Hlavní obsah

Zapomeňte na chipsy a kupte si nový kartáček! Jak se zbavit oparů, aft a prasklých koutků

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo krásných rtěnek u sebe v kabelce nosíte spíše hojivé balzámy, protože máte rty věčně rozpraskané a často se vám objeví i opar nebo jiné boláčky uvnitř úst? Najděte si přípravky, které urychlí hojení, ale zaměřte se i na prevenci a potížím předcházejte.

Článek

Ústa potřebujete k mluvení, jídlu i k pusám pro partnera nebo děti. Pokud vám rty pokryje nafouklý opar, pod jazykem máte výsev vřídků, nebo vám bolestivě praskne koutek, každou tuto činnost provází nepříjemná bolest. Vhodnou péčí můžete hojení urychlit. Opary, afty a praskliny rtů mají ale tendenci se vracet, je tedy potřeba zaměřit se i na posílení vaší obranyschopnosti.

Po nemoci i ve stresu

Opary vyvolává virus, praskliny většinou kombinace bakteriální a kvasinkové infekce, u aft není původce jednoznačně zřejmý. Všechny tyto potíže ale souvisí s oslabenou imunitou a nedostatkem určitých živin v těle. Zkuste vysledovat, kdy se vám vyrážky a praskliny objevují nejčastěji. Není divu, když jimi trpíte po viróze, užívání antibiotik nebo jste-li v dlouhodobém stresu. Potýkat se s nimi můžete i během menstruace nebo v těhotenství, kvůli nerovnováze hormonů v těle. Častěji na ně trpí také lidé s nemocným trávením, jsou také spojovány s nedostatkem některých minerálů a vitaminů.

Foto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Brokolice doplní látky, které vám v prevenci aft i prasklých koutků výrazně pomohouFoto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Doplňte béčko i železo

Afty, bílo-červené vřídky, často se vyskytující v hustých shlucích, mohou signalizovat nedostatek vitaminu B12 (jezte játra, mléko, vejce), kyseliny listové (brokolice, avokádo, kapusta) a zinku (semínka, cizrna, tofu). „Zhruba u třetiny pacientů s opakovanými afty je nalezena snížená hladina proteinu ferritinu nebo železa v krvi, někdy i chudokrevnost,“ doplňuje celostní lékař Bohumil Ždichynec.

I kvůli prasklým koutkům doplňte kyselinu listovou a vitaminy skupiny B, zejména B2 (mléko, vejce, luštěniny, droždí), B5 (kuřecí maso, vnitřnosti, celozrnné potraviny), B7 (kvasnice, ovesné vločky, arašídy) a zinek se železem (maso, zelená zelenina, luštěniny, tempeh, celozrnné obiloviny). Vracející se opary porazíte vitaminem B12 a příjmem aminokyseliny lysin, tu najdete v hovězím masu, tuňáku, pšeničných otrubách, luštěninách a parmazánu.

Pozor na chipsy i kartáček

Afty, prasklé koutky ani opar ze zanedbané hygieny nevzniknou, ta ale může zhoršovat hojení, protože představuje vyšší množství cizorodých organismů, které mohou vyvolávat zánět. Myslete proto nejen na pravidelnou zubní hygienu, ale i hygienu rukou. Používejte ústní vodu bez alkoholu, vyhněte se pastám s obsahem sodium-lauryl-sulfátu (SLS), může být dráždivý a vysušuje sliznice. Po potížích, stejně jako po jakékoli jiné nemoci, vyměňte zubní kartáček.

K aftům může přispět i chřoupání chipsů nebo oříšků, při kterém dojde k poranění sliznic a snadnějšímu zavlečení infekce. „Vyloučit nelze ani mechanické podráždění ústní dutiny, například kvůli rovnátkům, špatně sedící zubní protéze či zubnímu kartáčku, který je příliš tvrdý,“ vysvětluje Bohumil Ždichynec.

Foto: Nataly Mayak, Shutterstock.com

K aftům může přispět i chřoupání chipsů nebo oříšků, při kterém dojde k poranění sliznic a snadnějšímu zavlečení infekceFoto: Nataly Mayak, Shutterstock.com

Myslete na dezinfekci

Když už se problém objeví, v lékárně seženete hojící i klidnící gely, dokonce i krycí náplasti, a to i dovnitř úst na afty. Místo vždy před nanesením léčiva dezinfikujte, například borovou vodou, vnitřek úst vyplachujte peroxidem vodíku nebo bylinnou ústní vodou. Rty můžete regenerovat za pomoci balzámu s obsahem zinku nebo kafru, hojení urychlí i potírání konopnou tinkturou, propolisem, česnekovou šťávou, grepovým nebo tea tree olejíčkem. Mají i zklidňující a protisvědivé účinky.

Hojení v ústech můžete uspíšit výplachy heřmánkem a doplňky stravy s polyfenoly nebo betaglukany. Naopak omezte kouření a dráždivé potraviny jako pikantní jídlo či kyselé ovoce (jahody, citrusy).

Když se potíže vracejí

Vřídky a praskliny se mohou hojit pár dní i dlouhé měsíce, záleží na jejich velikosti i vaší imunitě. Mohou se bohužel i opakovaně zanítit a zůstat po nich jizvy. „Pokud by se koutky vyskytovaly často a jejich hojení trvalo nepřiměřeně dlouho, je vhodné navštívit lékaře, někdy bývají projevem jiných, závažnějších onemocnění,” upozorňuje Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologické společnosti Natures. Potíže konzultujte se svým zubařem nebo se objednejte k ORL odborníkovi.

Načítám