nemocech. V sezoně různých viróz stojí za to zařadit ho do jídelníčku.

Jak ho jíst

Všechny výše jmenované účinky ale platí jen pro čerstvé droždí. Jako ho konzumovat? Uvařte si drožďovou polévku s drožďovými knedlíčky, připravte klasickou drožďovou pomazánku nebo zkuste drožďovou pomazánku v méně kalorické verzi. Někomu chutná syrové a jí ho jen tak samotné, dá se pít i s vodou či mlékem.

Foto: amenic181, Shutterstock.com

Drožďová polévka k večeři pomůže s lepším usínánímFoto: amenic181, Shutterstock.com

Prospívá vlasům

Pravidelná konzumace kvasnic je prospěšná i pro zdravý vzhled vlasů, nehtů a pokožky. Posiluje je, pomáhá při různých dermatologických potížích, má ale i protizánětlivé účinky a urychluje hojení. Droždí můžete použít i pro přípravu domácích masek. Na vlasovou masku smíchejte půl hrnku vlažného mléka, půl kostky rozdrobeného droždí a lžičku medu a nechte asi patnáct minut odstát. Poté přidejte půl kelímku bílého jogurtu, dobře rozmíchejte a aplikujte na dvacet minut na vlhké vlasy, můžete překrýt potravinářskou fólií. Poté důkladně opláchněte.

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Maska z droždí dodá vlasům pevnost a leskFoto: Ollyy, Shutterstock.com

Zahojí akné i prasklé koutky

Viditelného efektu dosáhnete v péči o pokožku, zejména v boji s jejími neduhy. Připravte si ulevující balzám, stačí rozdrobit trochu droždí a smíchat ho s polovinou lžičky kvalitního oleje, klidně olivového. Vymíchejte hustší kašičku a aplikujte na rozpraskané koutky úst, rozškrábaný ekzém nebo bolavý pupínek akné. Nechte působit do zaschnutí, pak omyjte vlažnou vodou. Na větší ložiska vyrážek a akné zkuste masku. Kostku droždí stačí nadrobit do misky, přidat tři lžíce vlažného mléka a vymíchat hustší kaši, kterou aplikujte na postižené partie. Za půl hodiny smyjte vlažnou vodou.

Nadýmá vás? Vsaďte na lahůdku

Zatím byla řeč pouze o pekařském droždí, což jsou živé kvasinky schopné vyvolat kynutí těsta. Můžete ale narazit i na jiné druhy. Pivovarské kvasinky fungují podobně jako ty pekařské, jde jen o jiný kmen. Můžete je sehnat sušené a jsou rovněž považované za doplněk stravy vhodný pro vyladění imunity, trávení i kvality pokožky.

Na popularitě získává také speciální lahůdkové droždí, což jsou sušené vločky klasického droždí. Protože ale již prošly tepelnou úpravou, nejsou v nich živé kvasinky a nemohou sloužit ke kynutí. Mizí tím tedy i nadýmavý efekt, které může u citlivějších jedinců klasické droždí vyvolávat. Lahůdkové droždí také využijete při přípravě polévek, pomazánek nebo omáček, dodá jim krémovou konzistenci a jemnou oříškovo-sýrovou chuť. Je to také bohatý zdroj vitaminů B, často se do něj přidává i výtažek sladu, díky kterému má i vitamin B12, důležitý pro správnou přeměnu živin.

Reklama

Načítám