Hlavní obsah

Kateřina Brožová přišla vinou veterinární kliniky o psa. Kdo zaplatí za jeho smrt?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ herečky Kateřiny Brožové, která přišla vinou veterinární kliniky o svého milovaného psa Jordyho, vyvolal mnoho otázek i u ostatních chovatelů. Na co má právo ten, kdo svěří zvíře do péče veterináře či psího hotelu, a něco se mu tam stane?

Článek

Všichni majitelé psů si jistě dovedou představit, jak bolavá je ztráta čtyřnohého člena rodiny. Proto se mezi nimi zvedla velká vlna podpory, když 10. ledna zveřejnila herečka Kateřina Brožová na sociálních sítích informaci, že se ztratil její devítiletý ridgeback. „Můj milovaný pes… Prosíme o pomoc!!! Je moc hodný, slyší na jméno ‚Džordy‘,“ psala ve výzvě o pomoc při hledání a přidala i odměnu třicet tisíc pro toho, kdo ho najde.

Pes utekl z veterinární kliniky

Zprvu to dělalo dojem, že utekl z domu herečky nebo při venčení, ale postupně vycházely najevo podrobnosti a ukázalo se, že vina bude na straně veterinární kliniky, které své dva psí miláčky herečka svěřila před odjezdem na dovolenou. Kateřina Brožová vsadila na profesionální péči o Jordyho i proto, že měl zdravotní potíže a klinika Vetino Jaggy měla být jistotou dostatečně kvalifikované péče.

Bohužel došlo k pochybení osoby, která se o Jordyho starala, a při venčení v noci z 9. na 10. ledna pes utekl. „Veterinární sestra, jež vykonávala noční službu, chtěla velkým psům dopřát více pohybu, a tak je převáděla do většího výběhu. Během několikametrové nechráněné trasy mezi výběhy se jí jeden ze psů vytrhl, utekl a bohužel se ho již nepodařilo chytit,“ uvedl k tomu na Facebooku ředitel kliniky. Útěk Jordyho měl tragický konec a na nedaleké trati ho srazil vlak.

Škody finanční i emoční

Ztráta zvířete je bolestivá pro majitele, ale v tomto případě má i další rozměr. Při srážce psa s vlakem došlo i k poškození vlaku a zablokování trati. Jak vysoké budou tyto škody, to zatím České dráhy vyčíslují. Kdo to bude hradit?

Podle zákona odpovídá za škody způsobené domácím mazlíčkem majitel, ovšem pokud ho někomu svěří na hlídání, pak to jde za tím, kdo ho měl na starost. V tomto případě tedy za klinikou. „Majitelce psa jsme se omluvili, vyjádřili naši hlubokou lítost a deklarovali připravenost hradit náklady, které jí naším pochybením vznikly. Také jsme učinili opatření, aby se nic podobného nemohlo opakovat,“ uvedl k tomu ředitel zařízení.

Nemohl jinak, vyplývá to ze zákona: „Když dojde ke způsobení újmy okolnostmi spojenými nikoliv s veterinárními výkony, tedy i zanedbání dohledu a péče nad zvířetem, v důsledku čehož zvíře uteče, může se uplatnit ustanovení § 2944 občanského zákoníku a veterinární klinika je odpovědná za způsobenou škodu a újmu jak majiteli zvířete, tak i provozovateli drah,“ říká advokátka Karolína Nová z kanceláře KN Legal.

Foto: Instagram Kateřiny Brožové

Tragická událost, která potkala Kateřinu Brožovou a jejího psího miláčka Jordyho, vyvolala mnoho otázek o odpovědnosti veterinářůFoto: Instagram Kateřiny Brožové

Za co odpovídá veterinář?

V souvislosti s tímto případem vyvstala i spousta otázek týkajících se odpovědnosti v případě veterinární péče. Vědět, jak to vlastně je, se může hodit všem majitelům zvířat.

Veterinární péče se v mnohém podobá poskytování běžné lékařské péči. „Veterinář, podobně jako běžný lékař, neodpovídá za uzdravení či vyléčení svého pacienta, ale za to, že péči poskytuje na náležité odborné úrovni a dle současných vědních poznatků daného oboru. Zkrátka neodpovídá za konkrétní výsledek, ale pouze za to, že vybral vhodný léčebný postup a odborně provedl veškeré zákroky,“ komentuje případ Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Možnost odškodnění ale vychází také z toho, že zvířata jsou v některých případech brána i jako věci, protože se s nimi obchoduje. Mají tedy rovněž tržní hodnotu, ze které lze při odškodnění v případě pochybení veterináře vycházet. „Odškodnění je pak určeno především s ohledem na hodnotu zvířete, výdaje za nezdařenou operaci, ale třeba i ušlý zisk v případě, že se jednalo například o šampiona výstav,“ doplňuje Eduarda Hekšová.

Platí se i citová újma?

A jak je to s náhradou nemajetkové újmy, tedy především újmy způsobené duševními útrapami ze ztráty zvířete? „S ní chovatelé většinou počítat nemohou. Na ni by mohli mít nárok v případě, že by veterinář zvíře usmrtil či zranil ze svévole nebo škodolibosti, případně pokud by se na tom chovatel s veterinářem dohodli před provedením daného zákroku,“ vysvětluje Hekšová.

Obecně tedy platí, že veterinář odpovídá za škodu, kterou způsobí porušením své povinnosti stanovené zákonem nebo dohodou s chovatelem. Je odpovědný za věci, například léky a přístroje, které používá, a pokud zvíře poraní nebo zhorší jeho stav, je úhrada škody také na něm.

A co hradí psí hotel? „Provozovatel odpovídá za škodu způsobenou zraněním, ztrátou či úmrtím zvířete, neprokáže-li, že by k takové škodě došlo i jinak, například že by pes pro vrozenou vadu v danou chvíli zemřel i v případě, že by byl v péči chovatele,“ dodává na závěr ředitelka dTestu.

Načítám